Başmakçı bıldırcın yumurtasında da iddialı

Başmakçı Yumurtasi,

Tavuk çiftlikleriyle ünlü Başmakçı ilçesi, şimdi de yapılan bıldırcın çiftliğiyle yeni bir sektörde daha önemli ilerlemeler sağlayarak adından söz ettirmeye devam ediyor.
Yaklaşık 35 yıl önce kurulan Başmakçı Tavukçuluk Tarımsal Kalkınma Kooperatifi vasıtasıyla, çiftliklerde haftada üretilen 5 milyon yumurtanın pazarlandığı ilçe, ülkenin büyük bir kısmının yumurta ihtiyacını karşılarken üretilen yumurtaların bir bölümü de ihraç ediliyor.

HER DERDE ŞİFA
Haftalık olarak burada belirlenen yumurta fiyatları, bir hafta boyunca tüm yurtta uygulanırken, yumurta ve yumurtacılığın merkezi olan ilçe şimdi de bıldırcın yumurtası üretiminin merkezi haline gelmeye başladı. Bıldırcın çiftliğinin sahibi Ali Karaca, her derde şifa olan bıldırcın yumurtası üretiminin de Başmakçı'da başladığını ve talepleri karşılamakta zorlandıklarını belirtti. Başmakçı'nın 35 yıldır yumurta üretim merkezi olduğunu anlatan Ali Karaca, şöyle konuştu: "Haftalık olarak fiyat burada tespit edilerek borsa oluşur. Gerek üniversitelerin araştırması gerek uluslar arası gıda kuruluşlarının tavsiyeleri ile bıldırcın yumurtasının insan sağlığı için çok şifalı olduğu ısrarla belirtiliyor. Biz de gelen bu talepler doğrultusunda ilçemizde bıldırcın çiftliği kurduk."
organik yumurta

YENİ NESİLLER SAĞLIKLI YETİŞMELİ
100 bin kapasiteli çiftlikte şu an 20 bin bıldırcın bulunduğunu belirten Ali Karaca, sözlerine şöyle devam etti: "Günlük ve haftalık olarak üretilen bıldırcın yumurtalarında Afyonkarahisar, Denizli, Antalya ve Isparta gibi yakın illerin talepleri ancak karşılanabiliyor. Hedefimiz tam kapasite ile üretime geçerek, yurt geneline hitap etmek. İnsan sağlığına çok faydalı olan bu yumurtanın kişi başına tüketimi artmalı ve bu konuda vatandaşlar bilinçlendirilmeli. Hormonlu ve genleriyle oynanmış gıdalar
tüketmek yerine, yumurta gibi hele protein zengini bıldırcın yumurtası gibi doğal yiyecekleri tüketmek yeni nesillerin sağlıklı yetişmesinde büyük önem taşır."
Tavuk yumurtasına nazaran beş kat daha fazla fosfor, sekiz kat demir, dokuz kat protein içeren bıldırcın yumurtası, süt ve balla karıştırıldığında astım, bronşit, öksürük ve alerjiye çok iyi geliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım