Asgari Ücretin Maliyeti 1.600 TL

ANKARA (ANKA) – Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu(TİSK) 2010 yılının 2. Yarısından itibaren örgütlü kesimde yasal asgari ücretin 760.5 TL olduğunu ancak bu rakamın yan ödemelerle birlikte 837.2 TL’ye çıktığını, Toplu İş Sözleşmesi düzeninde ise asgari ücretin işverene maliyetinin bin 597.7 olduğunu belirtti.

TİSK yazılı bir açıklama yaparak, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanacak asgari ücretin tespitine ilişkin olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Halen 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt asgari ücretin aylık 760.5 TL seviyesinde olduğunu ifade eden TİSK, Toplu iş sözleşmesi uygulamayan işyerleri açısından asgari ücretle çalışan bir işçinin işletmeye aylık maliyetinin 924 TL olduğunu, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerleri açısından asgari ücretle çalışıyor görünen bir işçinin işletmeye aylık maliyetinin ise sözleşmeler gereğince işçilere yapılan yan ödemelerin eklenmesiyle yaklaşık ortalama bin 600 TL olduğunu ifade etti.

-CİDDİ BİR HAKSIZ REKABET VAR-

Bu fiili durumun toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri arasında ciddi bir haksız rekabet yarattığını savunan Sendika, toplu iş sözleşmesi uygulayan işletmeler açısından asgari ücretin, ücret kademelerinin belirlenmesinde bir gösterge niteliği taşıdığını ifade etti.
Toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri için farklı düzeyde asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Sendika, “AB ülkelerinde olduğu gibi toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde yasal asgari ücret uygulanmamalı, bu işyerlerindeki ücretler sendika ile işveren tarafından belirlenmeli; bunlar sağlanamazsa toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde ücrete ilaveten yapılan ödemeler asgari ücret hesabında dikkate alınmalıdır” dedi.

Türkiye ekonomisinin kriz öncesindeki performansına ancak yeni dönebildiğinin ifade edildiği açıklamada, “İmalat sanayi üretim endeksi 2008’in Mart ayındaki düzeyi, ancak bu yılın Ekim ayında aşabilmiştir. Yeni dönemde uygulanacak asgari ücret enflasyonu yükseltici rol oynamamalı, ekonomik krizle yükselen işsizliği daha da artırmamalı, işçi ve işvereni kayıt dışına itmemeli, özellikle emek yoğun işkollarında fabrikaları kapattıran uluslararası yoğun rekabet karşısında sanayimizin gücünü daha da zayıflatmamalı, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerindeki ücret dengelerini alt üst etmemelidir denildi.(ANKA)

© Bu Haber Telif Hakkı İle Korunmaktadır. (ANKA)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım