İşsizliğin Yönü Belirsiz

ANKARA (ANKA) - Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi(Betam) tarım dışı işgücü artışında son üç dönemdir belirgin bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu belirterek, “Bu yavaşlamanın başlıca nedeni, kriz döneminde gerçekleşen çok yüksek artışların yarattığı baz etkisidir. Bu yavaşlama işsizlik baskısını geçici olarak azaltmaktadır” dedi.

Tarım dışı istihdamın artış temposunun büyüme temposundaki yavaşlamaya paralel olarak düştüğüne dikkat çeken Betam, “Artış 700 binin altına gerilemiştir ve gerilemeye devam edecektir. ‘Nereye kadar?’ sorusunun yanıtı ise önümüzdeki aylarda gerçekleşecek büyüme oranına bağlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Prof. Seyfettin Gürsel, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal-Kolaşin ve Araştırma Görevlisi Duygu Güner tarafından hazırlanan “İşsizliğin Yönü Belirsiz” başlıklı araştırma notunu yayınlandı. Notta, ham işgücü verilerine göre tarım dışı istihdamın Eylül döneminde (Ağustos–Eylül-Ekim) geçen yılın aynı dönemine göre 692 bin kişi; tarım dışı işgücü ise 213 bin kişi arttığı anımsatılarak, “Tarım dışı işgücü artışında son üç dönemdir belirgin bir yavaşlama söz konusudur. Bu yavaşlamanın başlıca nedeni, kriz döneminde gerçekleşen çok yüksek artışların yarattığı baz etkisidir. Bu yavaşlama işsizlik baskısını geçici olarak azaltmaktadır. 16 milyon 974 bin kişiye ulaşan tarım dışı istihdam ise bir yıl öncesine kıyasla yüzde 4.3 artmıştır. 2010’un ilk üç çeyreğinde büyümenin yüzde 9’a yakın gerçekleştiği dikkate alındığında bu yüksek istihdam artış oranı normal sayılmalıdır” denildi.

-İSTİHDAM ARTIŞI YAVAŞLIYOR-

Tarım dışı istihdamın artış temposunun büyüme temposundaki yavaşlamaya paralel olarak düştüğüne dikkat çekilen notta, “Artış 700 binin altına gerilemiştir ve gerilemeye devam edecektir. ‘Nereye kadar?’ sorusunun yanıtı ise önümüzdeki aylarda gerçekleşecek büyüme oranına bağlı olacaktır. İstihdam ve işgücündeki bu gelişmelere paralel olarak tarım dışı işsiz sayısında bir yıl öncesine kıyasla 479 bin kişilik düşüş gözlemlenmiştir. Böylece tarım dışı işsizlik oranı Eylül 2009’da yüzde 16.9 olan seviyesinden, Eylül 2010’da yüzde 14.3’e düşmüştür. Bu düşüş önemli olmakla birlikte tarım dışı işsizlik oranı halen kriz öncesi seviyesinin (yüzde 12.9) çok üzerindedir” ifadeleri kullanıldı. İşgücü göstergelerinin mevsim etkilerinden arındırılarak incelendiğinde, Eylül döneminde tarım dışı işgücünün 28 bin kişi azalarak 19 milyon 788 bine gerilediği, istihdamın ise 15 bin artarak 16 milyon 878 bine yükseldiği belirtilen Notta, bu gelişmelerin sonucunda tarım dışı işsiz sayısının Ağustos’tan Eylül’e 43 bin kişi azaldığının tahmin edildiği kaydedildi. Tarım dışı işsizlik oranın da, yüzde 14.9’dan yüzde 14.7’ye gerilediği belirtilen Notta, mevsim etkisinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranın son beş aydır yüzde 14.7 – 14.9 aralığında seyrettiğini bununda işsizliğin yatay seyir izlediğini gösterdiği ifade edildi.

-SANAYİ İSTİHDAMINDA DÜŞÜŞ-

Mevsim etkilerinden arındırılmış sektör istihdamında bu dönemin en dikkat çekici gelişmesinin sanayi istihdamındaki düşüş olduğu vurgulanan Notta, canlanmayla birlikte 13 ay süresince aralıksız artan sanayi istihdamının ilk kez Ağustos döneminde gerileme gösterdiği, gerilemenin Eylül döneminde de devam etmesinin geçici olmayabileceği sinyalini verdiği kaydedildi. “2’inci çeyrekten 3’üncü çeyreğe GSYH artışının yüzde 1.1 ile sınırlı kalmasının ve ihracatın azalmasının sanayi istihdamını olumsuz etkilediği anlaşılıyor” denilen notta, buna karışlık hizmet sektöründe gerçekleşen güçlü artışın sanayideki istihdam azalışını telafi ettiği belirtildi. Notta, tarım istihdamında son aylarda gözlemlenen gerilemenin ise durulmakta olduğu ifade edildi.(ANKA)

© Bu Haber Telif Hakkı İle Korunmaktadır. (ANKA)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım