Vatan Kablo ihracat yaptığı ülke sayısını 52'ye çıkardı

Kablo sektörünün önde gelen firmalarından Vatan Kablo, kriz yılında ihracat atağına kalktı. Çorlu'da 11 milyon Euro'luk yatırımla yeni bir bakır işleme tesisi satın alan şirket, ihracat yaptığı ülke sayısını 52'ye çıkardı.

Bu yıl 180 milyon TL'ye ulaşan cirosunun yüzde 50'sini yurtdışı satışlarından elde eden firma, ihracat yaptığı ülke sayısını 100'e çıkarmayı hedefliyor. Vatan Kablo Genel Müdür Yardımcısı Kürşat İpekçi, yeni tesis sayesinde üretim kapasitelerini yıllık 24 bin tona çıkardıklarını söyledi. Firma, İSO 500 listesinde de 2009 yılında bir önceki yıla göre 17 basamak yükselerek 334. sıraya yerleşti. Şirketin Pazarlama Müdürü Ali Tümkaya ise Avrupa, Afrika, Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu pazarlarında daha etkin hale geldiklerini belirterek, "Özellikle Avrupa'da Almanya ve Fransa başta olmak üzere İspanya, Polonya, Arnavutluk, Makedonya, Macaristan, Yunanistan, Litvanya, Bulgaristan, Avusturya, Bosna-Hersek dahil 15 ülkede her geçen gün daha da büyüyoruz." dedi.

Türk müteahhitlerinin yurtdışında elde ettikleri başarıların kendilerine de yansıdığını aktaran Tümkaya, "Burada asıl güzel olan, yurtdışı projelerinde elektrik malzemelerinin çoğunluğunun ülkemizden gidiyor olması. Bu, hem ihracatımızı artırmakta hem de yerli üreticilerimize kazanç sağlamaktadır." diye konuştu. Türkiye'de kurulu kablo fabrikalarının sayısı irili ufaklı atölyeler ile birlikte 400 civarında. Bunların 20 kadarını ihracat yapan güçlü firmalar oluşturuyor. Türkiye'deki kablo ve iletken üretimi pazarı son yıllarda yakalanan ivme sayesinde 3 milyar lirayı yakalamış durumda. Pazarlama Müdürü Tümkaya'ya göre sektörde yapılan üretim, iç pazar ihtiyacının yaklaşık 2 katı. Bu yüzden kablo üreticilerinin dış pazarlara satış yapmak zorunda olduğunu ifade eden Tümkaya, Türkiye'nin bunu başardığını ve 4 kıtaya satış yapıldığını bildirdi. Vatan Kablo'nun kurucularından Hüseyin Çakmak ise sadece Arap dünyasında bile 120 milyar dolarlık potansiyel bulunduğunu dile getirdi.Zaman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım