IMF'nin Turkiye Raporu, 25 Subat 2011 Cuma

Uluslararsı Para Fonu (IMF), Türkiye ve kimi yükselen ekonomiler için bir kez daha “aşırı ısınma ve cari açıkta kötüleşme” uyarısı yaptı.

IMF’nin Paris’te 18-19 Şubat tarihlerinde düzenlenen, G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Guvernörleri toplantısı çerçevesinde hazırladığı “Küresel Ekonomik Beklenti ve Politika Zorlukları” raporu açıklanırken, şu değerlendirmeler dikkat çekti: “G-20’ye üye yükselen ekonomiler güçlü kalmaya devam edecek. Ancak kimi ekonomilerde aşırı ısınma işaretlerinin ortaya çıktı. Yükselen ekonomilerde güçlü iç talep, küresel üretimde de toparlanmanın güç kazanmaya devam ediyor. Başlıca yükselen ekonomilerdeki (Çin,Hindistan, Endonezya ve Türkiye) güçlü büyüme ve büyüyen bölge-içi ticaret, özellikle de Asya’da, gelişmiş ekonomilerin zayıf talebini telafi ediyor. G-20 yükselen ekonomileri arasında, Meksika ve Güney Afrika gibi kimi istisnalar hariç, işsizlik, genişleme ivme kazanmışken aşağı yönlü eğilim içinde. Yükselen gıda ve hammadde fiyatları ve kimi durumlarda güçlü sermaye akışlarıyla birleşen bu durum, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya ve Rusya dâhil birçok yükselen ekonomilerde enflasyon baskısını körüklüyor.
Sert iniş riski artıyor
“Yükselen piyasalarda sert iniş riski artıyor” başlıklı bölümünde Türkiye’den söz edilirken ise şöyle denildi: “Bu arada gelişmiş ekonomilerde uzun bir dönem için beklenen düşükfaiz oranları, yükselen ekonomilere sermaye akışlarına katkıda bulunmaya devam edecek. Sermaye akışları, yükselen ekonomilerde talebin, dış talepten iç talebe doğru yeniden dengelenmesini destekleyebilecek iken büyük ve çalkantılı sermaye akışları politika zorluklarını da ortaya atabilir. Ülkeler var olan politika kaldıraçlarını kullanmazlarsa, büyük sermaye akışları, aşırı ısınma riskine, cari işlemler açığında, kimi ülkelerde (örneğin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye) şimdiden bulunduğu taban çizgisinin de ötesinde bir kötüleşmeye katkıda bulunabilir.
2010’da yüzde 4.5 büyür
IMF raporunda Türkiye’nin bu yıl yüzde 4.5, gelecek yıl ise yüzde 4.3 reel GSYİH artışı sağlayacağı tahminlerine yer verilirken, dördüncü çeyrekler bazında büyüme artışının 2011’de yüzde 4.1, 2012’de ise yüzde 4.4 olacağı tahmin edildi. Türkiye’de enflasyonun bu yıl yüzde 8.6, gelecek yıl ise yüzde 6.4 olarak tahmin edildiği de belirtildi.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım