Merkez Bankasına Gelecek Yeni Başkanı Kim Olacak..

Merkez Bankası başkanlığı için Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Erdem Başçı ve İbrahim Turhan, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in adı geçiyor.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın görev süresi 18 Nisan’da sona eriyor.

Yılmaz’ın ardından kimin başkan olacağı henüz netleşmedi. Başkanlık için kulislerde beş kişinin adı geçiyor.

Bir dönem Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın danışmanlığını da yapan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin en güçlü adaylar olarak sıralanıyor.

MB BAŞKAN YARDIMCISI ERDEM BAŞÇI

Adaylık için ismi geçen Erdem Başçı, 9 Ekim 2003'te Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atandı.

44 yaşındaki Başçı'nın adı Durmuş Yılmaz'ın atama sürecinde de başkanlık için geçmişti. Başçı, 2006 yılında hükümetle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan veto polemiği nedeniyle, kısa bir süre Merkez Bankası Başkanlığı'na vekalet etti.

Erdem Başçı, şu anki para politikasında aktif olarak yer alması nedeniyle güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor.

HAZİNE MÜSTEŞARI İBRAHİM ÇANAKCI

Hazine'nin başındaki Halil İbrahim Çanakcı da diğer bir güçlü isim. 49 yaşındaki Çanakcı, DPT ve BDDK'da çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 5 Mayıs 2003'te Hazine Müsteşarlığı görevine başladı.

Uzun süredir Hazine Müsteşarlığı yapan Çanakcı, son dönemdeki ekonomi politikalarında bizzat yer alması nedeniyle öne çıkan isimlerden biri. Çanakcı'nın bağlı olduğu Babacan'la birlikte çalışması da dikkat çeken bir diğer unsur.

MB BAŞKAN YARDIMCISI İBRAHİM TURHAN

Merkez Bankası Başkanlığı için adı geçen bir diğer isim de Merkez Bankası'ndan. Başçı gibi Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan İbrahim Turhan akademisyen kökenli bir bürokrat.

2004'e kadar Beykent Üniversitesi İİBF’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapan Turhan, 1 Nisan 2004 tarihinde Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliğine, 7 Haziran 2006 tarihinde de Para Politikası Kurulu üyeliğine seçildi. Turhan, 8 Mayıs 2008'de ise Başkan Yardımcısı olarak atandı.

ZİRAAT'İN GENEL MÜDÜRÜ CAN AKIN ÇAĞLAR

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da başkanlık için ismi geçen adaylar arasında. 49 yaşındaki Çağlar, mesleki kariyerine Hazine Müsteşarlığı Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu’nda başladıktan sonra finans ve bankacılık sektöründe yöneticilik yaptı.

Çağlar, 2003 yılından bu yana Ziraat Bankası’nda Genel Müdür olarak görev yapıyor.

BDDK BAŞKANI TEVFİK BİLGİN

Kulislerde adı geçen bir diğer isim de bankacılık sektöründen: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin.

Daha önce Halkbank Genel Müdürlüğü ve TMSF Başkanlığı yapan Tevfik Bilgin, 2001 krizi sonrasında bankacılık sektörüne yönelik denetim mekanizmasını yürüten BDDK'nın başında bulunuyor. 44 yaşındaki Bilgin bankacılık sektörüyle çok yakın temasta olması nedeniyle öne çıkan isimlerden biri.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım