Rusya ile Vizeler Ne zaman Kalkacak..?

Türkiye ile Rusya arasında vizelerin kaldırılması konusunda son nota teatisi de tamamladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev’in görüşmesi sonucunda vizesiz hayatın 17 Nisan 2011 günü başlayacağı açıklandı. Başbakan Erdoğan, vize müjdesini verirken, Rusya’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısının da 3 milyondan 4 milyona çıkacağını söyledi.

Erdoğan ve Medvedev arasında dün gerçekleşen görüşmede nükleerden doğalgaza, Türkiyeli işadamlarının yatırımlarından vizeye kadar birçok konu ele alındı.
Erdoğan’ın ziyareti esnasında 800 Türkiyeli işadamı da Türk-Rus İş Konseyi için Moskova’da toplandı. İlk kez DEİK, TİM ve TUSKON’un yurtdışında gerçekleştirdiği işbirliği ile foruma da katılan Erdoğan, Medvedev’in kendisini konutunda gezdirdiği sırada, “Buranın ihalesine maalesef Türk müteahhitler girmedi. Girmediği için fiyatı herhalde biraz fazla ödedik” dediğini de aktardı.

Dostoyevski ve Nâzım iki ülkeyi kaynaştırıyor
Türkiye ve Rusya arasında tarihi ve kültürel benzerliklere dikkat çeken Erdoğan, “Bizde Dostoyevski, Tolstoy ama burada da Nâzım Hikmet şöhretleri sınırları aşmış yazarlar olmanın ötesinde, ülkelerimiz, kültürlerimiz arasında bir köprü olmayı başarmış ve bu sanatçılar, bu şairler, yazarlar sebebiyle de birbirimizle, halklarımızın kaynaşması temin edilmiştir. Farklı dilleri konuşuyor olabiliriz, ama aynı istikamete bakıyor, ülkelerimiz, halklarımız için huzur, barış ve refah istiyoruz’’ diye konuştu. Rusya Başbakanı Medvedev adına foruma katılan Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Seçin de foruma çok geniş bir katılımın olmasına şaşırdığını, bu kadar ilgiyi beklemediğini söyledi.


VİZE UYGULAMAYAN ÜLKELER:
Antigua ve Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Doğu Timor, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong-Kong, İran, Jamaika, Japonya, Kamerun, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti, Kosova, Kosta Rika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Lübnan, Makao, Makedonya Cumhuriyeti, Maldivler, Malezya, Mauritius, Nikaragua Palau, Paraguay, Saint Vincent ve Grenadinler, Samoa, Sırbistan, Şili, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Sudan, Suriye, Svaziland, Tayland, Trinidad ve Tobago, Tunus, Tuvalu, Ukrayna, Uruguay, Ürdün, Venezuela, Yemen.

Doğalgazda ılımlı mesajlar
Erdoğan ve Medvedev, enerji konusunda da açıklamalar yaptı. Erdoğan, Güney Akım Projesi ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi’nin başlayıp bitirilmesi arzusunda olduklarını bildirdi. Medvedev ise Türkiye’nin gaz fiyatının indirilmesi ve “al ya da öde” yükümlülüğünde esneklik talebiyle ilgili olarak “Kontrat sistemi var. Mevcut yaklaşımı sürdürmek istiyoruz” dedi. Medvedev, “Bazen farklı yaklaşım ele alabiliriz ancak bütün bunlar karşılıklılık anlayışına dayanmalı” dedi.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım