Tuskon Ticaret Fuarı

TUSKON'un 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı çerçevesinde organize edilen Ticaret Fuarı ve İş Forumu yeni işbirliklerine sahne oldu. Forum'da 48 ülkeden 605'i en az gelişmiş, 559'u ise az gelişmiş ülkelerden olmak üzere toplam yerli yabancı 3 bin 200 işadamı ikili görüşme yaptı. Fuar çerçevesinde 150 şirket ve 35 ülke ürünlerini sergileme imkânı buldu.

Asya, Afrika ve Pasifik bölgelerinden binlerce işadamını Türk meslektaşlarıyla bir araya getiren Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında yeni bir zirveye daha ev sahipliği yaptı. Haziran ayında yapılacak 'Dünya Ticaret Köprüleri' programının provası niteliğindeki görüşmelere 48 ülkeden yaklaşık 3 bin işadamı katılırken, görüşmeler için de 545 ayrı masa kuruldu. İş görüşmelerine Afganistan'dan inşaat, Bangladeş'ten tekstil, otelcilik, taşımacılık, Brundi'den turizm, inşaat, Çad'dan mobilya, Etiyopya'dan kâ ğıt, ilaç, Komor'dan otomotiv, Liberya'dan çimento, Mozambik'ten telekom, Senegal'den yağ, Tanzanya'dan tahıl, Haiti'den lojistik, Yemen'den bankacılık ve Zambiya'dan havayolu şirketlerinin temsilcileri katıldı.

İstanbul'da gerçekleştirilen 4. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, dünyada fakirliğin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. Toplantıya katılan devlet ve hükümet başkanları sorunları ve çözüm yollarını masaya yatırırken işadamları da Türk meslektaşlarıyla ticari ilişkileri üst seviyeye çıkarmak için görüş alışverişinde bulundu. Bu kapsamda TUSKON'un organize ettiği iş görüşmeleri yeni yatırımlara kapı araladı. Başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı ülkelerindeki üst düzey işadamları, görüşmeler sonucunda önemli bağlantılara imza attı. Zirve için Türkiye'ye gelen Zambiya'nın tek havayolu şirketi Zambezi'nin sahibi Maurice Jangulo, THY'nin mevcut bazı ortaklıklarından haberdar olduklarını ve kendilerinin de Afrika'da bu şirketle ortaklık yapmak istediklerini söyledi. Jangulo, bu konuyu THY Genel Müdürü Temel Kotil ile görüşeceklerini dile getirdi. İstanbul'un Avrupa ve Ortadoğu'nun merkezinde yer aldığını aktaran konuk işadamı, Zambiya'nın da Güney Afrika'nın merkezinde bulunduğunu dile getirdi. "THY, aldığı yolcuları bize getirsin, biz oradan bütün Güney Afrika'ya transferini sağlayalım." diyen Jangulo, bunun sağlanması durumunda yıllık 200 bin yolcunun taşınabileceğini ifade etti. Jangulo, ayrıca bu ortaklığın hayata geçmesinin her iki hükümete vizeleri kaldırmaları noktasında önemli birer mesaj olacağına dikkat çekti.

100 MİLYON DOLARLIK HES'E ORTAK ARIYOR

Hastane, otel ve hidroelektrik santralları (HES) alanında faaliyet gösteren Nepalli AKHIL Trading Cancern ise ülkesinde kuracağı 100 milyon dolarlık HES için Türkiye'den ortak arıyor. Şirket olarak ülkesinde hastane ve HES yatırımlarını yakından takip ettiklerini belirten Genel Müdür, Akhil K. Chapagain, hastane yapımının maliyetinin 10 milyon doları bulacağını ifade etti. Ülkesindeki siyasi karışıklık nedeni ile valilikten ayrılan ve yatırım yapmak için çalışmalara başladığını belirten Salah Ali Adem Bereket ise Kasala kentinde kuracağı meyve suyu fabrikası için Türk yatırımcı arıyor. Bereket, fabrikanın maliyetinin ise 500 bin doları bulacağını belirtti. Görüşmelerde Burkina Faso'dan gelen Trade Sarl firması sahibi ve FIFA Ajansı temsilcisi Kassoum Ouedraogo Zico, Türk kulüplerine futbolcu satmak için Türkiye'ye geldiğini söyledi. Etiyopya'nın önde gelen inşaat şirketi Yotek'in patronu Yohannes Teklay da ülkesinde yapımına başlanacak inşaat projeleri için ortak aradığını kaydetti.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım