Bursa ve Trabzon, Avrupa Yeşil Başkenti İçin Yarışıyor

Avrupa arenasında iki Türk şehri
Bursa ve Trabzon, “2014 AB Yeşil Başkenti” ödülüne aday. “Daha 2014’e çok var” diye düşünmeyin, adaylar çok güçlü. Başarılı olmaları için bir an önce kolları sıvamak gerekiyor.

Brüksel, 14-15 Aralık tarihleri arasında çevre konusunda Türkiye’yi de yakından ilgilendiren kritik toplantılardan birine daha ev sahipliği yaptı. AB Bölgeler Komitesi’nin 93’üncü Genel Kurulu toplandı.

AB politikalarında bölgesel ve yerel inisiyatifin sesi olan Bölgeler Komitesi, Brüksel’deki AB Parlamento binasında iki gün boyunca, üyelere hareketli bir genel kurul yaşattı.

Komite Başkanı Mercedes Bresso liderliğinde yapılan oturumlarda, Komite’nin 2012 çalışma programından tutun da Birleşmiş Milletler’in önümüzdeki sene Rio’da gerçekleştireceği “sürdürülebilir kalkınma” konferansına kadar pek çok konu masaya yatırıldı. Parlamento’nun ve Konsey’in yönerge teklifleri tartışıldı, oylandı.

BURSA VE TRABZON 2014 İÇİN YARIŞACAKBunlar işin rutin kısmı. Beni esas heyecanlandıran, “Avrupa Yeşil Başkenti” (European Green Capital) ödülüydü. Başkent dendiğine bakmayın, bütün şehirler yarışmaya katılabiliyor. Buna, Türkiye gibi aday ülkelerin şehirleri de dâhil.

2010’dan beri verilmekte olan ödülün, 2012 ve 2013 için sahipleri belli. Birkaç hafta sonra başlayacak olan yeni yılın Yeşil Başkent’i, İspanya’nın kuzeyinde yer alan Vitoria-Gasteiz. 2013 talihlisiyse Fransa’dan, Nantes şehri.

Dün, tüm oturumlar bittiğinde yapılan bir törenle, “Avrupa Yeşil Başkenti” unvanı Hamburg’dan Vitoria-Gasteiz’e devredildi. Bundan böyle yarışma, 2014 ve 2015 yılı adayları için devam edecek. 2014 ödülü bizi yakından ilgilendiriyor, çünkü aday listesinde hem Bursa var, hem de Trabzon.

PARİS VE VİYANA İLE YARIŞACAĞIZ“Avrupa Yeşil Başkenti” olmak isteyen, bu iki şehir dışında, 17 aday daha var. Hem de ne adaylar! Viyana, Paris, Torino, Frankfurt, Rotterdam... Liste uzayıp gidiyor. Ancak aldanmamak lazım, bu bir güzellik yarışması değil. Karşılanması beklenen kriterler çok daha zor.

Şehrin küresel iklim değişikliğine yerel katkısından gürültü kirliliğiyle mücadele yollarına, atık geri dönüşümünü nasıl yönettiğinden iletişim stratejilerine birçok etken, oy verme aşamasında rol oynuyor.

2012’nin Yeşil Şehri Vitoria-Gasteiz’in bu unvana layık olabilmek için gerçekleştirdiği onlarca projenin birkaç tanesine değinmek, Bursa ve Trabzon’un önündeki zorlu yolu kestirebilmek açısından yararlı olacak.



Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım