ciftciye verilen subvansiyonlar traktor satislarini etkiledi

Hükümetin, geçen yıl traktör satın alan çiftçiye, ödediği paranın yarısını iade etmesi yani sübvansiyon yapması traktör satışlarını patlattı.
Türkiye'de 2009'da 13.758 adet traktör satılırken, bu rakam sübvansiyon uygulamasının başladığı 2010'da 36 bine ulaştı. Geçen yıl ise ocak-kasım döneminde 55 bini aştı. Hükümet traktörlerin yenilenmesini teşvik için 2010'da satın alınan aracın bedelinin yüzde 25'ini iade ederken, bu rakam geçen sene yüzde 50'ye yükseltilmişti.

Geçen sene ulaşılan rakamın 1997 yılındaki 54 bin traktör satışı rekorunu egale ettiğine işaret eden Türk Traktör Genel Müdürü Marco Votta, rekor yılı 2011'de kendi şirketlerinin de ilklere imza attığını söyledi. 2011 yılı finansal sonuçları paylaşmak için gazetecilerle bir araya gelen Votta, 1955 yılında 855 traktör üreterek işe başlayan Türk Traktör'ün geçen sene 40 bin adet traktör ürettiğini kaydetti. Votta, yüzde 54 büyüme anlamına gelen bu önemli gelişmede hükümetin tarım politikalarının etkisi bulunduğunu vurguladı. Bunun 32 bine yakınını Türkiye'deki çiftçilere sattıklarını ifade eden Votta, geri kalan kısmını da 90 ülkeye ihraç ettiklerini açıkladı. 2011 yılında yaşanan rekor gelişmede iklimin iyi geçmesi, Tarım Bakanlığı'nın gübre ve besicilik alanlarında 7 milyar lira destek vermesi, faizlerin düşmesi ve Ziraat Bankası aracılığı ile verilen traktör sübvansiyonunun yüzde 50'ye çıkarılmasının payı bulunduğunu vurgulayan Genel Müdür, "Bu sene Tarım Bakanlığı tarım desteğini 11 milyar liraya çıkaracak. Kar yağışları ise iklimin çiftçi için çok güzel geçeceğini gösteriyor." dedi.

Türkiye'nin temkinli büyüyecek olmasının rekor gelişmeyi aynı hızında sürdürüp sürdüremeyeceği ile ilgili soru üzerine, şirketin Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Memet Kamber şu açıklamayı yaptı: "Bu sene faizler enflasyonun da etkisi ile geçen yıla kıyasla 0,40 baz daha yüksek durumda. Ayrıca Ziraat Bankası, bu yıl traktör için vereceği sübvansiyon oranını açıklamadı. Bunlar rekor hissini biraz zayıflatacak."
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım