Turk Tahvillerinde En Dusuk Faiz

Avrupa ülkeleri piyasalardan borç bulamazken Başbakan Erdoğan'ın "istikrar adası" dediği Türkiye'nin tahvillerine rekor talep geldi. Dün yapılan 2041 vadeli eurobond ihracına 7 kat talep gelirken faiz tarihin en düşüğüne indi
Rekor faizlere rağmen Yunanistan, İspanya, İtalya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelere borç vermekten kaçınan küresel yatırımcılar Türk tahvilini almak için sıraya girdi. Başta Euro Bölgesi olmak üzere bir çok ülkede çalkantılar devam ederken Türk Hazinesi rüştünü yine ispatladı. Uluslararası piyasalarda 30 yıl vadeli (14 Ocak 2041) tahvil ihracına çıkan Hazine'ye 7 kat talep geldi. Talebin büyük bölümü ihracın başlamasının ardından geçen birkaç dakika içerisinde geldi. Uluslararası yatırımcılar adeta Hazine'ye para vermek için yarışırken talep 7 milyar doları da aştı. Böylece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesinde "Dünya krizinde biz istikrar adasıyız" sözleri piyasalarda ispatlanmış oldu. Deutsche Bank, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'e ortak lider bankalar olarak yetki verilirken satılan kâğıdın faizi de yüzde 5.75-5.80 oldu. Bu oran Ocak 2011'deki yüzde 6.25'lik ilk ihracın faizini de geride bıraktı. Hazine böylece uluslararası borçlanmalar arasında en uzun vadeli ve en düşük faizli ihalesini yapmış oldu.

İSPANYA'DA FAİZ KRİTİK EŞİKTE
Yunanistan'da kemer sıkma yanlısı partilerin seçilmesi Euro Bölgesi'nin geleceğine dair korkuları yatıştıramazken İspanya'nın borçlanma maliyetide yeni bir rekor kırdı. İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri dün yüzde 7.28'e kadar tırmandı. İtalya faizleri de bir kez daha yüzde 6'nın üzerine çıktı.


Konuyla ilgili görüşlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz..Ayakli Rehber, 2010 yılından bu yana yayınlanır ve iş dünyasindaki gelişmeleri bloga taşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım