Avrupa’dan ‘şirket alımı’na teşvik geliyor.






Almanya ve Fransa başta olmak Avrupa’da çok sayıda şirketin el değiştireceğini dikkate alan hükümet, Türk özel sektörünün Avrupa’dan ‘şirket alımı‘na teşvik getirmeye hazırlanıyor . Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun gündemine de getireceği proje kapsamında Avrupa’daki şirketleri mercek altına aldıklarını söyledi .

Hükümet, önümüzdeki 6 yıl içinde el değiştirmesi beklenen Avrupalı şirketlerin peşine düştü . Sadece Almanya’da 354 binden, Fransa’da da 600 binin üzerinde şirketin el değiştireceğini dikkate alan hükümet, Türk özel sektörünün Avrupa’daki “şirket avı”na teşvik getirmeye hazırlanıyor . Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bakanlığının üzerinde çalıştığı ve önümüzdeki günlerde Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun gündemine de getireceği projeyi, New York’tan Washington’a trenle geçerken gazetecilere şöyle anlattı:

Niye biz almayalım?

AB Komisyonu raporuna göre önümüzdeki 6 yılda Avrupa’daki şirketlerin üçte biri el değiştirecek . Buna göre Almanya’da 354 binin, Fransa’da da 600 binin üzerinde şirket el değiştirecek . Avrupa’da bu şirketlerin büyük bölümü aile şirketi . Çünkü birçok şirketin, işi devredecek ikinci nesli bulunmuyor . Öyle ya da böyle bir şirketler birilerinin eline geçecek . Bunları niye biz almayalım?

Şirket avı dev pazar

Dünyada şirket birleşmeleri ve el değiştirmeleri çok büyük bir pazar oluşturuyor . Örneğin, 2007 yılında bu rakam 1 trilyon doları aştı . 2008′de 673 milyar dolar olurken, 2009′un ilk 6 ayında bu rakam 123 milyar dolar oldu . Yine 2008′de sadece AB üyesi ülkelerde bu rakam 302 . 8 milyar dolara ulaştı . 2008 yılında dünyada birleşen ya da el değiştiren toplam şirket sayısı 673 bin 214 oldu . Bunların yüzde 45′i de AB’li firmalar tarafından gerçekleştirildi .

MR’ını çekiyoruz

Şimdi biz Avrupa’da hangi ülkede, hangi sektörlerde şirketler el değiştirecek bununla ilgili kapsamlı bir çalışma yapıyoruz . Biz bu şirketlerin marka değerleri ve ve dağıtım kanallarından Türk firmalarının yararlanmasını istiyoruz . Yeni ihracat stratejimizde bu konu da çok önemli yer tutuyor . Bununla ayrıca Türk firmaları içinde farkındalık yaratmak istiyoruz .

Model araştırması

Şirket alımları ve ortaklıkları konusunda büyük deneyimi olan Çin, Hindistan, Malezya gibi örnekleri inceliyoruz . Onlar ne yapmış, ne yapıyor bakıyoruz . Yabancı şirketlerin alımı ya da ortaklıklar konusunda Türk şirketlerine danışmanlık başta olmak üzere gerekli destekleri de vereceğiz . Bu konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na götüreceğim . Verilmesi destekleri orada beraberce tartışıp belirleyeceğiz . Vergi, SSK primi, kredi desteği gibi teşvikler olabilir .

‘Model ortak’a eyalet eyalet ihracat markajı

TÜRKİYE, ihracatta yeni hedef seçtiği “Model Ortak” ABD’yi, eyalet eyalet yakın markaja aldı . ABD’nin ihracat potansiyeli yüksek 6 eyaleti New York, California, Teksas, Georgia, Florida ve İllinois’i yakın takibe alarak, buralara Türkiye’den nelerin satılabileceğini saptayan hükümet, Türk işadamlarını yönlendirmek için kolları sıvadı . Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “ABD’ye ihracatımız 3 . 2 milyar dolar . Bu rakamla Bangladeş’ten bile geride geliyoruz” dedi .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım