100 bin işletmeye bayram harçlığı
100 bin işletmeye Sanayi Bakanından bayram harçlığı… KOSGEB’in ihracatçılar ile mikro, küçük ve orta boy işletmeler için hazırladığı yeni kredi programının faizleri şaşırttı.
Mikro işletmelere 30 bin liraya kadar nakit kredisi kullandırılacak. 2 yıl vadeli kredi için sadece 859 lira faiz ödeyecekler.
Küçük işletmeler ise 50 bin lira kredi kullanabilecek. Bunun için bin 431 lira faiz ödemeleri yeterli olacak.
Aysel ALP yazıyor hurriyet.com.tr
Orta boy işletmeler 80 bin liraya kadar kredi kullanabilirken, 24 ay vade için iki bin 300 lira faiz ödeyecekler. İsteyen KOBİ bu kredisiyle banka borcunu da kapatabilecek.
İhracatçı KOBİ’ler ise 200 bin dolarlık krediyi, 6 ay vadede 874 dolar faizle alabilecek.
BANKA BORCU KAPATILABİLECEK
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB’in yeni kredi destek programını açıkladı. Yni paket için ‘bayram hediyesi’ diyen Ergün, amaçlarının KOBİ’leri ihracat ve büyümeye yönlendirmek olduğunu söyledi. Krediden borçlu işletmelerin de yararlanabileceğini belirten Ergün, krediyi borçlarını kapatmak için de kullanabileceklerinin altını çizdi.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Ölçek Endeksli Büyüme Kredisine 1-250 çalışanı olan, yıllık cirosu 25 milyon lirayı aşmayan, KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan işletmeler başvurabilecek. Bunların KOSGEB’e verilecek güncel KOBİ Beyannamesinin onaylanmış olması gerekiyor.
İhracatçı kredisinde ise yukarıdaki şartlara ilaveten işletmenin ihracat taahhüt etmesi gerekiyor.
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Bakan Ergün, kredi programında kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacağını, onların limitlerinin 10 bin lira daha fazla olacağını açıkladı.
FAİZİN DÖRTTE BİRİNİ ÖDEYECEKLER
KOBİ’lerin en önemli sorunun finansman olduğuna dikkat çeken Ergün, yeni pakette yer alan ‘ölçek endeksli büyüme kredisi’nin detaylarını anlattı.
Ergün, 1.5 milyar liralık kredi yaratması beklenen bu paketten 44 bin KOBİ’nin yararlanmasını beklediklerini söyledi. Faizin dörtte üçünü ikisini yani yüzde 75’ini KOSGEB’in üstlendiğini belirtti. Kredi kullanan işletmenin ise faizin sadece yüzde 25’ini ödeyeceğinin altını çizdi.
MİKRO İŞLETMELER
Eleman sayısı 10’un ve yıllık cirosu 1 milyon liranın altında olan mikro ölçekli işletmeler, bu paket çerçevesinde en fazla 30 bin liraya kadar kredi kullanabilecekler. 24 ay vadeli kredi için ödeyecekleri faiz tutarı ise sadece 859 lira olacak. KOSGEB ise 2 bin 577 liralık faizi üstlenecek.
KÜÇÜKLERE 50 BİN
Çalışan sayısı 10 ila 50; yıllık cirosu 1 ila 5 milyon lira arasındaki küçük işletmeler ise en fazla 50 bin lira kredi kullanacaklar. 24 ay vadeli bu kredi için ödeyecekleri faiz tutarı ise 1431 lira.
ORTALARA 80 BİN
Eleman sayısı 50 ila 250; yıllık cirosu da 5 ila 25 milyon lira arasında olan orta boy işletmelerin kullanacağı kredi limiti ise 80 bin lira. Orta boy işletmeler üst limitten 2 yıl vadede bu krediyi kullanırlarsa, karşılığında 2 bin 300 lira faiz ödeyecekler.
55 BİN İHRACATÇIYA KREDİ
Destek paketinin ikinci ayağını ise ihracat kredisi oluşturuyor. Buna göre ihracatını geliştirmek ve ya ihracat taahhüdünü yerine getirebilmek için ilave kaynağa ihtiyaç duyan işletmelere verilecek.
200 bin dolar üst limitli kredi 6 ay vadeli olacak. Burada da kar payı veya faizin yüzde 75’ini KOSGEB karşılayacak. Örneğin 200 bin dolar kredi kullanan bir ihracatçı bunun için sadece 874 dolar faiz ödeyecek.
1 MİLYAR DOLARLIK İLAVE İHRACAT
Bakan Ergün, ihracat kredisinden 55 bin ihracatçının yararlanmasını beklediklerini söyledi. 1.5 milyarlık kredi hacmi yaratması beklenen bu destek sayesinde 1 milyar dolarlık ilave ihracat beklediklerini açıkladı.
BAŞVURULAR NEREYE, NE ZAMAN?
Nihat Ergün, her iki kredi programı için başvuruların bayramın hemen ardından yani 23 Kasım itibariyle yapılabileceğini belirtti.
Ölçek endeksli büyüme kredisi için;
Akbank, Alternatifbank, Albarakatürk, Anadolubank, Denizbank, Eurobank Tefken, Finansbank, Fortisbank, Garanti Bankası, HSBC, Şekerbank, Halkbank, İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası’na başvurulacak.
İhracat Kredisi için;
Akbank, nadolubank, Denizbank, Eurobank Tefken, Finansbank, Fortisbank, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Şekerbank, Halkbank, İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası’na başvurulacak.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum Yaparken sayfaya nereden geldiğinizi belirterek küfüre yer vermeden, anlaşılır bir dille yazmanızı rica ederiz..