Merkez Bankasından Kararlı Adımlar


Merkez Bankası, Türk Parası Zorunlu Karşılık Oranında Yaptığı 0.5 Puanlık Artışla Piyasanın Likiditesini 26 Kasım'da Yaklaşık 2.1 Milyar Türk Lirası Azaltılmış Olacak.


Sadece 1 dakikada dişlerinizi beyazlatmak çok kolay
Merkez Bankası, bugün itibariyle Türk parası zorunlu karşılık oranında yaptığı 0.5 puanlık artışla piyasanın likiditesini 26 Kasım'da yaklaşık 2.1 milyar Türk lirası azaltılmış olacak.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, zorunlu karşılık oranlarına ilişkin olarak yazılı açıklama yaptı. Son dönemde kredilerde görülen artışları da dikkate alarak, Türk parası zorunlu karşılık oranının 12 Kasım 2010 (bugün) yükümlülük döneminden geçerli olmak üzere 0,5 puan artırarak yüzde 5.5'ten yüzde 6'ya yükseltildiğini vurgulayan Merkez Bankası, Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan bu artışla piyasanın likiditesinin 26 Kasım'da yaklaşık 2.1 milyar Türk lirası azaltılmış olacağını ifade etti.

-SON İKİ YILDIR ATILAN ADIMLAR-

Merkez Bankası'nın açıklamasında zorunlu karşılık oranlarıyla son 2 yıldır atılan adımlara yönelik şu açıklamaya yer verildi:

"Ekim 2008'de derinleşmeye başlayan küresel krizin piyasalarda yol açtığı sorunları azaltmak amacıyla Türk parası ve döviz likiditesine yönelik olarak alınan diğer tedbirlere ek olarak, zorunlu karşılık oranları, 5 Aralık 2008 ve 16 Ekim 2009 tarihlerinde yabancı para yükümlülükler için 2 puan, Türk parası yükümlülükler için 1 puan düşürülerek sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 5 olarak belirlenmişti. Bankamızın, para politikası çıkış stratejilerini kamuoyuna duyurduğu 14 Nisan 2010 tarihli basın duyurusunda döviz likiditesine ilişkin sağlanan imkanların ölçülü ve kademeli olarak kriz öncesi seviyelere getirilebileceği, likidite açığının belirgin şekilde azalması ve/veya kredi koşullarının iyileşmesi halinde Türk parası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarının ölçülü ve kademeli olarak artırılabileceği ve makroekonomik ve finansal riskleri azaltıcı bir politika aracı olarak zorunlu karşılık oranlarının daha aktif bir şekilde kullanılabileceği belirtilmişti. Bu çerçevede, zorunlu karşılık oranları 1 Ekim 2010 tarihli yükümlülük döneminden geçerli olmak üzere Türk parasında 0,5 puan artırılarak yüzde 5,5'e, yabancı parada 1 puan artırılarak yüzde 11'e yükseltilmiş ve piyasadan yaklaşık 2,1 milyar Türk lirası ile 1,5 milyar ABD doları çekilmiştir. Bu artışlar sonucunda zorunlu karşılık oranı yabancı parada kriz öncesi seviyesine gelmiştir. Bu defa, son dönemde kredilerde görülen artışlar da dikkate alınarak, Türk parası zorunlu karşılık oranı 12 Kasım 2010 yükümlülük döneminden geçerli olmak üzere 0,5 puan artırılarak yüzde 5,5'ten yüzde 6'ya yükseltilmiştir."(ANKA)

(HGS/ÖMR) (Ankara Haber Ajansı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım