Acıbadem Sağlık Zinciri Kimin Oldu..?

Malezya’nın yatırım fonu Khazanah Nasional’ın sağlık birimi Integrated Healthcare, Acıbadem Sağlık’ta yüzde 60 hisse almak üzere anlaşma imzaladı. Aynı zamanda, Khazanah’ın da Acıbadem Sağlık’tan yüzde 15 hisse alacağı açıklandı.
Khazanah’ın yüzde 70 hisseye sahip olduğu Integrated Healthcare Holdings (IHH) tarafından yapılan açıklamada, satın alma ile Acıbadem Sağlık’ın değerlemesinin 1.68 milyar dolar olduğu belirtildi.

Aydınlar’ın hissesi % 25
Aydınlar ailesi Acıbadem’in geri kalan yüzde 25 hissesine sahip olacak. Acıbadem Sağlık Hizmetleri tarafından KAP’a yapılan açıklamada, “Yüzde 50 oranında Aydınlar ailesi ve yüzde 50 oranında Almond Holding’in hissesi bulunan Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding’in (ASYH) devir sonrası ortaklık yapısı yüzde 60 IHH, yüzde 25 Aydınlar ailesi ve yüzde 15 Bagan Lalang olarak değişecektir. Almond Holding Cooperatie UA’nın ise şirkette payı kalmayacaktır” denildi.
Açıklamada, işlem dahilinde, satış bedelinin kısmen nakit, kısmen de yeni ihraç edilecek IHH hisselerinden oluşacağı belirtilerek, “Aydınlar ailesi ASYH’deki yüzde 10 hissesini nakit karşılığı devredecek olup yüzde 15 hissesine karşılık takas yoluyla IHH hissesi alarak bahsi geçen şirkette hissedar olacaktır. Mehmet Ali Aydınlar ASYH ve Acıbadem Sağlık’ı yönetim kurulu başkanı ve CEO olarak yönetmeye devam edecek olup aynı zamanda IHH’de yönetim kurulu uyesi olacaktır” denildi.

‘Çağrı gündeme gelir’
Acıbadem Sağlık’ın sermaye değerinin şirketin tamamı için 1.68 milyar dolara denk geldiği belirtilerek şöyle denildi:
“Acıbadem Sağlık hisselerinin sermaye değeri, 31 Aralık 2011 tarihli bağımsız denetim raporunda oluşacak kesin rakamlarla ayarlamaya tabi tutulacak. Ayarlamaya tabi devir bedellerinin nakit ödemeye tabi kısımları dolar cinsinden yapılacak olup, ödemelerin dolara çevrilmesinde kullanılacak kur 1.8702 TL’dir. ASYH’de meydana gelecek olan hisse devir işlemlerinin gerçekleşmesi sonucu Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret’te mevzuat gereği çağrı yükümlülüğü doğması durumunda, şirketimizdeki azınlık hisseleri için çağrı yapılması gündeme gelecektir.”

Dünyanın 2. büyük sağlık zinciri

Bu ortaklıkla Acıbadem, 8 ülkede 26 hastane ve 5 bin 500 yatak kapasitesiyle HCA’nın (Hospital Corporation Of America) ardından dünyanın ikinci en büyük sağlık zinciri olacak. Ana hissedarları yüzde 70 oranında Malezya menşeili Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) ve yüzde 30 oranında Japon menşeili Mitsui & Co (Mitsui) olan IHH, Asya-Pasifik bölgesindeki en geniş sağlık sektörü malvarlığının sahibi. IHH, Parkway Pantai Limited (PPL) ve IMU Health SDN BHD’nin (IMU) yüzde 100’ünü kontrol ediyor. IHH ve Khazanah birlikte Hindistan’daki Apollo Hospitals Enterprise Limited’in (Apollo) yüzde 11.5’ine sahip. Ayrıca Singapur ve Malezya’da faaliyet gösteren iki adet Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Singapur merkezli borsada işlem gören bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları bulunuyor.

IMU üniversite de işletiyor

PPL, Asya’da Singapur, Malezya, Hindistan, Brunei bölgelerinde ve Çin’de 3.000’den fazla yataklı 16 hastaneden oluşan, Güney Doğu Asya’nın en geniş özel hastane ağına sahip. PPL ayrıca, dünya çapında 40 Parkway Health Patient Assistance Centers işletiyor.
IMU, Malezya’nın önde gelen özel sağlık üniversitesi olan ve Avustralya, İngiltere, Kanada, ABD ve Yeni Zelanda’daki 33 üniversite ile ortaklığı bulunan Kuala Lumpur’daki International Medical University’nin sahibi ve işletmecisi. IMU öğrencilerine tam akredite bir sağlık eğitimi veriyor. Bombay Borsa’sına kayıtlı olan Apollo ve 54 adet hastane, klinikler, eczaneler, sağlık eğitimi ve danışmanlık hizmetleri merkezlerinin sahibi ve işletmecisi.

Acıbadem’in 14 hastanesi var

Acıbadem, toplam 14 hastane ve 8 tıp merkezinde 1800’ün üzerinde yatak kapasitesi ile Türkiye’nin önde gelen özel sağlık şirketlerinden biri konumunda.
MİLLİYET
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım