Rusya'da İhalelere Katılın, Mobilya Sektörü

Rusya’da Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapacak ve 5 yıllığına Formula-1 anlaşmasına imza atmış olan, yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırımlarla ticaret merkezine dönüştürülecek Soçi şehrinin Ticaret ve Sanayi Odası Bakanı Vadiv Levçenko, dün İnegöl’e geldi. Rus Ticaret Odası Başkanı, İnegöllü sanayicilere Soçi’de ticaret yapabilmek için bazı önerilerde bulunurken, güç birliği yapılması konusunun altını çizdi.

İstanbul İhracatçılar Birliği’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Rusya Federasyonu Soçi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vadiv Levçenko, İstanbul İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Alper Gürsoy, Hasan Karcı ve Zeki Şahin ile birlikte dün İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. İTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen ziyarete İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği adına Ahmet Güleç’de hazır bulundu.
İTSO Başkanı Metin Anıl’ın şehir dışında olması nedeni ile Rus Başkanı İTSO Meclis Başkanı Kenan Kender ve yönetim kurulu üyeleri ağırladı.
Önümüzdeki süreçte Dünya kupası ve 5 yıllık anlaşmayla 2018 yılına kadar Formula-1 yarışlarına ev sahipliği yapacak olan Soçi şehrinde, bu olimpiyatların ekonomiye büyük katkı sağlaması bekleniyor. Bu nedenle şehirde inşa edilecek otellerin tefrişatlarıyla ilgili İnegöllü mobilyacıların da girişimleri olacak.
“Böyle Dostlara İhtiyacımız Var”
Ziyarette bir konuşma yapan İTSO Meclis Başkanı Kenan Kender; İnegöl’ün özellikle mobilya üzerine ihracatı yüksek olan bir şehir olduğunu söyledi. Ancak buna rağmen İnegöl’ün Rusya’ya çok az ihracat yapan bir şehir olduğunu da vurgulayan Kender; “2010 yılında resmi rakamlara göre 143 milyon dolar mobilya ihracatımız var. Ayrıca bu rakamlarla İnegöl’ün diğer hacmi toplam 1 milyar dolar dış ticaret hacmine sahibiz. Türkiye’de ilk Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz var. Hedeflerimiz arasında hükümetin belirlediği 143 milyon doları 1 milyar dolar yapmak var. Onun için böyle dostlara ihtiyacımız var. Sektörün en büyük özelliği, bütün ham maddelerin İnegöl’de olmasıdır. İlk Organize sanayimizde 110 tane fabrika mevcut. 15 bin kişi istihdam ediliyor” dedi.
“2012’den İtibaren Rusya İl E İlişkilerimiz Artacak”
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) adına toplantıda bulunan Ahmet Güleç ise; Türkiye mobilya sektörünün yaklaşık 6 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek; “Bunun net yüzde 30’unu şehrimiz üretiyor. Rakamlarda 143 milyon dolar çok küçük bir rakam gibi gözükmesine rağmen, Türkiye’deki bütün markaların istisnasız bazı modelleri şehrimizde üretiliyor. Küçük ve orta ölçekli firmalarla birlikte 2 bin tane üretici firma vardır. Bunun en önemli özelliği, dünyada az şehre nasip olan ‘İnegöl Mobilyası’ olarak herkesin tanıdığı bir üst markamız var. İnegöl mobilyası Türkiye’de nerede görülürse görülsün, kalite ve tasarım akla geliyor. Ülkemizdeki bütün şehirlerde İnegöl mobilyası satılıyor, 100’den fazla ülkeye de ihracatımız var. İnegöl’den Rusya’ya ihracatımız var, ancak rakamlar istenildiği gibi değil, çok az. Ama biz inanıyoruz ki, 2012’den itibaren artan ve dirençli bir ticaretimiz olacak Rusya Federasyonuyla” diye konuştu.
Güleç, Ocak ayında düzenlenecek olan İMOB fuarına İnegöl’den 60 mobilyacının katılacağını ve şimdiden bu firmaları 40-50 Rus firmasının arayarak görüşme talep ettiğini belirterek, “Bu da 2012’deki ilişkilerimizin gelişeceğinin bir göstergesidir” dedi.
“İhalelerle İlgili İnegöl’e de Bilgi Verin”
Ahmet Güleç’in ardından yeniden söz alan Kenan Kender; Soçi’de Olimpiyatlarla ilgili büyük yatırımlar olacağına değinerek; “Bu otellerin tefrişatlarında bizleri, özellikle Türkiye’yi ve İhracatçılar Birliği vasıtasıyla İnegöl’e de bilgi, ihale anlamında gelirlerse ilişkiler daha da gelişir. Bizim için iyi bir Pazar olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Güç Birliği Yapın
Ziyarette son olarak bir konuşma yapan ve İnegöllü sanayicilere tavsiyelerde bulunan Soçi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vadiv Levçenko, İnegöl’den önce Bursa Ticaret Odası Başkanı ile görüştüklerini ve orada Soçi’nin avantajlarını, geleceğini anlattığını söyledi. Moskova ve Soçi’nin birbirinden ayrı tutulması gerektiğine vurgu yaparak konuşmasını sürdüren Levçenko; şu ifadeleri kullandı: “Soçi ile ilgili sizin kararlı ve cesaretli olmanız lazım, üzerine gitmeniz lazım. Önünüze çıkan engeli aşabilmeniz lazım. Benim tavsiyem, Rusya’yla çalışmak isteyen her firmanın bir tane Rusya bilen değil, Rusya’yı çok iyi bilen birini çalıştırması lazım. Siz tek başınıza Rusya’ya gittiğiniz zaman, orada sizi kandırabilirler. Bu Rusya’da da böyledir, Türkiye’de de böyledir başka yerlerde de. Kendi başınıza gitmeden önce, burada size sahip çıkan odalar var. Onların üzerinden, onlar da bizim üzerimizden işler yapıldığı zaman size bu firmayla çalışılabilir ya da çalışılamaz diye bilgi verilir. Kendi başınıza gittiniz zaman başınıza bela alabilirsiniz. O yüzden güç birliği yapın. Güçlü bir şekilde girmeniz sizin için avantajdır.”
İtalyanları Örnek Gösterdi
İnegöl’de herkesin kendi kendine bir çaba gösterdiğini, ancak gördüğü kadarıyla bu sistemle başarının olmadığını dile getiren Levçenko; “İnegöl grubu ya da İhracatçılar Birliği olarak toplu bir şekilde 10-15 kişi orada bir merkez oluşturabilirsiniz. O zaman sizin karşınıza çıkan karşınızda duramaz. Ben Bursa’da gördüm, müthiş bir güç var. Hayret ediyorum böyle bir güç halen neden Rusya’da hem de Türkiye’nin hemen üzerinde Soçi’de yok. Türkiye’ye en yakın bölgedeyiz. Bir şey açın oraya, bir temsilcilik açın. İtalyanlar bir heyet şeklinde geldiler, biz aramızda toplandık ve burada bir merkez açmak istiyoruz dediler. Arkalarında da hükümet desteği vardı” açıklamalarında bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından Levçenko’ya İnegöl’ün ihracat rakamlarının yer İngilizceye çevrilmiş bir kitapçık sunuldu, Modef fuarıyla ilgili davetiyeler verildi.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım