Asgari Ücreti 1000 Lira Yapsak Türkiye Batar mı..?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda, 2012 Bütçe Kanunu Tasarısı’nda 24. madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türk İş’in son Genel Kurulu’nda Türk Harb-İş Sendikası’nın açtığı bir kampanya olduğunu belirterek, "Gelir ve vergi dağılımında adalet istiyoruz diyorlar. 16 bin 28 imzaya havi bu kampanyayla ilgili talepleri, klasörleri size takdim edeceğim. Vergide adalet taleplerine duyarsız kalmayın" dedi.

Soruları yanıtlayan Maliye Bakanı, taşeron işçilerin durumlarının iyileştirilmesine yönelik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

YUNANİSTAN UYARISI


Türkiye’de asgari ücret üzerinden yüzde 15 vergi alınmadığını ifade eden Maliye Bakanı, şöyle dedi: "Biz asgari geçim indirimini getirdik 2008’den itibaren. Şu an itibarıyla evli ve 4 çocuk sahibi asgari ücretliden zaten sıfır vergi alıyoruz. Evli 3 çocukludan 0.7 alıyoruz. Evli 2 çocukludan yüzde 1.5 vergi alıyoruz. Evli ve bir çocukludan yüzde 2.6 vergi alıyoruz. Evli olup da çocukları olmayandan yüzde 3.8 vergi alıyoruz. Bekar olandan da yüzde 5.3 alıyoruz.

Türkiye’de asgari ücret 2002 yılında 175 euro’ydu bürüt olarak, Şu anda ise 356 euro. Şu anda biz Polonya’dan, Çek Cumhuriyetinden, Slovakya’dan, Letonya’dan, Estonya’dan, Litvanya’dan, Macaristan’dan, Romanya’dan, Bulgaristan’dan liste böyle gidiyor, bu ülkelerin tamamından daha yüksek asgari ücret veriyoruz."

"ASGARİ ÜCRETİ BİN LİRAYA ÇIKARTMAK TÜRKİYE’Yİ BATIRIR MI?"

"Asgari ücreti bin liraya çıkartmak Türkiye’yi batırır mı?" sorusuna da Maliye Bakanı, "Asgari ücreti ödeyen devlet değil, asgari ücretli devlette çalışan da yoktur, benim bildiğim kadarıyla. Asgari ücret özel sektörün ödediği bir ücrettir. Özel sektörde siz eğer ücretleri verimlilikle ilişkilendirmezseniz belki Türkiye batmaz ama firmalar batar. Onun için rekabet etmek zorundayız" dedi.

Asgari ücreti belirlerken bir yandan asgari ücretliye makul bir ücret bir yandan rekabet gücünü göz önünde bulundurmak zorunda olunduğuna işaret eden Maliye Bakanı, şu uyarıyı yaptı: "Bunu bulundurmayan ülkeler battı, Yunanistan’a dönmek istemiyorsak, başka ülkelere dönmek istemiyorsak bu dengeleri korumak durumundayız. Burada devletin ödediği bir asgari ücret söz konusu değil. AB üyesi 9-10 ülkeden daha yüksek asgari ücret Türkiye‘de verilmekte. Biz AB’den daha mı zenginiz."

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU, YARIN İŞÇİ TEMSİLCİSİNDE TOPLANACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2012 yılı asgari ücret zam oranını belirlemek üzere Komisyon’da işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (TÜRK-İŞ) toplanacak. Yarın yapılacak toplantıda taraflar asgari ücret artış oranı hakkındaki düşüncelerini söyleyecek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak bir sonraki toplantının tarihi belirlenecek

ASGARİ ÜCRET 659 TL

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 837 TL, net 658.95 TL olarak uygulanıyor.

16 yaşından küçükler için brüt 715.50, net 571.97 TL olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt 837, net 711.45 TL düzeyinde bulunuyor.

Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 178.05 TL, 16 yaşından küçük işçiler için 143.53 TL, kapıcılar için 125.55 TL kesinti yapılıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için bin 17 TL, 16 yaşından küçük işçiler için 913.7, kapıcılar için bin 17 TL’yi buluyor.

ÖNGÖRÜ YÜZDE 3 ARTI 3

2012 Yılı Programında asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin yer verilen öngörüye göre, asgari ücretin gelecek yılın ocak ve temmuz aylarında yüzde 3 artırılması planlanıyor. Öngörüler dahilinde asgari ücrete yapılacak bir artış Ocak ayında asgari ücrete 19 TL olarak yansıyacak.

Hükümet bu yıl 2011 yılı programında yer verdiği öngörüler dahilinde hareket ederek, programda yer aldığı gibi asgari ücrete yüzde 4 artı 4 zam yapmıştı.(

Milliyet
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım