Ford Transit Connect Amerika'da Basarıdan Basarıya Koşuyor

Otomotivin anavatanı Amerika Birleşik Devletleri'ne 2,5 yıl önce ihracat başlatan Ford Otosan, kısa sürede bu ülkeyi en büyük pazarlarından biri haline getirdi. Bu yıl Türkiye'de 35 bin, Amerika'da ise 40 bin Connect satışı planlandı.ABD'ye ilk ihracatı başlatan Ford Otosan, 2,5 yılda Amerika kıtasına 100 bin araç gönderdi. Şirketin yurtdışı satışlarında önemli bir orana ulaşan ABD, bu yıl Kocaeli Gölcük'te üretilmesine rağmen Connect'te Türkiye'yi de geçerek birinci pazar haline gelecek. Geçen yıl Türkiye'de 38 bin, ABD'de 32 bin Connect satılırken bu yıl rakamlar 35 bin Türkiye, 40 bin ABD olarak planlara girdi. Manhattan Ford bayiinde toplantı düzenleyen Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, beklentilerin çok üzerinde bir talep gördüklerini dile getirdi. "Biz 2,5 yıl önce Türkiye ve ABD için bir ilki gerçekleştirdik. ABD'de ilk kez bu sınıfta bir araç satılmaya başladı." diyen Otay, yılda 25 bin ihracat hedeflerken yüzde 60 aştıklarını, tüm Amerika kıtasında 44-45 bin adetlere ulaşıldığını kaydetti. Ford Otosan'ın son iki yılda Güney Amerika kıtasına da 10 bin adet Transit ihraç ettiğini anlatan Otay, "10 yıl önce ürettiğimiz araçların Türk yapımı olduğunu söylemeye çekiniyor, utanıyorduk. Bugün bırakın bizi, Amerikan halkı bile aldığı araçların 'Made in Turkey' olduğunu gururla söyler hale geldi. Türk otomotiv sektörü dünyada inanılmaz bir imaj elde etti." dedi. Ford Connect'in küresel krizde KOBİ'ler tarafından yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Otay, bunun da etkisiyle Boston, Chicago, Las Vegas, Los Angeles, Orlando ve San Francisco'da taksi olarak kullanılmaya başlandığını söyledi. Otay, üç ay önce de New York'ta Connect taksilerin yola çıktığını duyurdu. Amerika'ya ihracatla ürettikleri ticari araçların güvenliğini de ispatladıklarını kaydeden Otay şunları aktardı: "Bazı kesimler ticari araçların otomobil kadar güvenli olmadığını, EuroNCAP gibi testlere girmediğini iddia ediyor. Oysa ticari araçlar otomobilden daha sağlam olmak zorunda. Üstüne güvenlik donanımları da eklenince otomobillerden daha güvenli hale geliyorlar. Amerika güvenlik konusunda çok hassas, bu yüzden ihracat başlamadan önce testlere giren Connect sınıfında 5 yıldız alan ilk araç oldu."

1 milyar dolarlık yatırımla üç yılda üç yeni model üretmeye hazırlanan Ford Otosan, ilk model olan yeni Transit'i bu yılın son çeyreğinde satışa sunacak. Yatırımın 630 milyon dolarını alan ve üretiminde son aşamaya gelinen Transit, 2013 yılının ortasında ise Türk mühendislerinin desteğiyle Ford'un Kansas fabrikasında üretilmeye başlanacak.


Ford'un taksideki tek modeli Türkiye'den
13 bin taksinin çalıştığı New York'ta bugüne kadar Victoria Crown ve Escape Hybrid modelleriyle yüzde 80 pazar payı elde eden Ford, artık Connect'le bu sahada yola devam edecek. Ford Motor Company Filo Pazarlama Müdürü Gerry Koss, Transit Connect'in düşük yakıt tüketimi, geniş bagaj hacmi ve yüksek tavanıyla yolcuların ve taksicilerin beğenisini kazandığını belirterek, "Türkiye'de üretilen Connect Taxi, Ford Motor'un ABD'deki tek taksi modeli olacak. 20 yıllık Victoria Crown'ın üretimi çoktan bitti. Kasım 2011'de Escape Hybrid'in üretimi sona erdi. Sınırlı sayıda stok kaldı. Bundan sonra takside sadece Transit Connect'le rekabet edeceğiz." diye konuştu. Geçen yıl Türkiye'den Amerika'ya 400'ü New York için olmak üzere 800 taksi ihraç edildiğini aktaran Koss, 2013 yılına kadar toplam taksi sayısının 2 bin adedi geçmesinin beklendiğini dile getirdi.

Hollywood'un yeni starı olacak
New York taksilerinin Amerikan filmlerinin vazgeçilmez temalarından biri olduğunu hatırlatan Koss, önümüzdeki dönemde Connect'in de Hollywood'da yer alacağını bildirdi. Koss, "Artık Hollywood filmlerinin starı Connect olacak." dedi.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım