KKTC ve Türkiye 10milyon dolarlik Fiber Ağlarla Bağlanıyor

Altyapıya büyük yatırım yapan Türk Telekom Grubu, Kıbrıs'a da 2. fiber optik hattını döşedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) artan ses, internet, veri trafiğini karşılama ve yeni nesil iletişim teknolojilerine daha yüksek hızlarda erişiminin önünü açmaya imkân sağlayan 'Türkiye-KKTC Turcyos-2 Fiber Optik Kablo Sistemi' projesi 10 milyon dolar yatırımla 5 ayda tamamlandı. KKTC ile Türkiye arasındaki iletişim kapasitesi TT'nin yaptığı yeni fiber optik altyapı olan 'Turkcyos-2' ile 2 katına çıktı.
'Turcyos-2'nin açılışına katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, söz konusu projenin iki ülke arasındaki iletişim ağını güçlendireceğini ifade etti. Bir turizm ve eğitim adası olan Yavru Vatan'ın iletişim altyapılarının tamamlanmasıyla bir bilişim adası haline geleceğini belirten Yıldırım, iletişim projelerini zamanında hayata geçirmeyen ülkelerin dünyadan geri kalmalarının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkiye'nin, bilgi iletişim teknolojilerini en çok kullanan ülkelerden olduğunu, genç nüfusun bilişime yatkınlığıyla da ülkenin bilişimde çok ciddi ilerleme yaşadığını anlatan Yıldırım, bu ilerlemeyi KKTC'yle eşzamanlı yürütmeyi prensip kabul ettiklerini vurguladı. Yıldırım, bu kapsamda geçen aylarda imzalanan protokolle Kuzey Kıbrıs'ın e-devlet altyapısını oluşturmak amacıyla çalışmaların başlandığı bilgisini de verdi. Açılışa katılan KKTC Başbakanı İrsen Küçük de, TT sayesinde Türkiye ve KKTC arasındaki ses ve veri trafiğinin daha sağlıklı sağlanmasına imkân tanınacağını ifade etti. Her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da Kuzey Kıbrıs'a desteğini esirgemeyen Türkiye'nin dünya iletişiminde söz sahibi olduğuna işaret eden Küçük, bunun gurur verici olduğunu belirtti.

Sistemin KKTC'nin internet talebine daha iyi cevap vereceğini kaydeden TT Grup CEO'su Hakam Kanafani ise kurumun bu yıl 2,2 milyar TL altyapı yatırımına imza atacağını ifade etti. TT CEO'su Gökhan Bozkurt da hem Türkiye hem de Kuzey Kıbrıs için çok değerli olan proje sayesinde KKTC'nin teknolojik altyapısının gelişeceğini ve dünya ile bağlantısının güçleneceğini belirtti. Fiber optik kablolarını son 6 yılda yüzde 40 artırdıklarını söyleyen Bozkurt, Türkiye ve Avrupa'da fiber optik altyapının 160 bin kilometreye ulaştığını anlattı. Turcyos-2, Kıbrıs ile Mersin arasında 97 kilometrelik sistemin deniz altı ve karasal fiber optik ağından oluşuyor. Deniz altı kablo Hatay Samandağ'dan İskele'ye gelirken; 75 kilometrelik karasal fiber optik kablo sistemiyle Girne'ye ulaşıyor. Toplam 213 kilometrelik deniz altı kablonun 196 kilometresi deniz tabanına gömüldü. Sahile yakın 17 kilometre ise çelik kaplamayla KKTC'ye getirildi. Denizde kablo serme işlemi mart ayında 21 günde tamamlanırken, İskele'den Girne'ye ulaşması ise 5 ay sürdü.
zaman
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım