Teb Kobi Danışmanlığı ile Yumurta İhrac Ediyor

Türkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB) başlattığı proje kapsamında birçok esnaf, işini daha profesyonel seviyelere taşıyor. Bankanın görevlendirdiği 300 KOBİ danışmanı, işletmelerin eksiklerini tespit ederek tavsiyelerde bulunuyor.
Bu sayede birçok esnaf, işyerini büyüterek sektöre de örnek oluyor. Kırşehirli yumurta üreticisi İbrahim Afyon da bunlardan biri. TEB'in reklam filminde rol alan Afyon, 1975 yılından bu yana aile geleneğini sürdürerek yumurtacılık yapıyor. Etaş Afyon işletmesinin sahibi Afyon, reklam filminde oynamayı yumurtacılık sektörünü tanıtmak için bir fırsat olarak görüyor. Aynı zamanda yumurtacılık mesleğine olan bakış açısını değiştirmek istediğini de belirten Afyon, "Yumurtacılığın ihracatı yapılabilen, para kazandıran ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bir sektör olduğunu anlatarak harekete geçmeye çekinen diğer meslektaşlarımı da cesaretlendirmek istedim." diyor. Afyon, küçük bir işletmeyken, ihracat gerçekleştiren bir firma haline dönüşmelerinde kendilerine danışmanlık hizmeti veren banka yetkililerine duydukları güvenin büyük etkisi olduğunun altını çizerek, "Sadece danışmanımıza olan güvenimizden ötürü bir TIR dolusu ürünü riske atıp ilk ihracatımızı Irak'a gerçekleştirdik ve başarılı olduk. Olmaz dediğimiz her şey danışmanımız sayesinde gerçek oldu." diye konuşuyor. Sıradan bir bankacı olduğunu sandığımız KOBİ danışmanının sektör hakkında bir bankacıdan beklenmeyecek derecede bilgili bir dış ticaret uzmanı olduğunu gördüğünü söyleyen Afyon, bugün haftada 5 TIR'lık ihracat gerçekleştirerek yıllık 2 milyon dolarlık gelir sağladığını söyledi. Yumurta ihracatının giderek büyümesi sonucunda Kayseri Yumurta Üreticileri Birliği başkanı seçilen İbrahim Afyon, aynı zamanda Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yapıyor.

Türk ekonomisinin dinamosu olan KOBİ'lere destek veren TEB, KOBİ danışmanları ile bu işletmelere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyor. Banka bünyesinde 2 yıllık özel bir eğitimden geçirilen KOBİ danışmanları, onların problemlerinin tespit edilmesine yönelik detaylı analizler yapıyor. TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, danışmanlarının bu firmaların içinde bulundukları işletme körlüğünü aşmalarına yardımcı olarak olaylara değişik açılardan bakabilme yeteneği kazandırdıklarına dikkat çekiyor. KOBİ danışmanlarının bugüne kadar işletmeler için 1.000 civarında rapor hazırladıklarını fakat işin bununla da bitmediğini hatırlatan Boz, "Danışmanlarımız işletmeyi sık sık ziyaret ediyor ve firma sahibi ile bire bir konuşarak fikir alışverişinde bulunuyor. Öneriler de bu sayede şekilleniyor." diyor.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım