Teda Tedarik Sistemi, Bakkallar Birleşiyor

Bakkallar, Verimlilik Tedarik Sistemi (Teda) ile hipermarketlerle rekabette yeni bir avantaj yakalamak istiyor. Alman ucuzluk devi Aldi'yi örnek alarak geliştirilen sistem ile mahalle bakkalı dış cephesinden raf düzenine kadar değiştirilerek modern bir görünüme kavuşturulacak. Güçbirliğine destek veren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, "Esnaf, grosmarketlerle yarışabilir hale gelecek." dedi.

Büyük marketler karşısında sürekli kan kaybeden mahalle bakkalları, kuruyemişçiler ve şarküteriler tek çatı altında toplanarak güç birliği yaptı. Verimli Tedarik Zinciri (Teda) adıyla hazırlanan projenin başına Birleşik Mağazalar Zinciri'nin (BİM) eski genel müdürü Taner Karamollaoğlu geçti. "Bakkallar Marketler Yaşayacak" temalı projenin tanıtım toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sistem sayesinde küçük esnafın internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde doğrudan mal sipariş edebileceğini belirterek, "Böylece tedarik zincirindeki halka sayısı azalacak ve küçük esnaf, büyük grosmarketlerle yarışabilir hale gelecektir.'' dedi. Ekonomik hayatta yaşanan değişimden en çok etkilenenlerin, esnaf ve sanatkârlar ile KOBİ'ler olduğunu dile getiren Ergün, ilk bakışta insanı tedirgin eden bu sürecin, doğru okunduğu ve doğru yönetildiği takdirde, herkese büyük avantajlar sağlayabileceğini anlattı.

Esnaf ve sanatkarların değişim ve dönüşüm süreçlerine yönelik bu alanlarda sunacakları projelere, 150 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verdiklerini hatırlatan Ergün, esnaf ve sanatkârların ortak tedarik, tasarım, pazarlama, laboratuvar, imalat, lojistik ve hizmet sunumu gibi konularda hazırlayacakları projelere 250 bin lira geri ödemesiz, 500 bin lira geri ödemeli destek sağladıklarını anlattı. Ergün, TEDA Global'in yürüttüğü ortak tedarik sistemine ilişkin bu projeyi de, son derece önemsediklerini belirterek, tüm esnaf ve sanatkârlar gibi projeye dahil olan bakkalların da KOSGEB'in desteklerinden yararlanabileceklerini belirtti. "Bizim amacımız esnafımızın solunum cihazına bağlı olarak hayatta kalmalarını sağlamak değildir. Bizim amacımız, bu işletmelerin çağa uygun bir dönüşüm yaşayarak ayakta durabilmeleri, solunum cihazından kurtulmaları, sağlıklı bir yapıya kavuşmaları ve kendilerini geliştirmeleridir." diyen Ergün sözlerini şöyle sürdürdü: "Küçük işletmelerin rekabet gücü kazanmaları, zaman içinde büyümeleri ve dünyaya açılmalarını istiyoruz. Şunu unutmayalım ki, birçok büyük işletme, geçmişte, başarılı olmak için çalışan bir küçük işletmeydi. Esnafımıza ve küçük işletmelere elbette para desteği sağlıyoruz, sağlamaya da devam edeceğiz. Ancak zihniyeti değiştirmeye yönelik eğitim çalışmalarımızın da en az nakit destekler kadar önemli olduğunu ifade etmek isterim. Mesela bir ortak tedarik sistemini teşvik etmek, en az vergi indirimi yapmak veya borç yapılandırmak kadar, hatta daha önemlidir.''

Projeye kendimiz kaynak ayırdık

2020 yılı ve sonrasında Türkiye'de perakende sektöründe bugün yüzde 18'leri geçmeyen ilk üç perakendecinin ticaretteki payının yüzde 80'leri aşacağı öngörülüyor. Bu gelişmeden etkilenmemek için birleşmenin şart olduğunu vurgulayan Teda Global Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Taner Karamollaoğlu, internet üzerinde bir sistem geliştirdiklerini anlattı. Sistem sayesinde kayıt dışı oranının da büyük ölçüde azalması planlanıyor. Yaklaşık 50 bin satış noktasına franchising verilmesi planlanıyor. Üye satış noktasına, organize perakendeciler gibi tüketici kampanyaları yapabilmelerine ve indirim afişleri asabilmelerine imkan tanıyan sistem bakkalların rekabet gücünü artırmak için özel ürünler satmasını sağlayacak. Her ilde lojistik merkezi kurma planıyla yola çıktıklarını anlatan Karamollaoğlu, ilk merkezin Gebze'de kurulduğunu söyledi. İlk etapta 200 bin müşteri hedefleniyor. Alman ucuzluk market zinciri Aldi modelini hedef aldıklarını söyleyen Karamollaoğlu, toptan fiyatına alışverişin mümkün olduğuna da dikkat çekti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım