husnu ozyegin ve mehmet emin karamehmet

Türkiye'nin en zenginleri listesinde zirveye Hüsnü Özyeğin çıktı. Fiba'nın kurucusunun yerinden ettiği isim ise eski patronu Mehmet Emin Karamehmet oldu. Üçüncü sırada Murat Ülker var

Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin, 3 milyar dolarlık servetiyle en zengin Türk oldu. Forbes dergisinin 15 Şubat itibariyle hazırladığı 'En zengin 100 Türk' listesinde Özyeğin birinci olurken, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet 2.9 milyar dolarlık servetiyle ikinci, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker 2.8 milyar dolar ile üçüncü oldu. Geçen yılki listede ise Karamehmet 'en zengin' Türk çıkmıştı.

Rahmi Koç ilk 10'da
Sıralamada Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ile Koç Holding'den Semahat Arsel 2.6 milyar dolarlık servetleriyle dördüncülüğü paylaştı. Listenin altıncı sırasında bulunan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un serveti de 2.5 milyar dolar oldu.
En zengin listesinde zirveye yerleşen Hüsnü Özyeğin uzun yıllar Mehmet Emin Karamehmet'in bankalarını yöneten isimdi. Özyeğin ABD'de eğitimi sonrası danışman olarak çalışırken Robert Kolej'den arkadaşı Karamehmet'ten iş teklifi almış ve Türkiye'ye dönerek önce Pamukbank'ın, ardından da Yapı Kredi'nin genel müdürü olmuştu.

Izgara başında öğrendi
1985'te başına geçtiği Yapı Kredi'yi iki yılda 60 milyon dolar kâra geçiren Özyeğin daha sonra da kendi bankasını kurdu. Özyeğin satmadan önce Finansbank'ı 10 ülkede 200 şubeli bir banka yaptı.
Hüsnü Özyeğin aslında 'işi' okul yıllarında öğrenen bir isim. ABD'de burslu olarak eğitimini gördüğü mühendisliğin kendisine çok uygun olmadığını düşündüğü için daha sonra Harvard İşletme Fakültesi'ne gitti. Harvard'da öğrencilerin işlettiği bir kantin olan Gallows Grill'in (Darağacı Izgara) başına geçti. Tasarruf için ızgaraları bile kendi temizledi. Hem işletmeciliği öğrendi, hem eğitim kredilerini ödedi.



Nasıl hesaplandı ?

Listedeki hesaplamaların kişilerin ceplerindeki nakit varlıkları değil, şirket hisseleri, gayrimenkuller ve sanat eserleri gibi toplam kayıtlı varlıklarının piyasa değerlerini yansıttığı bildirildi. Kişilerin servetlerindeki değişmede dolar kurunun artmasının yanı sıra, İMKB Endeksi'ndeki düşüşün de etkisi oldu.



M. Emin Karamehmet:

Elİne su dökemezler
Çukurova grubunun patronu Mehmet Emin Karamehmet, yaptığı son konuşmada Özyeğin için şunları söylemişti: "Bizim grup hakikaten epeyce bankacı yetiştirdi. Bunların birçoğu da benim sınıf arkadaşlarımdı. Onlar da Türk bankacılığına bile yeni şeyler getirdiler. Mesela bankacılıkta Hüsnü Özyeğin'in eline kimse su dökemez. Zaten bizden de ayrıldı kendi bankasını kurdu. Yoktan var etti aynı şekilde de büyüttü."
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım