Kosgeb Avantajlari

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasını öngören yasa tasarısının bireysel katılım sermayesine sağlanacak vergi desteğini düzenleyen maddesinde kapsam genişletilerek KOSGEB'de eklendi. Buna göre KOSGEB tarafından belirlenen Ar-Ge ve yenilikçilik projelerine sermaye desteği sağlayan şirketler, hisseleri iki yıl ellerinde tutmak şartıyla sermaye tutarının tamamını vergiden indirebilecekler.
TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu Bireysel Emeklilik yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamlandı. Tasarının bugün Komisyonda görüşülmesi bekleniyor. Alt komisyonda yapılan değişiklikle, KOSGEB tarafından araştırma-geliştirme,inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı kapsamında destek alan projeler de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından destek alan projeler gibi bireysel katılım sermayesine sağlanan vergi desteğinden faydalanacak.

Tasarının 9. maddesinde bireysel katılım yatırımcılarının Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar dahilinde şirketlere koydukları sermaye miktarının yüzde 75'ini gelir vergisi matrahından gider olarak indirebilmelerine imkan sağlanmakta. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamından son 5 yıl içinde projesi desteklenmiş kurumlara iştirak sağlayan bireysel katılım yatırımcıları için bu oranın yüzde 100 olarak uygulanmasına imkan sağlanıyor.

Madde uyarınca bu kapsamda yapılacak yıllık vergi indirimi 1 milyon lirayı aşamayacak. İlgili yıl kazancından indirilemeyen kısım, izleyen yıllarda VUK hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında arttırılarak dikkate alınacak.

Bireysel yatırımcıların vergi indiriminden yararlanabilmeleri için öncelikle Hazine'ye başvurarak bireysel katılım yatırımcısı lisansı almış olmaları gerekiyor.

BES'te vergi kesintileri iade alınacak

Plan Bütçe Alt Komisyonunda yapılan diğer bir düzenlemeyle Bireysel Emeklilik Sisteminden 10 yıllık süre dolmadan ayrılanların anaparalarından yapılan kesintiler iade edilecek. Düzenleme 7 Ekim 2001 tarihinden bu yana sistemden erken ayrılanların anaparalarından yapılan kesintiler nedeniyle açtığı davaların sonlandırılmasını hedefliyor. Bireysel emeklilik ve birikimli hayat sigortası sisteminden çıkan katılımcılar kanunun yayımından itibaren bir yıl içerisinde verginin yatırıldığı vergi dairesine başvurabilecekler.
Konuyla ilgili görüşlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz..
Ayakli Rehber, 2010 yılından bu yana yayınlanır ve iş dünyasindaki gelişmeleri bloga taşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım