12 Şubat 2011 Cumartesi, İnegöl Mobilya Fuarları


İnegöl Fuarcılık Organizasyonları (İFOR) firması tarafından önceki akşam saat 19.00’da Kültürpark içerisindeki Gölbaşı düğün salonunda MODEF ve MOYAF 2011 fuarları ile İnegöl Mobilya Tanıtım Grubunun (İMTG) çalışmaları konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

“Fuarlarımıza büyük ilgi var”
İnegöl Fuarcılık Organizasyonları (İFOR) firması tarafından önceki akşam saat 19.00’da Kültürpark içerisindeki Gölbaşı düğün salonunda MODEF ve MOYAF 2011 fuarları ile İnegöl Mobilya Tanıtım Grubunun (İMTG) çalışmaları konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İMTG eski Başkanı İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) kurucu Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Güleç, Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İFOR İşletme Müdürü İsmail Bilican ile 150 civarında mobilya firmasının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, İnegöl’de bir yıl içerisinde iki mobilya fuarı düzenlenmesi konusunda ikilemde kalındı. Bazı mobilyacıların yılda iki kez yapılan fuarların İnegöl’e zarar verdiği düşüncesiyle en kısa sürede büyük bir fuar alanının yapılıp iki fuar sayısının bire indirilmesi gerektiğini savunurken, bazıları ise iki fuarın faydalı olduğu düşüncesini savundular.
Toplantının açış konuşmasını yapan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, MOYAF hakkında bilgiler verdi. Bu yıl İnegöl Mobilya Yan Sanayi ve Ahşap Makineleri Fuarı’nın (MOYAF) 4’ncüsünü gerçekleştireceklerini belirten Ayhan, “Çalışmalara başladık. 9-13 Mart 2011 tarihinde düzenleyeceğimiz MOYAF fuarını, özellikle işverenlerin ve firmaların yetkili kişilerinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Bu fuarlar İnegöllü mobilyacılarımız için yapılıyor. Sizlerin sahip çıkmasını istiyoruz. Bu konuda vereceğiniz her türlü desteğe ve öneriye açığız. Şimdiden fuarımızın hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
EN GÜZEL MOBİLYAYI BİZ ÜRETİYORUZ
İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu (İMTG)’nin bir yıllık süre zarfında yaptığı çalışmalardan bahseden İMTG eski Başkanı, İMTG’nin yerine kurulan İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güleç, 2009 yılının Ramazan ayında İTSO'nun mobilyacılara iftar yemeği verdiğini, bu iftar yemeğinin ardından İnegöl mobilyacısının imajının Türkiye'de hala neden düşük olduğunun tartışıldığını hatırlatarak, “Türkiye'de en güzel mobilyaları biz üretiyoruz. Türkiye'nin modasını belirliyoruz. Firmalarımız büyük bir özveriyle, her yıl yeni koleksiyonlar yapıyorlar. Türkiye'deki mobilyacıların örnek aldığı mobilyaları üretiyoruz ama biz bundan para kazanamıyoruz. Çünkü, katma değeri düşük şekilde satıyoruz. Marka değiliz. Bu olumsuzlukları kırmak ve birlikte hareket etmek istediğimiz için 2. fuarı gündeme getirdik. Yine bu salonda Ramazan ayında bir toplantı yaptık. 2. fuarın zamanının geç olduğunu, firmalarımızın zaten bağlantı çeklerini verdiğini, ayrı olarak hareket ettiğimiz vakitte, ‘Türkiye'nin mobilya imajından istifade edemeyeceğimiz, yabancı müşterileri çekemeyeceğimiz’ kanaatine vardığımız için birinciden vazgeçtik. Ama ikinci bizim için çok önemliydi. Toplantı sonucunda para toplayalım, reklam yapalım ve bu imajı da silelim oldu. Sonra tüm sivil toplum kuruluşları ile birlikte Belediye Başkanımıza gittik. Başkanımızda o gün tüm desteğini vereceğini bu grubun kurulması gerektiğini de bizlere söyledi. O gün de ismine İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu olarak karar verdik. Yaptığımız çalışmalarla marka olarak hareket etmemiz gerektiğini, İnegöl'e daha fazla müşteri getirmemiz gerektiğini ama daha fazla müşteri getirirken de bir muhatap bulması gerektiği ile ilgili sistematik bir çalışma yaptık. Ama birinci olarak reklamdan başlamamız gerekiyordu. Bunun için de logosu ve kullanacağı imaj reklamlarını belirlemek için bir ajansla anlaştık ve faaliyete başladık” dedi.
TÜRKİYE, AVRUPA’NIN MOBİLYA ÜLKESİ OLACAK
Yapılan çalışmalar sonucunda önemli şeyler başardıklarını ileri süren Güleç, “Biz İnegöl mobilyacıları kitlesel olarak bir araya gelip, bazı şartları zorlayabilirdik. Kendimize güvenimiz geldi. Tabi bunun bir eksiği vardı. Hukuki bir altyapısı yoktu. Türkiye bir mobilya ülkesi olacak. Bu mobilya ülkesinde de ilkler olmazsa olmaz. İş alemini bir araya getirecek bir federasyon olacak. Ama İnegöl'de bir sivil toplum kuruluşunun, yani mobilyacıların bir derneği olmadığı için bu federasyona üye olma ihtimali yok. 2-3 yıl içerisinde Türkiye'de bir mobilya federasyonu kurulacak. Ama derneğimiz olmadığı için bu federasyona giremeyecektik. Ondan sonra kreatif çalışmalar yapmak ve kitlesel hareket edip uluslararası fuarlar da tutun, İnegöl'de yapacağımız fuarlar da mücadele edebilmek için bir derneğe ihtiyaç vardı. En son yapılan EXPO fuarını, Türkiye'de mobilya ile ilgili araştırma yapan ve yazılar yazan Dünya gazetesi yazarı Prof. Dr. Rüştü Bozkurt ziyaret etti. Bozkurt, bizleri de toplantı esnasındayken ziyaret etti. Bazı tespitlerde bulundu. Türkiye Avrupa'nın mobilya ülkesi olacak. Çünkü Avrupalılar artık mobilya üretmek istemiyor. İmalat yapmak istemiyorlar zaten yapamazlar. Avrupa'nın şuan en iyi mobilya üretim merkezi Polonya. Uzun dönemde Avrupa ülkelerinin mobilya üretme imkanı kalmayacak. Lojistik ve stratejik olarak en yakın bölge Türkiye. Türkiye'nin kendine göre çok büyük avantajları var. Mobilya cirosu şuan 7.5 milyar dolar. Dünya ihracatı olarak ilk 20 ülke arasında değil ama gelecekte 10 milyar dolar ihracat potansiyeli olacağını herkes biliyor. O zaman Türkiye kesinlikle bir mobilya ülkesi olacak. Peki, Türkiye bir mobilya ülkesi olursa bu mobilya nereler de olacak. Uzmanların ve analistlerin söylediği bu bölge Düzce'den başlayıp, Balıkesir'e kadar. Ankara'nın ötesinde konjonktür olarak ve lojistik olarak mobilya üretme imkanı uzun dönemde ortadan kalkacak. Dolayısıyla bu bölgeler mobilya üretmek için çok cazip. En cazip bölge de bizim şuan da bulunduğumuz şehir İnegöl. Biz şuan Türkiye'nin yüzde 30 mobilyasını üretiyoruz. Mobilya ihracatının yüzde 15'ini yapıyoruz. Ama biz ihracatın yüzde 15'ini yaparken de tüm mobilyalar dahil ediliyor. Biz İnegöl'de ağırlıklı olarak ev mobilyası üretiyoruz. Sadece bu baz alındığında Türkiye ihracatının yüzde 30'unu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
KİTLESEL HAREKET EDENLER PİYASAYA HAKİM OLUR
Prof. Dr. Rüştü Bozkurt'un verdiği 5 öneriden de bahseden Güleç, “Bu avantajımızı sürdürebilmemizin yolu 5 şekilde olacak. Bir tanesi sistematik ve özgürce konuşma platformu oluşturmamız lazım. Dernek mi kuracaksınız? Var olan derneklerle işbirliği mi kuracaksınız? İnegöl olarak kesinlikle yapmanız lazım ve mobilyayı ayda bir konuşmanız lazım. İkincisi, İhtisas Mobilya Organize Sanayi Bölgesi. Türkiye'de başka mobilya ihtisas organize sanayi bölgesi yok. Bunun bir an önce bitirilmesi, faaliyete geçmesi İnegöl'ün en şanslı mobilya merkezi olduğunu gösteriyor. Üçüncüsü, kümelenme. Derneğimiz kümelenmeyi ana faaliyeti haline getirip, İnegöl kümelenmeyi sağlamış bir mobilya şehir olacak. Dördüncüsü neyi ne kadar yaptığımızı bilmiyoruz. Sayılara hakim değiliz. Kaç kişi çalıştırıyoruz. Ne kadar üretiyoruz. Ne kadar üretmemiz lazım. Bu şekilde ölçek büyüklerimizi ölçemiyoruz. Bizler İnegöl olarak sayıları konuşturan bir şehir olacağız. Sonuncu olarak Mobilya Tanıtım Grubunuza sahip çıkın ve bunun getireceği imkanlardan istifade edin. Çünkü bundan sonra kitlesel olarak hareket edenler, piyasaya hakim olacak. Şuan ki konjonktür de biz daha iyisine layık olduğumuzu düşünüyoruz. Daha iyisine layık olmak içinde kesinlikle teşkilatlanmak lazım. Bunun sağladığımız da çoğu şeyin hızlıca değiştiğini göreceğiz” dedi.
İNEGÖL ‘MOBİLYA BAŞKENTİ’DİR
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise konuşmasında, fuarcılık alanında İnegöl’ü daha ileriye götürme adına çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Geçmişte büyüklerimiz yaptı, bugünlerde ise bizler yapmaya çalışıyoruz. Biz 350 kişiyi bu toplantıya davet ettik. Gelen kişi sayısı 150 civarında. Bunu düşünmemiz gerekiyor. Çok ciddi bir konuyu masaya yatırıyoruz. Biz MOYAF’tan zarar ediyoruz ama devam edeceğiz. İMTG çalışmaları kapsamında ‘Köfte bahane, mobilya şahane’ sloganına bazı tepkiler geldi. Biz köfteyi hafife almıyoruz. Mobilya bizim için büyük bir altın bilezik. Bu noktada gerekli fedakarlıkları yapmak zorundayız. Topu, Ticaret Sanayi Odasına, Belediyeye, Mobilyacılar Odasına atmanın kesinlikle kazancı yok. Bunu hep beraber yapacağız. Bu işin ağabeyi hepimiz olacağız. Son 3-5 yıldır İnegöl yurtdışına açılıyor. Belki birkaç yıl sonra Çin’e bile mobilya satmaya başlayacağız” dedi.
2015 YILINDA YENİ FUAR ALANI
1990 yılının başında eski Perşembe Pazaryerindeki açık alanda fuarların başladığını kaydeden Aktaş, “Gelinen noktada 24 bin 500 metrekarelik, Uluslararası nitelikte bir fuar alanımız var. Artık bir karar almamız lazım. Artık bizler tıkandık. İlla beni fuara al, ısrarlarından sıkıntı çekiyoruz. Bir plan uyguluyoruz, bazıları bu planla büyüklere yaranıyorsun diyor. Başka plan uyguluyoruz, siz büyükleri göz ardı ediyorsunuz diyorlar. Ne İsa’ya, ne Musa’ya yaranıyoruz. Benim hedefim 2015 yılında 70-80 dönüm arazi üzerine, yol boyunda kapalı alanda iki katlı bir fuar alanı yapmak. Şu an bizim fuarımıza büyük bir ilgi var. Bunun için de bir karar almak istiyoruz. 2010 fuarları, büyük katkı sağladı. Bunları yapılan anket sonuçları gösteriyor. ‘İki fuar çok bire indirelim’, hatta ‘çok az 5’e çıkaralım’ diyenler oldu. Ağırlıklı görüş iki fuarın devam etmesiydi. Yeni bir planlama yapacağız. Firmalar, ya MODEF’e ya da MODEF EXPO’ya katılacaklar. Tüm firmalarımızla bu konuyu görüşeceğiz ve ortak bir karar alacağız. Birileri tek fuara indirelim diyor. Biz de seç birini diyoruz. Herkes tercihini yapsın” diye konuştu.
İnegöl’ün, ‘Mobilya Başkenti’ olması adına yoğun bir şekilde çalıştıklarını hatırlatan Aktaş, “Özellikle mobilyanın gelişeceğine etken olan 2. OSB çalışmaları devam ediyor. Yanımızda Havaalanı var. Hızlı Tren çalışmaları yapılıyor. Dolayısıyla İnegöl gelişiyor” şeklinde konuştu.
KALİFİYE ELEMENLER YETİŞTİRMELİYİZ
İMOS Başkanı Mesut Baysal ise, 2011 yılında gerçekleştirecekleri projelerden bahsederek, “Önümüzdeki dönem mobilya standartlarını AB ve Dünya standartlarına çıkaracağız. Bunun için standardizasyon çalışması yapacağız. İnegöl mobilyasını tescillemek adına bir çatı marka çalışması yapacağız. ‘İnegöl mobilyası’ çatı markası adı altında tüketiciye satılacak. Kalifiyeli elemanların yetişmesi konusunda üniversite ve okullarla işbirliği yaparak, eğitimler geliştireceğiz” diyerek, bu çalışmalarla ilgili herkesten destek beklediklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından, söz alan bazı mobilyacılar yılda iki kez yapılan fuarların İnegöl’e zarar verdiği düşüncesiyle, en kısa sürede büyük bir fuar alanının yapılıp, iki fuar sayısının bire indirilmesi gerektiğini savunurken, bazıları ise iki fuarın faydalı olduğu düşüncesini ileri sürdüler.
30 FİRMAYA, HER FUARA KATILMA ÖNCELİĞİ TANINACAK
Toplantının sonucunda, MODEF ve MODEF EXPO fuarlarına bir firmanın iki defa katılamayacağı, bir firmanın tek fuara katılacağı kararı alınırken, bu zamana kadar yapılan tüm fuarlara hiç aksatmadan katılan 30 civarındaki firmaya, 2007 yılında İFOR’la söz konusu firmalar arasında yapılan 10 yıllık sözleşme kapsamında, her fuara katılma önceliği tanınacak. Eğer bu firmalardan tek fuara katılma isteği gelirse, talebin kabul edilebileceği de karara bağlandı.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım