Limak Holding ve Afyon Çimento Arasındaki İlişki Ne..?

Limak Holding, Italcementi'nin alt şirketlerinden olan Ciments Francais'ten, Set Group Holding'i ve Afyon Çimento dışındaki iştiraklerini 290 milyon Euro'ya satın aldı.

Ciments Francais, Türkiye faaliyetlerinin büyük bölümünü oluşturan Set Group Holding'in Ankara, Balıkesir ve Trakya'da toplam klinker kapasitesi yılda 2,3 milyon ton olan üç çimento fabrikası, toplam kapasitesi yılda 1,2 milyon ton olan bir çimento öğütme tesisi ve 13 hazır beton tesisi bulunuyor. Set Group Holding'in 2010 gelirleri 130 milyon Euro, net borcu ise 17 milyon Euro. Sektörde doğu bölgelerinde yoğunlaşan faaliyetlerini Türkiye'nin batısına da taşıyan Limak, yeni fabrikalarla yıllık çimento üretim kapasitesini 9 milyon tona çıkaracak.Ciments Francais tarafından yapılan açıklamada, Set Çimento Sanayi ve Ticaret hisselerinin yüzde 99,81'ine ve Met Teknik Servis ve Maden Sanayi Ticaret AŞ hisselerinin yüzde 99,99'una sahip olan Set Group Holding nezdinde bütün hisselerinin satışı için Limak Anadolu Çimento İnşaat Malzemeleri ile bir hisse satın alma sözleşmesi imzalandığı belirtildi.

Fenerbahçe Kulübü'nün ikinci başkanı da olan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, satın almayla birlikte batı bölgelerine de açılmaya başlayacaklarını ifade ederek, "Limak'ın çimento sektöründeki tüm fabrikaları Doğu ve Güneydoğu'da bulunuyor. Ancak yeni satın almayla birlikte batı bölgelerine de açılmayı hedefliyoruz. Böylece İstanbul ve Ankara gibi büyük metropollerin yanı sıra Balıkesir ve Ambarlı tesisleriyle yurtdışına ihracat imkânı sağlamış olacağız." dedi. Set Group ve iştiraklerinin Limak Holding'e dahil olması ile çimento sektöründe Limak Çimento Grubu'nun klinker kapasitesinin yılda 6 milyon tona, çimento kapasitesinin ise yılda 9 milyon tona ulaşacağını aktaran Özdemir, "Bundan sonraki hedefimiz yeni aldığımız tesislerin klinker kapasitesini yılda 8,5 milyon tona yükseltmektir. Bununla beraber yurtdışında da gerek satın almalar gerekse yeni tesisler kurarak büyümeye devam etmeyi planlıyoruz. Çimento sektöründeki istihdam sayımız ise bu satın almayla birlikte 3.000'e yükselecek." diye konuştu. Türkiye'deki makamların onayına bağlı olan işlemin yılın ikinci çeyreğinde tamamlanmasının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, satışa Afyon Çimento'nun dahil olmadığı ifade edildi.

Limak Holding, 2000 yılında yaptığı ilk çimento yatırımı ile girdiği sektörde Limak Kurtalan, Ergani, Gaziantep, Şanlıurfa, Bitlis ve Mardin olmak üzere 6 fabrika ile faaliyet gösteriyor. Türkiye çimento sektörünün 2010 yılı cirosu yaklaşık 4,5 milyar dolar, ihracatı ise 1 milyar dolar. Satın alma sürecinde Limak Holding'e Bank of America Merrill Lynch danışmanlık yaptı. EFG İstanbul Menkul Değerler yerel danışman olarak hizmet verirken, satın almaya ilişkin tüm finansman münhasır olarak Halk Bankası tarafından sağlandı. EKONOMİ SERVİSİ

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım