Libayadaki Kriz Borsaları Nasıl Etkiledi..?

İç çatışmaların yaşandığı Libya, petrol üretimini yüzde 25 azaltınca varil fiyatı 120 dolara dayandı. Enerjide net ithalatçı konumundaki Türkiye'de cari açığın artacağı endişeleri piyasaları vurdu. Yüzde 3,76 kayıpla 60.760 puana gerileyen İMKB, dünyada en çok değer kaybeden borsaların başında yer aldı. Dolar 1,61 TL, faiz ise yüzde 8,84'e tırmandı.

Dünyada 86 milyon varil olan petrol tüketiminin 1,6 milyon varilini Libya üretiyor. Ülkenin 42 yıldır iktidarda olan lideri Muammer Kaddafi aleyhine başlayan gösteriler, iç savaş riski doğurunca Libya, üretiminin yüzde 25'ini durdurdu. Uluslararası piyasalarda Brent petrolünün fiyatı son 28 ayın en yüksek seviyesi olan 120 dolara dayandı. Enerji ihtiyacının yüzde 93'ünü ithal eden Türkiye'deki para piyasaları da gelişmelerden olumsuz etkilendi. Borsa gün içerisinde geçen yılın eylül ayındaki 60 bin 608 puanın da altına inerek 60 bin 547'ye kadar geriledi. Geçen hafta cuma günü 65 bin 985 puandan kapanan endeks, Kuzey Afrika'daki hükümet karşıtı gösterilerin etkisiyle 60 bin puan seviyelerine düştü. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) günü yüzde 3,76 düşüşle 60 bin 760 puandan kapattı.

Borsa'daki hareketliliği değerlendiren FinansInvest Yurtiçi Piyasalar satış birimi yöneticisi Şevket Keresteci, "Endeksteki düşüş tamamen Libya'daki olaylar ile yükselen petrol ve emtia fiyatlarıyla ilgili. Bu etki mart ayında da sürebilir. Çünkü domino etkisi söz konusu olabilir. Sırada Fas, Cezayir, Yemen olabilir mi endişeleri var. Özellikle Suudi Arabistan'a sirayet ederse, petrol fiyatlarındaki yükselişi asıl o zaman izlemek lazım." değerlendirmesinde bulundu. İMKB'deki kayıpların Avrupa ve gelişen ülkelere göre daha hızlı olmasının ise İMKB'nin Libya'daki olaylara bugüne kadar daha sınırlı tepki vermesinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Borsa'daki gerilemeye karşın, dolar, Euro ve altında yükseliş devam ediyor. Geçen ay sonunda 1,60 liranın üzerine çıkan dolar kuru şubatta 1,57 liraya kadar gerilemişti. Ancak Libya'da yaşanan olaylar sebebiyle dolarda da yükseliş yaşandı. Gün içinde 1,61 lira seviyesine çıkan doların 4 günlük değer artışı yüzde 1,77 olarak gerçekleşti. Euro ise geçen hafta cuma günkü kapanışına göre, yüzde 2,84 değer kazanarak son 15 ayın en yüksek seviyesi olan 2,21'e ulaştı. 24 ayar külçe altın dün 73,10 liralık gram fiyatıyla son 4 günde yüzde 3,98 değer artışı sağladı.

Petrol fiyatlarının yükselmesinin cari açığı yüksek olan ülkelerde yabancı satışlarını hızlandırmasıyla dün gösterge tahvilin bileşik faizi son 8 ayın en yükseği olan yüzde 8,84 seviyesine kadar tırmandı. Petrol varil fiyatının 114 dolarlara gerilemesiyle faizler ve döviz kurunda gerileme yaşandı. Ancak Suudi Arabistan petrol bakanı ile Fransa enerji bakanının açıklamalarının ardından düşen petrol fiyatıyla gösterge faizi yüzde 8,7 seviyesinin altına düştü. Tahvil-bono piyasasında bir önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 8,58, valörlüde yüzde 8,55, son işlemlerde ise spotta yüzde 8,58 valörlüde yüzde 8,53 seviyesinde olan 7 Kasım 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, dün sabah tezgâhüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8,54/8,52 seviyesindeydi. Gösterge faizi gün sonunda yüzde 8,69 olarak gerçekleşti. EKONOMİ SERVİSİ

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım