Organik Bitkilerden Bal Üretimi,

Tarımsal endüstride devrim! Organik bal üretimi için şimdi özel kültür alanları kuruluyor. Yöntem Avustralya ve Yeni Zelanda'da uygulanıyor.
Tarımsal İş Fikirleri, Organik Bitkileri Kullanarak,Organik Bal Üretimi ve Satışı, bal yetişririciliği,  arı yetiştiriciliği, bal ihracatı,  bal üretme,  organik ürünler, organik üretim nasıl yapılır, organik bal üretimi, organik bal üretmek mümkün mü tarımsal iş fikirleri, iş fikirleri, tarımsal projeler, kırsal kalkınma, yeni iş fikirleri, yetiştiricilik, satış, reklam, pazarlama, pazarlama stratejileri
Bal üretiminde epey mesafe almamıza rağmen Anadolu'ya özgü çeşitlerimizden yeterince yararlanamıyoruz. Dünyanın sayılı doğal istihsal alanlarından biri olan Anadolu'da balların çoğu organik nitelikte! Toroslar ve Doğu Anadolu'nun yüksek yaylarından elde edilen ballar oldukça kaliteli. Doğu Karadeniz balları ise tıbbi nitelikleriyle öne çıkıyor.

İlgili bakanlıklar şimdi kimi yörelerde "bal ormanları" oluşturmaya başladı. Ancak bu olumlu girişimin son bir uygulamayla takviye edilmesi yararlı olabilir! Anadolu'daki "özel bitkiler" Yeni Zelanda ve Avustralya örneğinde olduğu gibi özel alanlara kaydırılabilir, kırsal topraklar "organik bal" üretimi için girişimcilere koşullu tahsis edilebilir.

SERTİFİKALI YETİŞTİRME ALANLARI
Ülkemizde yılda yaklaşık 80 bin ton bal üretiliyor. Bunlar genellikle klasik nitelikte çam ve çiçek balları. Dünya bal üretiminin yüzde 8'i Türkiye'de gerçekleşiyor. En fazla üretim yapılan yerler ise Karadeniz, Doğu Anadolu ve Ege bölgeleri. Dünyada üretilen bal miktarı 1 milyon ton civarında. Bunun dörtte biri Çin'e ait! Ülkemiz, Çin, ABD, Arjantin ve Meksika'nın ardından beşinci büyük bal üreticisi konumunda.

Kovan başına verimin düşük olduğu Türkiye'de arıcılık, açık arazilerde tamamen bir aile işletmeciliği şeklinde yapılıyor! Kaliteli balların ihracında şimdilik hiçbir sıkıntı yok. Ancak dünyada organik bala olan talep hızla artıyor. Öyle ki, organik bal talebi arzın dört katını aşmış durumda. Bu eğilim, "sertifikalı yetiştirme alanlarının" kurulmasıyla daha da yükseleceğe benziyor.

Organik balların ihraç fiyatları ise şimdilik yüzde 40 daha yüksek. Bal, bilinen özellikleriyle gıda olmanın ötesinde geniş yararları olan bir besin maddesi. "Propolis", "arısütü", "polen" ve "balmumu" gibi yan ürünlere de büyük talep var. Ancak bu ürünler de yine "organik" olmak zorunda. Son yıllarda kimi sera bitkilerinin tozlaşma aşamasında arılardan yararlanması işin bir başka boyutu. Dolaysıyla seracılık ürünleri ile arıcılığı entegre eden gelişmeler yeni bir eğilimin doğmasına yol açmış durumda. İşte açık alanlarda kurulan "bal üretim çiftlikleri" de bu gelişmenin sonucu ortaya çıkmış. Çevre kirliliği organik bala olan talebi her geçen gün biraz daha artırıyor.

Özel yetiştirilen çiçeklerden, kır bitkilerine kadar bu ballar doğal ortamlarda artık kontrollü elde ediliyor. Eğer arıcılık bizde organize hale getirilebilir ve tarımsal endüstri boyutuna ulaştırılabilirse, elde edilen sağlıklı ürünler organik Türk ballarını marka haline getirebilir.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım