seka fabrikasi nerede..?

seka kagit fabrikasinin yerinin nerde oldugunu tartisan bir grup gorunce yazmak istedim.
kocaelidedir fabrika..
buda hakkinda bilgi;

Cumhuriyet tarihimizin ilk kağıt fabrikası olan ve zarar ettiği gerekçesiyle 2005 yılında olaylı bir şekilde kapatılan ve arazisinin bir bölümü bugün “Sepapark” adı altında parka dönüştürülen Türkiye Selüloz ve KÔğıt Fabrikaları A.Ş’nin (SEKA) kağıt üretiminin tarihsel gelişiminden başlanılarak parkına dönüştürülmesine kadar geçirdiği evrelerin anlatıldığı “Seka Belgeseli” çekildi.

İzmit’te Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve 6 Kasım 1936 yılında açılarak Cumhuriyet tarihimizdeki eğitim ve kültürel gelişimize büyük katkısı olan Seka, 1990′yı lıllardan itibaren zarar ettiği gerekçesiylle hükümetlerin hep “Kapatılması” gündemindeydii. Daha önce de birçok kez grev ve direnişlere sahne olan, özellikle muhalefet partilerinin her grevde ziyarete geldiği Seka sürekli zarar ettiği gerekçesiyle 2005 yılında özelleştirilerek satılmasına karar verildi.

Ancak bu kar alındıktan sonra işçiler kendilerini fabrikaya kilitleyerek aylarca direniş yaptı. Yapılan görüşmeler sonunda Özelleştirme İdaresi’nnin devraldığı Seka Kağıt Fabrikası satılmak yerine arazisinin İzmit Bayakşehir belediyesi’ne devredilmesine, işçilerin de belediye hizmetine alınmasına karar verilmişti. Buna rağmen Seka Keğıt Fabrikası’nda kendilerini fabrikanın metal atölyesine kilitleyerek unutulmayacak bir direniş sergileyen işçiler polis müdehalesiyle çıkarılmıştı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredildikten sonra arazisinin büyük bir bölümü parka dönüştürülen, genel müdürlük binasına İzmit Su İşletmesi’nin taşındığı, bir bölüm binaları ise hala harabe halinde duran Seka Keğıt Fabrikası’nın tarihi özellikleri nedeniyle belgeseli hazırlandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından çekimi yaptırılan ve Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Seka Belgeseli tanıtım gecesine Kocaeli Büyükşehir Genel Sekreteri ErsinYazıcı, Genel sekreter yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik çok sayıda vatandaş katıldı.

Yaklaşık 45 dakika süren ve Seka Kağıt Fabrikası’nın kurucusu Mehmet Ali Kaşıkçı’dan başlayan, orjinal siyah beyaz görüntülerin de yer aldığı belgeselde Türkiye’deki kağıt ve matbaa gelişimi, Seka Kağıt Fabrikası’nın kurulma ve işleyiş aşamaları, Cumhuriyet tarihinde çekilen kağıt sıkıntısı nedeniyle gazete sayfa sayılarının azaltıldığı ve fazla kağıt harcanmaması için de sayfa boyutunun küçültüldüğü ve ardından da Türkiye’nin en büyük Parkına dönüştürüldüğü anlatılıyor.

Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım