subat 2012 ihracat rakamlari

İhracat şubatta, Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen, Afrika ve Ortadoğu'ya yapılan ihracattaki artışın etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 11 milyar 156 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında ise 21 milyar 694 milyon dolarlık ihracat yapıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, AB'deki kayıpların alternatif pazarlarla kapatıldığını söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye, geçen ay 11 milyar 156 milyon dolarlık ihracat yaptı. Artış, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 oldu. Yılın ilk 2 ayında ise yüzde 10,3 artışla 21 milyar 694 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 16,59 artışla 136 milyar 873 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye yıl sonunda ihracatını 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde şubat ayı ihracat sonuçlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen ay AB ülkelerine ihracat yüzde 4 gerilerken, Afrika ülkelerine yüzde 96, Ortadoğu bölgesine ise yüzde 6 arttığına dikkat çekti. Avrupa'da yaşanan kayıpların alternatif pazarlardaki büyümeyle kapatıldığını vurgulayan Büyükekşi, "Şubat ayında ihracatımızı en fazla artırdığımız ülkeler arasında ön plana çıkanlar; Irak, ABD, Suudi Arabistan, Libya, Mısır, Azerbaycan, Cezayir ve Fas oldu." dedi. Büyükekşi, Kore'nin 500 milyar doları aşkın ithalatı bulunduğuna işaret ederek, bu ülkenin pazarından faydalanmak için daha ciddi bir çalışma yapacaklarını açıkladı. Küresel ekonomiyi de değerlendiren Mehmet Büyükekşi, Avrupa genelinde borç sıkıntısına ilişkin olumlu bir hava esmesine rağmen kaygılar ve risklerin halen devam ettiğini kaydetti. AB'nin 2011 yılı son çeyreğinde yüzde 0,5 küçülerek resesyona girdiğini ifade eden Büyükekşi, "2012 yılının ilk iki çeyreğinde bu küçülmenin sürmesi bekleniyor. Sonra ise bir iyileşme ve büyüme bekliyoruz. ABD ekonomisinde ise toparlanma ve sınırlı da olsa beklentilerde iyileşmeler var." ifadelerini kullandı.
Ayakli Rehber

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım