Doğa Koleji, Harward'a Öğrenci Gönderdi


Bursa Doğa Koleji'nden 5 öğrenci dünyanın en prestijli MUN Zirvesi olan Harvard MUN 2011'e gidiyor. Gençler burada dünyadaki sorunları çözüm bulmaya çalışacaklar.


ŞULE VURAL

Bursa Doğa Koleji'nden 5 öğrenci Harvard Model Birleşmiş Milletler Kulubü (MUN) 2011'e gidiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Bursa Doğa Koleji İngilizce Öğretmeni Deniz Sert, MUN'un dünyada ilk kez 1953 yılında Harvard Universitesi tarafından uygulanan bir Birleşmiş Milletler (BM) simulasyonu olduğunu söyledi. Simulasyona katılan her öğrencinin Birleşmiş Milletler delegesi gibi hareket ettiğini belirten Sert, Simulasyonun amacı dünya sorunlarına tüm gençlerle birlikte çözüm bulabilme umududur. Kısacası bir 'diplomatçılık oyunudur' da diyebiliriz. Öğrenciler, katılacakları konferans öncesi çalışmalarına önemli dünya meseleleri hakkında araştırma yaparak ve bilgi edinerek başlarlar. Yaptıkları araştırma, münazara ve yazı çalışmaları sonucunda sorunlara gerçekçi çözümler üretirlerdedi. Sert, tüm çalışmaların İngilizce yürütüldüğüne dikkat çekerek, bunun bir diplomasi yarışı olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

BM'DE GİBİ DAVRANIYORLAR

MUN konferansında öğrencilerin tıpkı BM'deki gibi davrandıklarını anlatan Sert, Burada dünyadaki güncel gelişmeler tartışılıyor. Amaç sorunlara bir sonuç bulmak. MUN konferansında dünyadaki sorunları bulup çözüm önerileri oluşturuluyor ve bunlar konferans sonunda BM'e sunuluyor. Öneriler kabul görürse BM'de uygulanabiliyor. Daha önce örnekleri var. Mesela Kıbrıs'taki Kofi Annan PlanıMUN'lar sonucu çıkmış ve uygulanmış” diye konuştu.

MUN KULÜPLERİ VAR

T-MBA Öğretmeni Burçin Arıkan da, Doğa Koleji'nin MUN ile ilgilendiğini hatırlattı. Her kampuste MUN kulüplerinin bulunduğunu dile getiren Arıkan, “Şu anda tüm Doğa Koleji'ndeki MUN kulüplerine üye 170 öğrencimiz var. Her kampüs kulüp çerçevesinde çalışmalarını yürütüyor. Bu kapsamda yıl içinde gerçekleştirilen tüm etkinliklere katılıyoruz. Kasımda İstanbul ve aralıkta da Ankara'da gerçekleştirilen MUN konferansına katıldık. Bu konferanslarla Harvard MUN'e giden yoldaki ilk adımları attık dedi. Bursa Doğa'daki MUN kulübünde 27 öğrencinin bulunduğunu belirten Arıkan, bu öğrencilerin çok iyi düzeyde ingilizceye sahip olduklarına dikkat çekti.

5 ÖĞRENCİ SEÇİLDİ

Doğa Koleji'nden toplam 20 öğrencinin Harvard MUN'a gideceğini ifade eden Arıkan, bunlardan 5 tanesinin Bursa'dan seçildiğini kaydetti. Arıkan, Öncelikle öğrencilerimize 'Medeniyetler çatışması ve tarihin sonu' adı altında bir konu verdik. Öğrencilerimiz bu konu hakkında araştırma yaptılar ve makale yazdılar. Aralarında ön eleme yapıldıktan sonra kalan öğrenciler arasında sözlü mülakat yapıldı. Ardından beş öğrencimiz Bursa'dan Harvard'a gitmeye hak kazandı” diye konuştu.

NORVEÇ VE KOSTARİKA

Harvard MUN konferansına tüm ülkelerden katılım olacağını hatırlatan Burçin Arıkan, programın 27 – 30 Ocak tarihleri arasında düzenleneceğini söyledi. Arıkan, MUN'da öğrencilerin kendi ülkelerini temsil etmediklerini ifade ederek, Öğrenciler kendilerine verilen ülkeleri temsil ederler. Bu MUN'un en önemli özelliği. Öğrenciler verilen ülkeler çerçevesinde konuyu tartışırlar. Dolayısıyla en önemli kazanım konuya o ülkenin bakışısı ile bakıp, empati kurabilmek ve o ülkenin insanı gibi konuyu savunabilmek. Bizim grubumuz da MUN'da Norveç ve Kosta Rika'yı temsil edecek diye konuştu.

İNGİLİZCE'DE FARKLI YETENEK

Native İngilizce Öğretmeni Mutlu Rahim ise Doğa Koleji'nde ingilizce eğitimine büyük önem verdiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti: Bursa Doğa diğer kampüstekilerden daha fazla ingilizce eğitim veren okul. Burada normalden 2 kat daha fazla ingilizce ders saatimiz var. Dolayısıyla öğrencelirimizde çok iyi ingilizce alt yapısı bulunuyor. Ancak MUN ingilizce açısından farklı bir yetenek gerektirir. Çünkü MUN'da resmi ingilizce kullanılıyor. Öğrencilerimiz katıldıkları eğitimlerle de resmi ingilizceye sahip oldular.

ÖĞRENCİLER NE DÜŞÜNÜYOR?

Ece Demir: MUN'da Norveç'i ekonomik açıdan temsil edeceğim. Konferansta ekonomik kriz ve ülkelerin ikili ticaretlerini ele alacağım. MUN başlı başına çok zor bir iş. Çok araştırma gerektiren bir süreç. Bu nedenle konularımız hakkında çok araştırma yaptık. MUN sayesinde dünyaya her açıdan bakıyoruz ve dünyadaki sorunları algılayabiliyoruz. MUN özellikle özgüveni çok geliştiriyor. Birçok insanın içinde başka bir ülkeyi temsil etmek ve belki normalde size karşı gelen bir düşünceyi savunmak özgüveni arttırıyor. Ayrıca artık resmi bir şekilde İngilizce konuşabiliyorum. Endüstri Mühendisliği okuyarak üzerine ekonomi masteri yapmak istiyorum.

Ayşe Selcen Dağ: MUN konferansında ülkem Kosta Rika. Buradaki nükleer silahsızlanma ve ülke güvenliği ile uluslararası doğal felaketleri ele alacağım. MUN süreci İngilizcemi ve özgüvenimi geliştirmeme çok yardımcı oldu. Birçok kişinin karşısında konuşmak, yorum yapmak cesaret istiyor. Bu nedenle MUN bizi birçok açıdan geliştirdi. Koç yada Sabancı Üniversitesi'nde endüstri mühendisliği okuyarak yurtdışında işletme masterı yapmayı planlıyorum.

Gisu Güldoğan: Ülkem Kosta Rika. MUN'da bu ülkedeki mayınlar ve terörist gruplar arasındaki uyuşturucu ticaretini anlatacağım. Mayınları gerçekten temizlemek gerektiğine inanıyorum. MUN konferansında da bu konuyu ele alacağım. MUN'da birçok yabancı kişi ile tanışacağım. Bu bizim açımızdan çok iyi olacak. Ses Mühendisi olmayı hedefliyorum.

Türker Masır: Hurvard'da mayınlar ve uyuşturucu ticaretinin terörist gruplara olan finans kaynağını ele alacağım. MUN sayesinde vizyonum çok değişti. İngilizcem ve özgüvenim arttı. Çalışmalar yaparken diğer ülkelerle ilgili çok şey öğrendik. Hacettepe Üniversitesi'nde Tıp okumak istiyorum.

Emre Çura: Benim konum biraz farklı. Güney Koreli bir kişi olacağım. Bu kişi Samsung'un CEO'su. MUN'da 2018 olimpiyatlarının hangi şehirde yapılacağı ve olimpiyatlardaki kadın erkek eşitsizliğini ele alacağım. Ben olimpiyatların Güney Kore'de yapılması icin görüşlerimi bildireceğim. Koç Üniversitesi'nde Hukuk okuyarak ardından Siyasal Bilgiler bitirmek istiyordum.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım