08 Şubat 2011, Çarşamba, Sanayi Üretimi Rekor Kırdı, Büyüme Beklentileri Revize Edildi, 2011'de yüzde 8 Büyüyeceğiz

Sanayi üretimi endeksi aralıkta hem aylık, hem de yıllık bazda rekor kırdı. 2010 gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme beklentisi yüzde 8 ve üzerine yükseldi

Ekonomi

- 02:10 | 08 Şubat 2011
Sanayi üretiminde rekor, beklentileri altüst etti

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre toplam sanayi üretimi aralıkta yüzde 16.9 arttı. Piyasaların beklentisi, artışın yüzde 11 olacağı yönündeydi. Sanayi üretimindeki yüksek artış, 4. çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin de öngörülerin üzerine çıkacağı beklentisi yarattı.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün de veri sonrası yaptığı açıklamada, bu noktaya dikkat çekerek, Orta Vadeli Program’da (OVP) yüzde 6.8 olan 2010 büyüme tahmininin de yüzde 7-8 aralığına yerleştiğini söyledi. Ergün, hem aylık hem de yıllık ortalama bazında endeks tarihinin rekoru kırıldığını belirterek, “2009 yılı verilerine göre sanayi sektörü milli gelirin yaklaşık yüzde 26 ’sını oluşturmakta. Dolayısıyla, sanayiüretim endeksinde yılın son çeyreğindeki yüzde 12.1’lik, yıllık bazda ise yüzde 13.1’lik artışlar, sanayi üretiminin son çeyrekte ve 2010 yılı genelinde milli gelire güçlü bir destek vereceğini net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Ara malı üretimi arttı
TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 5.7 arttı. Bu artış, mevsim etkisinden arındırılmış endeks açıklandığından bu yana en yüksek rakama işaret ediyor.
Takvim etkisinden arındırılmış endeks Aralık 2010’da 2009’un aynı ayına göre yüzde 17.4 arttı. Toplam sanayi üretiminde 2010’da yıllık ortalama artış yüzde 13.1 oldu, 2009’da yüzde 9.9 daralma olmuştu. Sanayi üretimi bir önceki yıl aynı döneme denk gelen Aralık 2009’da yüzde 23.9 artmıştı.
Ara malı ve yatırım malı üretiminin artmasının sanayi üretimi artışında en büyük rolü oynadı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1.8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 18.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.9 arttı.

TCMB: Baz senaryomuz geçerli, değişiklik yok
TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon raporunda yer alan baz senaryonun geçerli olduğunu ve para politikası duruşunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Yılmaz, Reuters’a yaptığı açıklamada,Londra’da önceki gün politika duruşunu yatırımcılara anlattığını, baz senaryonun geçerliliğini koruduğunu belirtti.

Türkiye BRIC masasını Rusya’dan çok hak ediyor’
Sanayi üretimi endeksinin beklentilerden daha yüksek değer alması, birçok ekonomistin yıl sonu büyüme beklentisini de yukarı yönde revize etmesine neden oldu. Wall Street Journal gazetesi de sanayi üretimi rakamlarının tahminleri allak bullak ettiğine dikkat çeken bir analiz yayımladı. Yazıda, sanayi üretiminin, Türkiye’nin daha geniş ekonomik performansının kilit bir göstergesi olduğuna, üretimin, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 25’ini oluşturduğuna işaret edilirken, “Bu gelişen piyasa ekonomisi, dünyanın en hızlı büyüme oranlarını kaydedebilir ve piyasadaki artan sayıda kişiye göre, Türkiye’nin, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden oluşan BRIC kulübünde yer verilmesi için yenibir nedendir” denildi.
Yazıda, Royal Bank of Scotland gelişen piyasalar ekonomisti Tim Ash’in “Geçen yıl Avrupa’nın en yüksek büyüme sağladığı için BRİC masasında yer verilmesini Rusya’dan bile çok hak ettiği” görüşü de yer aldı.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomisti Başar Yıldırım yayımladığı notta, “Yıllık yüzde 12 büyümeye işaret eden sanayi üretim rakamlarının ardindan dördüncü çeyrek ekonomik büyümerakamlarının tahminleri hafif aşacağını düşünüyoruz. 2010 yılına ilişkin ekonomik büyüme oranının yüzde 8 seviyesinin üzerinde gerçekleşme olasılığı yükseldi” dedi.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım