2011, Türk demir-çelik sektörü İhracatı Ne kadar?

Türk demir-çelik sektörü 2011 yılında 20 milyon ton mamul ihraç ederek 16 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor. İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, bu yıl hammadde fiyatlarında yüzde 10 artış öngördüklerini, dolayısıyla 20 milyon ton ihracat, 16 milyar dolar da döviz girdisi elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Ekinci, yarı mamul ve nihai mamul ithalatında ise en az yüzde 10 düşüş beklediklerini kaydetti.

2023'te dünya demir-çelik ihracatının iki kat daha artarak 1 trilyon 350 milyar dolara, Türkiye ihracatının ise 55 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasını hedeflediklerini vurgulayan Ekinci, "Bunun için üzerimizdeki suni yüklerin kaldırılması gerekiyor." diye konuştu. Başta Cezayir ve Mısır olmak üzere bazı ülkelerin uyguladıkları vergiler nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşadıklarını belirten Ekinci, ancak üretim kalitesiyle bunları aşacaklarını kaydetti. Mısır ve Cezayir başta olmak üzere bazı ülkelerin Türk demir-çelik sektörüne haksız rekabet yaptığını anlatan Ekinci, "Bize vergi uygulayabilirsiniz ama diğer ülkelere de uygulayınız. Eşit davranınız. Oysa biz ithalatçı ülkeler açısından Çin'in fiyat indirimine rağmen kalitesiyle güvenilir ve sığınılacak bir limanız." dedi.

Demir-çelik sektörünü değerlendiren Başkan Ekinci ile ihracatçı birliği yönetim kurulu üyeleri, sektörün geleceğinden umutlu olduklarını ifade etti. Namık Ekinci'nin açıklamasına göre demir-çelik sektörü, üretiminin önemli bir bölümünü ihraç etti. 2008 yılında 19,5 milyar dolar ile toplam Türkiye ihracatının yüzde 15'ini, 2009 yılında 11 milyar dolar ve 2010 yılında ise 12,3 milyar dolar ile ülke ihracatının yüzde 11'ini gerçekleştirdi. Sektör 2010 yılında yassı çelik alanında yaptığı yeni yatırımlarla üretimini yüzde 15,2 artırarak 25,3 milyon tondan 29,1 milyon tona çıkardı ve bu sayede dünya çelik üreticileri arasında 10'uncu sıraya yükselirken, Avrupa'da ise Almanya'nın ardından ikinci sıradaki yerini korudu. 2015 yılında yassı üretim 14 milyon tona, toplam üretim kapasitesi ise 52 milyon tona ulaşacak. Böylece Türkiye, Brezilya ve Ukrayna'yı geçerek dünyada 8. sırada yer alacak.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım