Afyon'da Esnafların Başkanı Değişmedi



Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin (ESKKK) Olağan Genel Kurulu gerçekleşti.

Kooperatif üyelerinin genel kurula yoğun ilgi gösterdi. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mahmut Emin Birliktir, tek liste olarak gidilen kongrede yeniden başkanlığa seçildi.

Divan teşekkülünün belirlenmesi ile başlayan genel kurula Halk bankası Afyonkarahisar Merkez Şube Müdürü Asım Tanrıver, Oda Başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda üye katıldı. Genel kurulda açılış konuşması yapan Başkan Mahmut Emin Birliktir, esnaf ve sanatkârlara layık bir şekilde hizmet etmeye çalıştıklarını söylerdi. Birliktir; “Yıllardan beri bizlere gösterdiğiniz teveccüh ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifini sizlere layık olacak şekilde yönetmeye gayret ediyoruz. Yönetim kurulu, denetim kurulu ve personel arkadaşlarım ile en iyisini de yapmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Artık iyinin kıymeti biliniyor”

Artık eski dönemin sona erdiğini, bundan 4 yıl önceki Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi olmadığını kaydeden Birliktir, “Dolayısıyla Türkiye Halk bankasının özelleştirilmesinden sonra bazı kriterler geldi. Bazı dengeler kuruldu. Artık iyi yönetilen veya iyi yönetilmeyen kooperatifler önce Halk Bankası tarafından sınıflandırıldı. Daha sonra bu sınıflara göre de ilinde ve beldesinde faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ona göre esnaf ve sanatkârını desteklemeye başladı. Bizce de doğalı buydu. Doğrusu da buydu. Sebebine gelince yukarıdan baktığınızda esnaf ve sanatkarları aynı kritere koyuyorlardı. İyi yönetenlerde iyi yönetmeyenlerde doğru olanlarda yanlış olanlarda aynı kefede oluyordu. Dolayısıyla iyinin kıymeti bilinmiyor. Kötünün kötülüğü bilinmiyor. Ben bundan dolayı Halk Bankası Genel Müdürlüğünü ve Merkez Birliğimizi kutluyorum”dedi.
“Türkiye’de dördüncü sıradayız”

Türkiye’de esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri arasında hem birinci sınıf kooperatif hem de Türkiye 4’üncüsü kooperatif olduklarını söyleyen Birliktir, “Biz Allah’ın izni ve sizlerin desteği ile görevimizi iyi yapmaya gayret ediyoruz. İyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bazen belki kırıyoruz. Ama şu inanın 2001 yılında dilimiz yandı. Bizim hatamız, sizin hatanız, personelimizin hatası, yönetimin hatası biliyorsunuz, sizlere 7,8 ay kredi dağıtamadık. Dolayısıyla o günlerden aldığımız tecrübe, sizleri tanımamız ve sizlerin ödeme ahlakının iyi olması, yönetimin iyi olması bu sonucu elde etti. Bu da basitçe söylediğimiz bir şey ama kolayca elde edilmedi” dedi.
“Kriterlere uymak gerekiyor”

Halk bankasının uyguladığı 20 kriterin olduğunu hatırlatan Başkan Birliktir, “Halk bankasının koymuş olduğu 20 kriteri tutturacaksınız da birinci sınıf olacaksınız ve Türkiye’de 4’üncü olacaksınız. Bu nedenle bize destek veren geçmiş dönemdeki ve şuandaki Halk bankası müdürümüze, personeline ve Merkez ile Bölge birliğimize teşekkür ediyorum. Şuna da 100 bin TL dağıtan kooperatifler arasındayız. Bina alımında, minibüs hattı alımında, iş makinesi alımında, otobüs alımında 250 bin TL’ye kadarda kredi desteği sağlayan kooperatifiz. Bu güne kadar hiçbir plasman sıkıntı çekmedi ve paramızda çok. Dolayısıyla bu kriterleri tamamlayan her ortağımıza bu paraları veriyoruz. Bu ne demek? Bu şu demek arkadaşlar; 8’inci sınıf kooperatifler 1 Lira para dağıtamıyor. Kefilliği kabul değil. 4, 5, 6’lar 35 Bin TL ile 50 Bin TL, ikinci sınıfta 75 bin TL dağıtıyor. Nereye gelmek istiyorum. Uzun yıllardır kongrede sizlere şunları söylemek istiyorum. Bakın gelişen dünya ekonomisi, sermayenin birleştirilmesini gerektiriyor. Teknolojiyi yenilemek gerektiriyor. Onun için beş ortak birleşip 100 bin TL verelim, 100 bin TL öz sermaye katın, 100 bin TL’de borçlanın 1,5 Milyon TL’lik şirket olsun. Bizim ulaşmak istediğimiz ve yapmak istediğimiz bunlardı” diye konuştu.
“Torba Yasa’da iyi şeyler var”

Krizi en hafif ve en kolay halkanın esnaf ve sanatkar olduğunu söyleyen Birliktir; “2007 yılında fon kurduk. Bu fondaki niyetimizi de biliyorsunuz. Bu fonu büyüterek sizlerin paraları ile sizleri desteklemekti. Ama maalesef şunu açık yüreklilikle söylemek lazım. Değerli Başbakanımız kriz teğet geçti demesine rağmen, dar sermaye ile çalışan esnaf ve sanatkârı teğet geçmedi. Dolayısıyla yıllardır krizler böyledir. En hafif ve en kolay halkadır esnaf ve sanatkâr, çünkü sermayesi yoktur. Esnafımız elinin emeği ile bir iş yaparlar. Dolayısıyla bizim esnaf ve sanatkârımız etkilendi. Bundan dolayı da bunu fazlaca güçlendiremedik. Bizim hedefimiz biliyorsunuz 2014 yılında 10 Milyon TL bankadan kullanırsak, 10 Milyon TL’de fondan kullanırız diye düşünüyorduk” diye ifade etti. Birliktir, Torba Yasa ile ilgilide toplantıda şunları söyledi; “Sicil affı istiyoruz diye bağırıyoruz. Torba Yasada o da var. Herkes Torba diyor da torbada iyi şeyler var. Tahriklere kapılmayın. İyi şeyler var. Bağ-kur, SSK, vergi, aidatı var. Büyük ihtimal faiz indirimi ve taksitlendirilmesi var. Bunların hepsi esnafın yararınadır. Esnafın aleyhine olan şeyleri de biliyorsunuz çekinmeden söylerim. Torba yasayı fazla allandırıp pullandırıyor bazı çevreler, esnaf ve sanatkârımız buna taviz vermeyeceğine inanıyorum” dedi.
“Dertlerimiz dile getirilmiyor”

Birliktir’in konuşmasının ardından söz alan Afyonkarahisar Giyim Eşyaları İmalat Ve Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, yapılan basın açıklamalarında esnafın sıkıntılarının dile getirilmediğini söyledi. Karnıbüyük; “AK Parti’nin değerli Bakanı Veysel Eroğlu, Birlik Başkanımızı ziyaret etmişti. Birlik Başkanımızın ziyaretinde esnaf ve sanatkârların derdini bir nebze de olsa gazeteler aracılığıyla anlattığı söylenildi. Ama dertlerimizin ne olduğunu, çözümünün ne olacağını hiçbir basın kuruluşu yayınlamadı. Yani bizim derdimizin ne olduğunu birlik başkanımız ne olarak söyledi bilmiyoruz. Çaresi var mı bilmiyoruz. 2002 yılında 3,5 milyon esnaf ve sanatkârı olan bu ülkenin şu anda mevcut esnaf ve sanatkârı 1,5 milyona düşmüştür. Bu 1,5 milyon esnaf ve sanatkârın 500 bininin de odalarda kaydı var, maliyede kaydı yok. Bugün gelinin son durum, bizim esnaf ve sanatkârımız SSK borcundan dolayı dükkân kapatıyor. Esnaf ve sanatkârın yüzde 80’i şu anda icralık durumda. Afyonkarahisar merkezde 6 tane icra dairesi var. 5 tane merkezde, 1 tane Çobanlar’da. Bu icra dairlerinde toplam 100 bin icra dosyası var. 8-10 yıl içinde 3,5 milyondan 1,5 milyona düşen esnaf ve sanatkâr icra kapılarında sürünmektedir. Burada da görüyorum ki hiçbir siyasi partinin temsilcisi yok. Ben burada bütün siyasi partilerin temsilcilerini beklerdim. Buradaki dertlerin dinlenmesini isterdim” dedi. Karnıbüyük, siyasi partilerin hepsinin esnaf ve sanatkârı gözden çıkardığını söyledi.
Seçim açık oyla gerçekleştirildi

Karnıbüyük’ün konuşmasının ardından kooperatifin faaliyetleri okunarak oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra Kooperatif yönetim kurulunun seçimi açık oylama ile gerçekleşti. Tek liste halinde seçime giren Mahmut Emin Birliktir salonda bulunan üyelerin güvenoyunu alarak yeniden Başkanlığa seçildi. Buna göre Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim kurulu Başkanlığına Mahmut Emin Birliktir, yönetim kurulu asil üyeliklerine ise Cengiz Üstün, Mustafa Çelik, Çetin Akyol ve Celal Bangir seçildi. Denetim kurulu asil üyeliklerine ise Muammer Arseven ve İsmail Hakkı Akçeken seçildi.
http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım