Afyonkarahisar, Haşhaş Ekimleri

Geçen yıl Afyonkarahisar'da 12 bin 112 hektar alana haşhaş ekimi yapıldığı bildirilirken kışlık ekimlerin tamamlandığı, bu yıl toplamda 15 bin hektar alanda haşhaş ekimi planlanıyor

Alımları TMO yapıyor
Milattan 5 bin yıl önce Sümerler ve Asurlular döneminde yöresel simge olan haşhaşın tanındığı tarihte yer bulurken, binlerce yıl öncelerinden Anadolu’da Mısır’da Romalılar'da haşhaş biliniyor. Ana vatanı ön Asya olarak bilinen haşhaş yüzyıllardır uyuşturucu elde etmek için kullanılırken, uyuşturucu madde ihtiva eden alkaloidler haşhaşın dal ve yapraklarında ve en yoğun olarak kapsülünde bulunuyor. Kapsül içerisindeki tohumlarında hiç alkaloid bulunmamaktadır. Türkiye'de 1972 yılına kadar haşhaş kapsülü çizile-rek afyon elde edilmiş ve üretilen afyonlar Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satılarak değerlendirilmektedir. Kaçakçılığı önlemek amacı ile 1974 yılından itibaren çizim yasağı getirilip, kuruyan kapsüller parçalanarak çuvallanmış halde TMO’nun il ve ilçelerdeki birimlerine satılıyor. TMO sadece kapsul alımı yapmakta olup bazı yıllarda piyasaya müdahale amacıyla tohum alımı da yapabiliyor.
Bu yıl 15 bin hektarlık
ekim planlanıyor
Afyonkarahisar'da mavi, beyaz ve sarı tohumlu haşhaş bitkilerinin karışık olarak ekildiği bildirildi. Alınan bilgiye göre; Ekilen çeşitler olarak mavi tohumlu ofis-3, beyaz tohumlu ofis 8 ve sarı tohumlu TMO-1 ekimlerinin yapıldığı öğrenildi. Afyonkarahisar ve İçeleri , Burdur ve Uşak illerinin toplam kotasının 31 bin 6 yüz hektar olduğu bildirildi. Afyonkarahisar'da geçen yıl 12 bin 112 hektar alanda haşhaş ekimi yapıldığı kaydedildi. Ekim sonrası kapsül veriminde 777 kilogram/hektar, tohum verimi olarak da 838 kilogram/hektar verim alındığı öğrenildi. Buna göre 9 bin 412 ton kapsül üretimi ile 10 bin 157 ton tohum üretimi yapıldığı açıklandı. Bu yıl için kışlık ekimler tamamlanırken yaklaşık 15 bin hektar alanda haşhaş ekimi planlanıyor. Kışlık ekim olarak beyana göre kesinleşmemiş ve saha kontrolleri yapılmamış ekim miktarı 13 bin hektar alanda yapıldığı belirtildi. Ayrıca çeşitli nedenlerden dolayı yapılacak olan yazlık ekim miktarınında 2 bin hektar civarında olacağı tahmin ediliyor.
Kış şartları
önemli
Haşhaş bitkisi ekiminden hasdına kadar bir çok kritik devreden geçerek bu devrelerin herhangi birinde meydana gelen olumlu ya da olumsuz şartlar bitkinin verimini etkilemektedir. Haşhaş bitkisi 3- 4 derece de çimlenirken, düşük sıcaklığa dayanıklı olarak tanımlanmaktadır. Haşhaşın çimlenme safhasında -5 derece ve daha fazla soğuklara dayanamadığı ancak rozet halinde iken 4- 5 yapraklı (kulaklı) olunca daha kuvvetli soğuklara dayandığı biliniyor. Alınan bilgiye göre; Kar örtüsü altında kışı geçirebilen haşhaşın, kış döneminin çok soğuk geçmesi, tarlanın uzun süre don kalmasının bitkilerin donmasına ve ölüme sebep olduğuna dikkat çekiliyor. Özellikle kar örtüsü açtıktan karlar eridikten sonra devam eden uzun süreli donlar bitki ölümlerine sebep oluyor. Bu ekim döneminde sonbahar yağışlarının yeterli olması, çimlenme ve çıkış için gerekli sıcaklıklara ulaşılması ve ayrıca bitkinin rozet halinde kışa girişini sağlayacak büyüklüğe ulaşması ve son oluşan kar örtüsü nedeniyle iyi bir gelişme dönemi geçirmesi gerekiyor. (Kocatepe)
http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım