Alanyurt, İnegöl'ün Mahallesi Olarak Kaldı mı..?

29 Mart yerel seçimleri öncesinde 6 Mahallesi ile İnegöl’e bağlanan Alanyurt Belde’sinin iade davası sonuçlandı. Danıştay 8. Dairesi Alanyurt Belediyesi’nin tüzel kişiliğinin kaldırılarak, İnegöl Belediye sınırlarına katılmasına ilişkin müşterek kararnamede hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmadığı sonucuna oy birliği ile karar verdi.

Alanyurt Belediyesi 24 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan 10645 sayılı İçişleri Bakanlığı kararnamesi ile kapatılarak, 6 mahallesi ile birlikte İnegöl’e bağlanmıştı. Kapatılan Tekel Yaprak Tütün İşletmesinde Şube Şefliği görevini sürdürürken görevinden istifa ederek, Milliyetçi Hareket Partisi’nden Alanyurt Belediye Başkan adayı olan, Durmuş Aydın tarafından Danıştay 8. Dairesine açılmış olan Alanyurt Belediyesi’nin iade davası sonuçlandı.

Durmuş Aydın tarafından açılan iade davası kapsamında 13 Nisan 2010 tarihinde Danıştay’dan gelen 2 hâkim yönetiminde 3 öğretim görevlisi tarafından keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmıştı. Bilirkişi raporunu inceleyen Durmuş Aydın, raporun Alanyurt Belediyesi aleyhine olan kısımları tespit edip, rapora 7 günlük itiraz hakkını kullanarak, aleyhte olan kısımları çürütecek itiraz dilekçesini Danıştay’a sunmuştu.

Danıştay 8. Dairesi de, bu yapılan itiraza istinaden 13.04.2010 tarihinde İnegöl’ e gelerek yapılan yürütmenin durdurulmasına ilişkin esasları içeren gerekçeleri değerlendirmek için bir bilirkişi heyeti göndermişti. Yapılan itirazla ilgili değerlendirmelerini tamamlayan ODTÜ Öğretim Üyelerinden Şehir ve Bölge Plancısı Prof Dr. Melih Ersoy, Şehir ve Bölge Plancısı ve Kamu Yönetimi Uzmanı Doç Dr. Tarık Şengül ve harita Kadastro Mühendisi Hüseyin Ülkü’den oluşan bilirkişi heyeti raporunu ilgili mahkemeye sundu.

Danıştay 8. dairesi de itiraza ilişkin rapor hazırlayan Bilirkişi Heyeti raporu doğrultusunda kararını açıkladı. 5393 sayılı Belediye Yasasısın 11. maddesinde yer alan “Meskûn sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri hâline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder” ifadesine uygun olarak Alanyurt Belediyesi 2009 Mahalli İdareler Seçimleriyle birlikte İnegöl Belediyesine katılmıştı.

Dosyanın incelenmesinden ardından çıkan karar ise şöyledir: “5393 sayılı Belediye Yasasının 11. maddesinde belirlenen mesafe ölçütü açısından yasaya aykırı bir yönü olmadığı, planlama ve imar düzeni açısından, İnegöl Kentinin bugünkü yapılı çevre gelişimi, gelişme eğilimleri ve potansiyelleri ile üst ölçek plan kararları dikkate alındığında, Alanyurt yerleşmesinin dinamiklerinin İnegöl Kent bütünün gelişme dinamiklerinden bağımsız değerlendiremeyeceği, Alanyurt yerleşim biriminin kentsel gelişme açısından İnegöl halkı ile bütünleşmiş durumda olduğu, bu nedenle Alanyurt Belediyesinin İnegöl Belediyesine katılmasının sağlıklı bir planlama süreci içinde yerinde olacağı belirtilmiştir. Bu durumda Alanyurt Belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılarak İnegöl Belediye sınırlarına katılmasına ilişkin müşterek kararnamede hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı yasanın 27. maddesindeki koşullar gerçekleşmemiş olduğundan, Danıştay 8. Dairesi tarafından; dava konusu kararnamenin yürütmenin durdurulması isteminin reddine 07.12.2010 günü oy birliği ile karar verildi.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım