Denizli Genç İş Adamları Derneği, Pamuk Üreticileri Desteklenmeli

Denizli Genç İş Adamları Derneği Başkanı İlker Başkaya, tekstil üretimi ve ihracatında 2011 yılında büyüme beklediklerini söyledi. Başkaya, ekonomide sürekli gelişim içinse öncelikli olarak pamuk üreticisinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
DENİZLİHABER / 05.02.2011 - 18:16
Sektörün en büyük sıkıntısının ana ham madde pamuk olduğunu belirten Başkaya, "Pamukta aşırı fiyat artışı ve pamuk tedarikindeki yaşanan sıkıntılar devletimizin ekilebilir tarım arazilerini maksimum seviyede kullanılabilmesi için çiftçimize destek olması gerekmektedir. Hammaddesinin de dışarıya bağımlı kaldığımız hiçbir sektörde piyasa önemli bir rol alabilmemiz mümkün değildir" dedi.

Rakamlara bakıldığında 2010 yılında iyi bir tablonun ortaya çıktığını belirten DEGİAD Başkanı İlker Başkaya, "Türkiye'nin, Satın alma Gücü Paritesi'ne göre kişi başına milli gelirinin 30 yılda yüzde 458,4 oranında artış gösterdiği ve Türkiye’nin bu artış oranıyla, Lüksemburg ve İrlanda'nın ardından Avrupa'da kişi başına milli gelirini en çok artıran 3'üncü ülke olduğu, geçtiğimiz birkaç gün içinde açıklandı. Bu hesaplamanın IMF verilerine göre yapıldığı belirtiliyor.
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu, ekonominin 3'üncü çeyrekte yüzde 5.5 büyüdüğünü açıkladı. Türkiye böylece Avrupa'nın en hızlı büyüyen 2'nci ekonomisi olmuştur. Bu rakamlar Ülkemiz için gurur vericidir ancak bu sonuçlar kaç evde, kaç fabrikada, kaç ticarethane hissediliyor" dedi.

Pamuk ekimi önemli
Başkaya, "Ekonomisinin büyük oranda ihracata bağlı olduğu ilimizde ihracat rakamlarımız; tekstil ve konfeksiyonda 2009 ile kıyaslandığında yüzde 12 civarı bir artış kaydedildiği görülmektedir. Bu sektör toplam ihracatımızın yüzde 80'nini oluşturmaktadır. İhracatımızdaki bu artış ilimizin 2009 krizinden en erken çıkan illerden biri olduğunun göstergesidir. Bu sektörde çalışan firma temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde 2011 yılının bu sektör için ikinci bahar olacağını ancak devletimizin ihracatçıya gecikmiş olan desteğini bir an önce vermesini beklediklerini bildirmişlerdir. Sektörün en büyük sıkıntısı ana ham maddesi olan pamukta ki aşırı fiyat artışı ve pamuk tedarikindeki yaşanan sıkıntılar devletimizin ekilebilir tarım arazilerini maksimum seviyede kullanılabilmesi için çiftçimize destek olması gerekmektedir. Hammaddesinin de dışarıya bağımlı kaldığımız hiçbir sektörde piyasa önemli bir rol alabilmemiz mümkün değildir" dedi.
http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım