İnegöl Otopark Sorununda Son durum

Otopark Sorunu Ara Sokaklara Yığıldı

Otopark Sorunu Ara Sokaklara Yığıldı

2010 yılı Aralık ayı Belediye Meclisi toplantısında gündeme getirilip, görüşülerek oy birliği ile kabul edilen, 10 Ocak 2011 Pazartesi günü ise, Atatürk Bulvarı ile Ahmet Akyollu ve Nuri Doğrul caddelerinde startı verilen ücretli otopark sistemine geçilmesi nedeniyle, otopark ücreti vermek istemeyen vatandaşlar araçlarını ara sokaklara bırakmaya devam ediyor.

Ara sokaklarda yoğun bir şekilde araç park edilmesi nedeniyle sorunlar yaşanmaya başlandı. Sokak sakinleri, araç sahiplerinin araçlarını dükkanlarının ve evlerinin girişinin önüne park etmelerine tepki gösteriyor. Belediyenin ana caddeler üzerindeki otoparkları ücretli yapması nedeniyle ara sokakta bulunan dükkanının önünün devamlı olarak araçlarla dolu olmasında şikayetçi olan dükkan sahibi Adnan Güzel, "Dükkanımın önü tamamen kapanıyor. Bu nedenle müşterilerimiz dükkanımızı fark edemiyor. Yeterince satış yapamıyoruz. Kendimizi sergileyemiyoruz. Bu nedenle maddi anlamda sıkıntıya girdik. Dükkanımızı kapatma durumuna geldik. Buna bir anca çözüm bulunmasını istiyoruz. Yetkililerden bu konuya çare bulunmasını talep ediyoruz" dedi.

BU İŞTE BİR YANLIŞLIK VAR

İnegöl'de otopark konusunda ciddi sorunlar oluştuğunu belirten dükkan sahibi Zeki Tanrıkulu ise, "Vatandaşlar doğal olarak park ücreti ödememek adına araçlarını ara sokaklara bırakıyor. Bu nedenle de daha öncede caddelerde yaşanan park sorunu şimdilerde ara sokaklarda yaşanıyor. Zaten dar olan sokaklar yoğun araç parkları nedeniyle bazen geçilemez hale geliyor. İnegöl Belediyesi yıllardır yaşanan bu soruna kalıcı çare üretmek yerine sorunu iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor. Yıllardan beri park sorunu yaşanmasına rağmen bir tane yapılmış otopark yok. Vatandaş haklı olarak bunun neden böyle olduğunu sorguluyor ve yargılıyor. Belediyedeki yöneticilerin bunu dikkate alması gerekiyor. Bu konuda belediye neyin adına bu kararı aldı. Sırf rant adı altında aldıysa burada bir yanlışlık var diye düşünüyorum. Yani rant sağlayacak bir sürü yer var. İnegöl Belediyesi bütçesi düşük bir belediye değil. Maddi anlamda geliri olan bir belediye. Vatandaşlar araçlarını dükkanın önüne park edince tartışmalar yaşanıyor. Doğal olarak kendi önünüzü tıkıyor. Kendi aracınızla aynı duruma düşebiliyorsunuz. Evinizin veya işyerinizin önünde aracınızı park edecek yer bulamıyorsunuz” şeklinde konuştu.

SIKINTI İLERİDE DAHA DA ARTACAK

Belirlenen otopark ücretleri konusunda da düzensizlik olduğunu kaydeden Zeki Tanrıkulu, “Bir dakikalık gecikmede ücret ikiye katlanıyor. Vatandaşta o parayı ödememek adına caddelerdeki park yerlerinden kaçıyor. Ben İnegöl'de oturan ve sürekli iş yapan bir insanım. Ben günde 10 lira otopark ücreti ödeyemem ki. Bunu aya vurduğunuz zaman 300 lira para yapar. Buda ciddi bir rakam. Buna İnegöl Belediyesinin bir önlem alınması gerekiyor. Bu uygulamanın bir an önce kalkması gerekiyor ve otoparkların yapılması gerekiyor. Bu imar mevzuatıyla da bunun önünü alamazlar. Otopark yapımı imar mevzuatına bağımlıdır. Bu imar yapılaşmasıyla İnegöl'de önümüzdeki süreçte bu yoğunluğu önleyemezler. Daha da karmaşık bir hal alır. İnegöl'de 100 metre düz giden bir caddemiz yok. Alanlarımız dar. İleride bu çok ciddi anlamda sıkıntı yaratacak. Hatta bu sıkıntı şimdiden başladı. İleride bu sıkıntı daha da artacak. Nüfus yoğunluğuna müteakip araç yoğunluğu da artıyor" diye konuştu.

SOKAĞA İTFAİYE VE AMBULANS GİREMEYECEK

Araçların dar sokaklara park edilmesi nedeniyle sokaklarda trafiğin bir sorun haline geldiğini ifade eden dükkan sahibi Muhammet Durum’da, "Otoparkların ücretli yapılması nedeniyle vatandaşlar araçlarını ara sokaklara ve dükkan önlerine çekmeye başladılar. Dar sokaklarda araçlar rahat bir şekilde hareket edemiyor. Geçen gün yoğun şekilde araç parkı yüzünden geçen gün bir araç dükkanın üstünde bulunan çadıra vurdu. Bakkalımıza toptancılar malını indiremiyor. Allah göstermesin sokakta bir yangın olsa itfaiye giremeyecek. Bir acil durum olsa Ambulans aracı giremeyecek. Her tarafı ücretli yaptılar. Madem ücretli yapıyorsunuz, araçlara alternatif otopark alanları göstereceksiniz. Böyle plansız programsız uygulama olmaz. İnegöl Meslek Yüksekokulunun eski yerindeki Açık Otopark ile Uzun sokağın arkasındaki Açık Otopark ve diğerleri ücretsiz olmalıdır. Allah razı olsun belediye başkanımız işini doğru yaptığı için herkes sıkıntı yaşıyor. Sadece ben değil, bütün esnaflar bu konudan şikayetçidir. Belediye başkanından bu konuda yardım talep ediyoruz" dedi.

CADDELERDEKİ OTOPARK ÜCRETLERİ ÇOK FAZLA

Yapılan uygulama öncesinde çarşı içerisinde otoparklarla ilgili bir sıkıntı olmadığını belirten Ahmet Macit ise, "Bir gecede her şey değişip, ertesi gün özelleşmeye başlayınca mahalle araları yetersiz kalmaya başladı. Esnaf olarak bu konuda çektiğimiz en büyük sıkıntı da, gelen toptancılarımız yaklaşık 500-600 metre ileride aracını bırakmak zorunda kaldığı için, malzemeleri getirmekte güçlükler yaşıyoruz. Toptancılar dükkanımızın önüne gelerek mallarını indiremiyorlar. Bu konuda daha iyi bir denetleme yapılarak, çözüm üretilebilir. Söz konusu caddeler üzerindeki otopark ücretleri, saat olarak insanlara anormal derecede pahalı geliyor. Aracın bir saat durması için 2 lira veriliyor. Bu konu çözüme ulaşmazsa mahalle aralarında anormal derecede otopark sorunu olacak. Bu konu Emniyet teşkilatı içinde sorun teşkil etmeye başlayacak. Çünkü, günde 15-20 kere buraya gelip anons etmek ve yolu açmak zorunda kalıyorlar. Buna bir çözüm bulmaları gerekiyor. En çokta esnaf için büyük bir sıkıntı. Otopark ücretlerini daha makul bir seviyeye indirirlerse bu kadar büyük bir sıkıntı yaşanmayacağından eminim" diye konuştu.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım