İzmir İhracat liginde 4.lüğe düştü

İzmir, yıllardır ihracatta Türkiye'nin ilk üç şehri arasında yer alıyordu. Ancak şehir 2010 yılında tarihinde ilk defa 4. sıraya düşerken, 3. sıradaki yerini açık ara farkla Kocaeli'ye kaptırdı. Ege İhracatçı Birlikleri, kayda girmeyen rakamlarla İzmir'in 3. olduğunu öne sürdü.

İzmir, ihracatta üçüncü sırada olan yerini 2010 yılında Kocaeli'ye kaptırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı verilerine göre ihracatta 3. sıraya Kocaeli yerleşirken İzmir 4.lüğe geriledi. İş dünyası ise İzmir'den gönderilip başka illerin kayıtlarına geçen ihracat rakamları sebebiyle sıralamanın değiştiğini, verilerin gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor. TÜİK verilerine göre İzmir, 6 milyar 118 milyon dolarlık ihracatını 6 milyar 678 milyon dolara çıkarmasına rağmen, 4,5 milyardan 9,5 milyar dolara sıçrama yapan Kocaeli'nin gerisinde kaldı. 53 milyar dolarla İstanbul ve 10,6 milyar dolarla Bursa'dan sonra üçüncülük koltuğuna oturan Kocaeli'yi İzmir takip etti. Ankara ise 5 milyar 620 milyon dolarla İzmir'e biraz daha yaklaştı.

İzmir iş dünyası temsilcileri, gerilemenin Avrupa Birliği'ndeki krizle ilgili olduğunu, ancak otomotiv ve kimya sektörlerindeki ihracat kayıtlarının şehrin hanesine yazılmadığını dile getirdi. Bu sebeple İzmir'in, üçüncülükteki yerini koruduğunu öne sürdü. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatörü Mustafa Türkmenoğlu, sıralamanın doğru olmadığını belirterek, Manisa'daki Vestel'in ihracatının İstanbul'da kayda alınmasını örnek verdi. Türkmenoğlu, "Kocaeli'nde bir şirket varsa, üretim İstanbul'dan gidiyorsa rakam buraya yansıyor. İl bazında hesaplama hataları olabiliyor. TÜİK'in hesaplaması farklı. Belki kayıt veya şirket merkezi anlamında doğru olabilir. Fiiliyatta ise üretim bölgesini ayırmıyor. İzmir'den 150 milyon dolarlık ihracat yapan bir firmanın merkezi Kocaeli'nde olabilir. Kocaeli'nde kayda alınmış üretim gerçekte orada değildir. Sadece ihracat açısından değil, İzmir'in gelişmesi ve yatırımı da önemli." dedi.

İşadamı Kemal Zorlu ise İzmir'de fikir bağnazlığı olduğunu, buna karşı çok mücadele verdiğini söyledi. Zorlu, "Mustafa Denizli'nin bir sözü var, 'içimizdeki İrlandalılar' diye. Bu nedenle başarıyı sağlayamadık. Kurduğumuz Güçbirliği Holding ucuz doğalgaz getirecekti, davalarla üstümeze geldiler. Tüm yatırımlarımızda engellerle karşılaştık. İzmir, mâkus kaderine teslim edildi." diye konuştu.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım