Mobilyada İtalya mı, Türkiye mi Büyük

İstanbul Mobilya Fuarı'nda firmalar en gösterişli ürünlerini tanıttı.
'İtalyanlar’ı koltuğundan edeceğiz'

Özel tasarımlara ağırlık veren firmalar, en büyük rakipleri olan İtalyan mobilyacıların saltanatına son vermek istiyor...

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı’nda (İMOB) Türk mobilya sektörü gösterişli ürünleri ve özel tasarımlarıyla dikkat çekti. Yaklaşık 350 firmanın katıldığı fuarda, yerli ziyaretçilerin yanı sıra Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden de ziyaretçiler ilgi gösterdi.

İhracat yetersiz


5 Şubat’a kadar açık kalacak fuarda yer alan firmaların çoğu başta Irak, İran ve Dubai olmak üzere Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetler’e ihracat gerçekleştirirken, özel tasarımlara ağırlık veren firmalar, mobilyada söz sahibi olan İtalyanlar’ı koltuğundan etmeyi hedefliyor.

Parlak ahşap gözde


Türkiye’nin mobilya ihracatının yetersiz olduğunu belirten mobilyacılar, yurtdışında daha fazla pazarda yer alabilmek için ülkelerin zevklerine göre farklı tasarımlar üretiyor. Türk mobilyacısının ‘taklitçi’ damgasından sıyrılmak isteyen firmalar, tasarıma ağırlık vererek ihtişamlı ürünler piyasaya sürüyor. Özellikle son dönemde televizyon dizilerinde yer alan gösterişli ve oymalı ürünler firmaların tasarımlarına yansımış. Ağırlıklı olarak krem ve kahve rengi tonlarının kullanıldığı mobilyalarda, nakış, oyma ve taşlar ön planda. Ahşap modellerde ise eskitme ürünlerin yerine parlak ahşap kullanılıyor.

Modellerimizi çalıyorlar


6 yıldır mobilya sektöründe faaliyet gösteren Maxim Sofa, ürettiğinin yüzde 80'ini ihraç ediyor. Genel Müdür Yavuz Girgin, Dubai, Irak, İran ve Rusya gibi ülkelere ürün sattıklarını, 2010 yılında toplamda 600 bin euroluk ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Girgin, "Henüz çok yeni bir firmayız. İhracatımızı artırmak istiyoruz. Eskiden biz gidip yurtdışından model çalıyorduk şimdi ise Mısır ve Tunus'tan gelip bizim tasarımlarımızı çalıyorlar" dedi. Girgin, ürün kalitesi ve tasarım anlamında pek çok ürünlerinin İtal-yanlar'dan daha iyi olduğunu bildirdi.

Kurtlar Vadisi’nin mobilyasını yapıyor


Arge Dizayn Genel Müdürü Beytullah Cırık, henüz 4 yıllık bir firma olduklarını, buna rağmen 2010 yılında 4 milyon euro ciro elde ettiklerini ifade etti. Ürün yelpazesi olarak daha çok üst: gelir grubuna hitap ettiklerini söyleyen Cırık, "Üretimimizin yüzde 30'unu yurtdışına gönderiyoruz. Irak Dubai, Katar ve Yunanistan'a ihracat yapıyorum İstikbal ve İpek Mobilya'nın klasik takımlarının fason üreticisiyiz. Bu yolla ürünlerimiz İtalya'ya dahi gitti. Kurto Vadisi ve Kavak Yelleri gibi dizilerin mobilyasını biz veriyoruz" dedi.

Barzani’nin sarayına 560 parça gönderdi


El yapımı mobilya üreticisi Erdoğan Turgut, sadeliği ön planda tutarak 40 yıldır sektörde faaliyet gösteriyor. Firma sahibi Erdoğan Tıırgut, ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Asya ülkeleri başta olmak üzere Dubai'den Kanada'ya kadar 15 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

Çok sayıda önemli ismin müşterileri arasında yer aldığını belirten Turgut, "Barzani-'nin sarayının mobilyalarını biz gönderdik. Toplamda 560 panra ürün verdik. Yakın zamanda da İstikbal'in sahibi Memduh Boy-dak'ın evini ben döşe-dim" diye konuştu.


Zeynep CEYLAN- Ali YILDIRIM/ İSTANBUL
http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım