Nijerja Başbakanıyla Görüşen Türk İşadamları

Düzenlediği zirvelerle dünyanın dört bir yanından işadamlarını buluşturan Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Afrika'nın önemli ülkelerinden Nijerya'nın yöneticilerini ve işadamlarını Türkiye'ye getirdi. Türkiye'nin 10 önemli işadamıyla özel olarak görüşen Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan, ülkesinde başta gıda, tekstil, enerji ve inşaat olmak üzere birçok alanda yatırım imkanı bulunduğunu söyledi.

Türk işadamlarının yurtdışındaki başarıları Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan'ın da dikkatini çekti. Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Jonathan, dün 10 işadamı ile bir araya geldi. Yatırımcılarla bir saat görüşen Jonathan, "Adresi son derece açık tutacağım. Nijerya'da halihazırda patlamak üzere olan bir iş ortamı var ve siz de buraya gelmelisiniz." teklifinde bulundu.

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen 'Türkiye-Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu' iki ülke işadamlarını bir araya getirdi. Programa 10 bakanı ve ülkesinin üst düzey işadamlarıyla katılan Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, ülkesine yapılacak yatırımlarda devlet garantisi verdiğini açıkladı. Ülkesinde yeni iş alanları oluşturmak istediklerini kaydeden konuk cumhurbaşkanı, bunun da Türk işadamlarını yatırıma davet etmek için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Ülkesinin işadamlarına eşsiz fırsatlar sunduğunu vurgulayan Jonathan, bunun tüm dünyanın dikkatini çektiğini kaydetti. Yaklaşık 150 milyonluk nüfus ve yıllık yüzde 3 gayri safi milli hasıla artışıyla kıtasal bir pazar olan Nijerya, kömür, bakır, çinko ve uranyum gibi önemli madenler bakımından zengin. Ayrıca ticaret yapılabilecek 40'tan fazla alan bulunuyor. Cumhurbaşkanı Jonathan, ülkesinde ekonomik anlamda önemli reformlar yaptıklarını belirterek, "Gelişmeye devam ediyoruz. Uzun vadeli bir ekonomik geçiş politikası uyguluyoruz. Nijerya, 2020 yılında dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olacak, hedefimiz bu. Bu gelişme için ve bununla ilgili olarak uygun düzenlemeler yapıldı." dedi.

Cumhurbaşkanı Jonathan, toplantı öncesinde THY Genel Müdürü Temel Kotil, Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Rixos Oteller Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ve Fernas Grubu Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Nasıroğlu'nun da aralarında bulunduğu 10 işadamıyla özel bir de görüşme gerçekleştirdi. Toplantıya Nijerya'nın 10 bakanın yanı sıra ülkenin en önemli petrol işletme kurulu NNPC'nin başkanı ve ülkenin en zengin işadamlarından biri de katıldı.

Özellikle Türk işadamlarının yurtdışındaki başarılarından övgüyle bahseden Cumhurbaşkanı Jonathan, ülkesine yatırım yapılması halinde iki tarafın da kazançlı çıkacağını söyledi. Nijerya'da özelikle otel konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Jonathan, Tamince'ye "Bir an önce ülkeme Rixos otelleri inşa etmenizi istiyorum. Bu konuda arkanızda olacağımdan şüpheniz olmasın. Siz yatırım yapın, biz size otel için gerekli arsayı hemen ayarlayalım." teklifinde bulundu. Tamince'nin de bu isteği değerlendireceği öğrenildi. Ayrıca Türk Hava Yolları'nın da ülkenin havayolları şirketi Arik ile ortak iş yapma konusunda görüş birliğine vardığı öğrenildi.

Jonathan, ülkesinde doğalgaz, petrol boru hatları, yol ve altyapı konusunda ihtiyaçları olduğuna dikkat çekerek, özelikle inşaat ve müteahhitlik firmalarının bu potansiyelleri değerlendirmesini istedi. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre ise Fernas Grubu, ülkede 80 milyon dolarlık bir denizaltı boru hattı için görüşmelerini sürdürüyor. Nijerya'daki inşaat projeleriyle yakından ilgilenen grup, enerji yatırımları konusunda da çalışmalarını devam ettiriyor. Ahmet Çalık'ın ise özellikle enerji projeleri ile yakından ilgilendiği öğrenildi. Boydak Grubu adına katılan Memduh Boydak'ın ise bu ülkeye yapacakları hastane yatırımı konusunda bilgi alışverişinde bulunduğu ifade edildi. Ayrıca bu ülkede mobilya bayi yapılanması hususunda da çalışmalar yaptığı dile getirildi.

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Remzi Karadeniz, yüzer elektrik santrali yapması için teklif alırken, Nata İnşaat Başkanı Namık Tanık'ın Nijerya'daki alışveriş merkezi projeleri ile yakından ilgilendiği öğrenildi.

'TOKİ bize de konut yapsın'

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in geçen ay "TOKİ bize konut yapsın, karşılığında petrol verelim." teklifini getirmesinin ardından, benzer bir çağrı da Njierya'dan geldi. Resmi temaslar için Türkiye'de bulunan Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Ebele Jonathan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından Toplu Konut İdaresi tarafından Ankara Eryaman'daki 40 bin konutluk uygulamasını gezdi. Konuk Cumhurbaşkanı'na Uygulama Dairesi Başkanı Orhan Yüce tarafından kuruluşun çalışmaları ve hedefleri hakkında sunum yapıldı. Yapılan açıklamaları dikkatle izleyen Jonathan, gördüğü konutlardan ve hayata geçirilen projelerden çok etkilendiğini dile getirerek, "Bu kadar hızlı, bu kadar sağlam ve bu kadar modern konut yapmanın sırrı nedir?" diye sordu. Orhan Yüce, TOKİ'nin başarısındaki temel unsurların, devlet ciddiyeti ile özel sektör pratikliğinin bir araya getirilmesi ve konusunda uzman ekipler olduğunu söyledi. Konutları çok başarılı bulduğunu ifade eden Jonathan, "TOKİ'yi ülkemize davet etsek gelir mi? Biz arsa tahsis etsek aynı uygulamaları Nijerya'da da gerçekleştirir misiniz? Çünkü konut ihtiyacımız büyük. Böylesi güzel konutları ülkemizde de görmek istiyoruz." dedi. ANKARA ZAMAN

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım