Tokal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Alkan, Topkapı'da Ofis Projesi

Bu yıl cirosunu 250 milyon TL’ye taşımayı planladıklarını bildiren Kemal Alkan, İstanbul’da pek çok projeyi birden hayata geçirebilecekleri mesajını verdi. Alkan, şimdilik Topkapı’da bir ofis projesi için görüşmelerinin sürdüğünü söyledi

EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ
340 konutluk Agena Park’ta ve Denizli’de gerçekleştirdikleri 112 konutluk TOKİ projesinde sona yaklaşan Tokal İnşaat, İstanbul’da birkaç lokasyonda birden araştırma ve fizibilite çalışmalarını devam ettiriyor.
2011 planlamaları hakkında konuşan Tokal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Alkan, öncelikle 2010 yılında elde ettikleri 230 milyon TL’lik ciroyu bu yıl 250 milyon TL’ye taşımayı hedeflediklerini bildirdi. Bu rakamı, konut üretiminin yanı sıra inşaat yan sektörlerindeki faaliyetlerinden de elde edeceklerini belirten Alkan, yeni konut projelerine başlamak için İstanbul’un farklı bölgelerinde arayış içinde olduklarını kaydetti.
Yeni dönemdeki üretimlerinde konut ve ofis projelerine yoğunlaşacaklarını dile getiren Alkan, bu doğrultuda arsa ve proje çalışmalarına hız verdiklerini aktardı.
Alkan, Topkapı’da bir ofis projesi için görüşmelerinin devam ettiğini açıklayarak, “Projelerimizin hepsi de hazırlık safhasında oldukları için kesin bir şeyler söylemek mümkün değil. Çok yakın zamanda netlik kazanacağını söyleyebilirim” dedi.

‘Bağlantı yolu değeri artırır’
Üzerinde çalışmalara devam ettikleri projeler hakkında konuşan Kemal Alkan, 17 bin 500 metrekare alan üzerinde 70 bin 679 metrekare inşaat olarak tasarladıkları Agena Park’ı tamamladıklarını ifade etti. 340 konut ve 26 mağazadan oluşan projenin İstanbul’da yer aldığını belirten Alkan, şu anda projeyle ilgili olarak satışı süren 90 civarında konut olduğunu dile getirdi. Projenin geleceğinin parlak olduğuna dikkat çeken Alkan, şu an inşaatı devam eden Esenyurt-TEM bağlantı yolunun 2011 yılında tamamlanmasıyla Agena Park’ta değer artışı yaşanacağını ifade etti. Alkan, “Ulaşım kolaylığı, çevrede başka marka konutlarda yaşamın başlaması ve cazip ödeme kolaylıklarının desteğiyle Agena Park’ta bütün dairelerimizi satmayı planlıyoruz” diye konuştu.

‘Denizli’de planın çok önündeyiz’
Kemal Alkan, Denizli’deki projelerine dikkat çekti. 2010’da ihalesini TOKİ’den kazandıkları 112 konutluk konut projesinde planlamanın önünde gittiklerini kaydeden Alkan, “Kısa sürede bitirerek teslim edeceğiz. Bundan sonrada gerek TOKİ, gerek Emlak Konut, gerekse Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan bizim konseptimize uygun arsalar olursa konut projeleri inşa etmek istiyoruz” dedi.

‘Seçimde talep patlaması olur’
Kemal Alkan, konut sektörünün bu yılki performansı hakkında da tahminlerde bulundu. Birkaç yıldır süren yükselişin bu yıl da aynı şekilde devam edeceğini düşünen Alkan, Türkiye’yi bekleyen seçim sürecinin konut satışlarını olumsuz etkilemeyeceğinin altını çizdi. Hatta, seçimlerin büyük bir talep patlaması bile yaratabileceğini söyleyen Alkan, “Ancak, seçimlerden sonra eylül ayına kadar sektörde bir durgunluk yaşanması beklenebilir. Sonraki süreç de seçim sonuçlarına paralel olarak değişiklik gösterecektir” dedi.



İtalya’dan seramik fabrikası satın alacak
Geçen yıl dünya markalarıyla yaptığı işbirlikleriyle dikkat çeken Yurtbay Seramik, 2011’de yurtdışından tesis satın alacak

Geçtiğimiz yıl krize rağmen dünyanın önde gelen markalarıyla işbirliğine girerek dikkatleri üzerine toplayan Yurtbay Seramik, bu yıl teknolojiye yaptığı yatırımlarla yüzde 40’ları bulan bir büyüme hedefliyor.
Bu yıl ciroyu 131 milyon TL’den 200 milyon TL’ye taşımaya kararlı olduklarını dile getiren Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, yeni dönemde yurtiçi ve yurtdışında iki farklı büyüme stratejisi izleyeceklerini açıkladı. Yurtbay, “Yurtdışında seramik sektörüyle ilgili olarak İtalya’dan fabrika satın alacağız. Yurtiçinde ise sektörümüzün dışında temizlik kağıdı, ağaç ve orman ürünleriyle konusunda fabrika satın alacağız” dedi.

Dijital seramik üretiyor
2010’da sekiz ay gibi kısa bir süreç içinde porselen karo ve yapı kimyasalları üretimine yönelik yatırımla 20 milyon metrekarelik üretim kapasine sahip tam bir entegre tesis haline geldiklerini belirten Yurtbay, artık kapasite artırıcı yatırımları düşünmediklerini dile getirdi. Ancak, sektörde çığır açacak teknolojik yatırımların gündemlerinde olduklarını vurgulayan Yurtbay, geçen yılki yatırımın yarattığı sonuçlara dikkat çekti.

‘Sektör yüzde 20 büyür’
Yurtbay, “Yeni yatırımla birlikte Türkiye’de dijital seramik üretimi yapan üç firmadan birisi haline geldik. Dünyada da bu üretimi yapan firma sayısı 50’yi geçmez. Varolan seramik tesisimize ilaveten gerçekleştirdiğimiz bu yatırım için dünyanın bir numarası olan markalarla işbirliği yaptık” diye konuştu.
Öte yandan, Türkiye’nin kapasite olarak dünyada 9’uncu, kalite olarak ise 3’üncü sırada yer aldığını kaydeden Yurtbay, “Toplam 225 milyon metrekarelik kapasitesi bulunan sektör, kriz öncesi dönemlere geri dönerek yüzde 20 civarlarında bir büyüme kat eder” şeklinde konuştu.

‘Krizlerde büyüme kararı aldık’
Krizlerle büyüyen bir şirket yapısına sahip olduklarını vurgulayan Zeki Yurtbay, 1998 ve 2001 krizleri döneminde yüzde 100 büyüme kararı aldıklarını ve bunu başardıklarını kaydetti. 2009’da sektörü temsil eden 25 firmadan sekizi sektörden çekilirken kendilerinin yatırım kararı aldığını belirten Yurtbay, “Yılı yüzde 20 büyüme ve 98 milyon TL ciroyla kapattık. 2010 yılında da yatırımımız son hız sürerken, son 10 yılın en parlak dönemini yaşadık. Geçtiğimiz yılı 131 milyon TL’lik bir ciroyla kapattık. Bu seneki hedef ise 200 milyon TL. 50 ülkeye ihracat yapan bir firma olarak bu durum, ihracat çıtamızı da yükseltecek” dedi.


Nolte, mağaza sayısını 18’e yükseltecek
Türkiye’de mağaza açmaya 2009 yılında başlayan hazır mutfak üreticisi Alman Nolte, 2011 yılı hedeflerini gerçekleştirmek için harekete geçti. İlk yılında Türkiye’de 4 milyon TL’lik ciroya ulaşan Nolte’nin şu anda Türkiye’de yedi mağazası bulunuyor.
Mağaza sayısını artırma kararlılığında olduklarını açıklayan Nolte Türkiye CEO’su Sebahattin Gürel, “Mağazalarımız şu anda İstanbul, Ankara ve Bursa’da bulunuyor. Bugüne kadar da Türkiye’de 10 bine yakın mutfakta yer aldık. Bu yılki hedef mağaza sayımız 18” dedi.
Bugüne kadar pek çok marka projelerde yer aldıklarını belirten Gürel, bunlardan bazılarını, Ağaoğlu’nun My World ve Eltes Gold projeleri, Güneri İnşaat’ın İkebana Evleri, Sur Yapı’nın Greenium Villaları, Selvice Evleri ve Koray İnşaat’ın GMR Portville projeleri olarak sıraladı.





Dönüşüm, ‘kentsel sürgün’ olmasın
Kentsel dönüşümün insan odaklı olması gerektiğini vurgulayan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, yapılacak çalışmaların sadece binaların dönüştürülmesiyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. Öte yandan, kentsel dönüşüm planı içinde kalan bölgelerdeki insanların da planlama sürecine dahil edilmesini önemli bir nokta olarak gösteren Öz, “Aksi takdirde kentsel dönüşüm, kentsel sürgüne dönüşür. Böyle bir anlayışı da Kartal Belediyesi olarak asla kabul edemeyiz. Kentin mimarisinden toplumun sosyokültürel değerlerine kadar tüm değişimler halkın katılımı ve onayıyla yapılmalı. Ayrıca mevcut kentsel dönüşüm örneklerinde olduğu gibi insanı dışlayan değil, yerinde dönüşümü öngören politikalar hayata geçmelidir” diye konuştu.
Öz, bir başka önerisini ise, mimari yapının iyileştirilmesinin yanı sıra bölgedeki ekonomik imkânlarının çoğaltılması sözleriyle ifade etti. Ayrıca kamu hizmetleri etkinliğinin artırılması gerektiğini belirten Öz, “Eğitim olanakları da göz önünde bulundurulmalı” dedi.

Dönüşüm reçetesi:

1- Yapılacak çalışmaları, sadece bina dönüşümüyle sınırlı kalmamalı.
2- Tüm değişimler halkın katılımı ve onayıyla yapılmalı. İnsanı dışlayan değil, yerinde dönüşümü öngören politikalar izlenmeli.
3- Dönüşüm yapılan yerler de ekonomik imkânlar da çoğaltılmalı.



Rusların sinemasında cepheler değişiyor
DuPont, yakından takip edilen ‘Changing the Face’ (Yüz Değişimi) proje yarışması için bu yıl Rusya’daki Pushkinsky Sineması’nın cephesini seçti. Yarışma doğrultusunda, her yıl farklı bir ülkeden ünlü bir mimari yapının yüzü değiştiriliyor.
Şimdiye kadar birçok Avrupa ülkesinde düzenlenen yarışma kapsamında daha önce İtalya’da Kolezyum, Romanya Parlamento Sarayı, Çek Cumhuriyeti’nde Halk Sineması, Yunanistan’da Pire Kulesi için yenilenme projesi geliştirildi.

Rusya ile aynı anda
Katılımcılar, Rusya’nın sembollerinden Pushkinsky Sineması’nın cephesini DuPont malzemeleri kullanarak değiştirmek için yarışacaklar.
8 Şubat’taki konferansla başlayacak olan yarışma için başvurular 15 Mayıs’a kadar yapılabilecek. Kazananları açıklama tarihi ise 8 Haziran. Bu arada Rusya’daki organizasyon, 22 Şubat-5 Mart arasında seminerlerle sürecek. Rusya’daki seminer doğrultusunda 24 Şubat’ta YEM’in Şişli’deki merkezinde seminer düzenlenecek.
http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım