Toshiba, Türkiye'ye Nükleer Santral mi Yapacak?

Ekonomi gazetesi Financial Times, Japon şirketi Toshiba’nın Türkiye ile nükleer santral anlaşmasını yapma konusunda iyimser olduğunu belirttti.

FT konuyla ilgili yazısında, Türk projesinin, Toshiba’ya 2015 için belirlediği yıllık 12.2 milyar dolarlık nükleer teknoloji satışı hedefinin söz konusu yıldan önce ulaşmaya yardımcı olabileceğine işaret etti.

Son Dakika Ekonomi

- 11:59 | 07 Şubat 2011
Japon devi gözünü Sinopa dikti

Japon şirketi Toshiba’nın Başkanı Norio Sasaki, Sinop’taki nükleer santral yapımı konusunda iyimser konuştu. Türkiye ile nükleer santral anlaşmasının yapılacağına güvendiğini dile getiren Sasaki, anlaşmanın şimdi büyük ölçüde Japon hükümetince sağlanacak uzun vadeli risk garantisi konusuna bağlı olduğunu söyledi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Japon şirketi Toshiba’nın Türkiye ile nükleer santral anlaşmasını yapma konusunda iyimser olduğunu belirtirken Sinop’ta bir santral yapımı konusunda Türk hükümeti ile Güney Koreli Kepco şirketi arasındaki müzakerelerin tıkanması üzerine Toshiba ile görüşmelerin başladığını anımsattı.

FT, Türk projesinin, Toshiba’ya 2015 için belirlediği yıllık 12.2 milyar dolarlık nükleer teknoloji satışı hedefinin söz konusu yıldan önce ulaşmaya yardımcı olabileceğine işaret ederken gazeteye konuşan Toshiba Başkanı Norio Sasaki de, "Şimdi 2014’den söz ediyoruz ancak daha erken olabilir" şeklinde konuştu.

Sasaki, anlaşmanın yapılacağına güvendiğini belirtirken Türkiye ile anlaşmanın şimdi büyük ölçüde Japon hükümetince sağlanacak uzun vadeli risk sigortasına bağlı olduğuna da işaret etti.

-"BİR ŞİRKET TEK BAŞINA DEPREM VE SİYASİ RİSKLERİ ÜSTLENEMEZ"-

Türk yetkililerinin, gelişmiş kaynar su reaktörünü istediklerini net bir biçimde ifade ettiklerini söyleyen Sasaki, sigorta meselesi için "Eğer çözümlenebilirse, elektrik kuruluşları da katılacak ve işler iyi gideceğini düşünüyorum" dedi. Sasaki şöyle devam etti: "Santral inşa edip işletmek ve başlangıç maliyetini telafi etmek için elektrik satacak birini arıyorlar. Bunun gibi 15 veya 20 yıllık bir projede, deprem veya siyasi değişim gibi, özel bir şirketin tek başına üstlenemeyeceği çeşitli riskler var." Financial Times de, Türkiye’nin, yıllarca petrol ve gaz ithalatına olan bağımlığını azaltacak nükleer enerji sanayi lanse etmek için çabaladığını, 2008 yılında yapılan ihalede de çoğu şirketin şartların yeterli güven sağlamadığını düşündüğü için sadece Rus şirketi Atomstroyexport’un teklif verdiğini kaydetti.

Türkiye’nin ilk nükleer santral yapımı konusunda Moskova ile bir anlaşmaya vardığını belirten gazete şöyle devam etti:

-"KORELİ ŞİRKETE REDDEDİLEN ALIM GARANTİLERİ SÖZ KONUSU DEĞİL"-

"Türkiye’nin Enerji Bakanı’nın, Japonya ile teknik müzakerelerin sürdüğünü, teklif veren başka şirketlerle görüşmelerin açılmasından önce Mart sonuna kadar süre verildiğini söyledi. Ancak bakanlığın bir sözcüsü, Ankara’nın, Güney Kore’ye sağlanması reddedilen ve müzakerelerin başarısızlığının başlıca nedenlerinin biri olan, devlet alım garantilerini önermesinin söz konusu olmadığını söyledi."(ANKA)

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım