Zorlu cirosu, Yarı yarıya gayrimenkulden

Lüks konutla özdeşleşen isimlerden biri haline gelen Zorlu Gayrimenkul, çatısı altında bulunduğu holding açısından da giderek daha önemli hale geliyor. Lüks konutla yola devam edeceklerini belirten Mehmet Even, dört yıl içinde ulaşacakları ciroyu ise 10 milyar dolar olarak açıkladı

Zorlu Holding’te gelirin yarısı gayrimenkulden

EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ

Ortaya çıkardığı Zorlu Center projesinin yanı sıra İstanbul Levent ve İzmir’deki projelerini ekleyen Zorlu Holding, 2015 yılında ulaşacağı ciroyu toplam 20 milyar dolar olarak belirlerken, bunun, 10 milyar dolarlık kısmını gayrimenkul çalışmalarından bekliyor. Bu oran, tekstil ve elektronik gibi iki dev alanda daha faaliyet gösteren holdingin, gayrimenkule ne denli yoğunlaştığının da göstergesi olarak kabul ediliyor.
Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, 10 milyar dolarlık hedefe İstanbul Zincirlikuyu’daki Zorlu Center projesinin yanı sıra Levent’teki ofis projesi olan Zorlu Levent ve İzmir’deki bir diğer iddialı çalışmaları olan Zorlu Konak Residence ile ulaşacaklarının altını çizdi.
Şu anda yaptıkları çalışmalar içinde Zorlu Center’in biraz daha önce çıktığını belirten Even, “Rezidans, sanat merkezi, alışveriş merkezi, otel ve ofis olmak üzere beş ayrı fonksiyonu bir araya getiren Zorlu Center ile İstanbul’un en lüks projelerinden birine imza atıyoruz” dedi.
Diğer yandan, projedeki kurgularına dikkat çeken Mehmet Even, şehrin içindeyken, oluşturdukları yeşil alanlarla şehirden uzaktaymış gibi bir tasarım oluşturduklarını söyledi. Even, projenin 50 farklı türde bitki ve ağaçla donatıldığını kaydetti.

Hedefte alt gelir yok
Krizin etkileri hakkında konuşan Even, Türkiye’de zaten ABD ve Avrupa’daki kadar derin hissedilmeyen krizin etkilerinin yavaş yavaş sona ererken gayrimenkul sektörünün hareketleneceğini söyledi. Bu duruma göre pozisyon aldıklarını belirten Even, kendilerinin bu yıl ve daha sonrasında izleyeceği konut stratejisini ise şu sözlerle anlattı:
“Şirket olarak yatırımlarımızı genelde kent merkezlerinde gerçekleştiriyoruz ve maliyetlerimiz doğal olarak yüksek oluyor. Önümüzdeki dönem neler gösterir bilemeyiz ama yakın dönem yatırım planlarımız içerisinde şu an böyle bir şey yok” diye konuştu.

ÜÇ AYRI PROJENİN TÜMÜNDE LÜKS KONSEPT
1- ZORLU CENTER

2.5 milyar dolarlık yatırım

- Beş ayrı fonksiyonu içinde barındıran projenin 2.5 milyar dolarlık bir yatırım bütçesine sahip.
- 100 bin metrekarelik AVM’de 180’e yakın mağaza yer alacak.
- Ofislerde de 22 bin metrekarelik ve yatay düzende bir fonksiyon alanı bulunacak.
- Konutların alanları 117 metrekareden 733 metrekareye kadar değişecek.
- Projedeki metrekare satış fiyatları 9 bin 500 ile 18 bin dolar arasında yer alıyor.
- AVM bölümü 2012’nin ilk çeyreğinde, diğer bölümler yılın sonunda tamamlanacak.
- Dünyanın önde gelen mimarlık buluşmalarından World Architecture Festival’de Türkiye, Zorlu Center ile vardı.
- Zorlu Center 2008 yılında Cityscape Dubai Architectural Awards yarışmasında jüri özel ödüllerinden ‘En İyi Planlanmış Proje’ ödülünü kazanırken 2010’da da Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri kapsamında da ödül sahibi oldu.

2- ZORLU LEVENT

280 milyon dolarlık yatırım

- Üst düzey yöneticiler hedef alınıyor.
- 12 bin metrekarelik arsada 109 bin 963 metrekare inşaat alanı olarak tasarlandı.
- 40 katta 161 metre yükseklikte bir kule olarak projelendirildi.
- Kiralanabilir alan 40 bin metrekare civarında.
- Projenin teslim tarihi 2013.
- World Architecture Festival’de Türkiye’yi temsil eden bir diğer proje de Zorlu Center’dı.

3- ZORLU KONAK

134 milyon dolarlık yatırım

- İzmir Çankaya’da eski tütün deposu için geliştirilen alanda projelendirildi.
- İki yıl içinde tamamlanacak.
- İzmir’in anıtlarından ‘Saat Kulesi’nin izlerini taşıyacak.

2B arazisi 15 misli değerlenebilir
Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, tasarının yasalaşmasıyla Şile gibi şu anda fiyatların 20-30 TL olduğu bir yerde seviyenin 300 TL’yi bulabileceğini açıkladı

2B tasarısı doğrultusunda, bu kapsamdaki arazilerin kamulaştırılmasıyla değerlerinin iki-üç kat artması beklenirken, İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, fiyatların yapılanma ve lokasyon özelliklerine göre şekilleneceğini ifade etti. Ancak, yine de tahminler yürütülebileceğini vurgulayan Aşa, kimi yerlerde fiyatların 15 misli artabileceği mesajını verdi.
Şile’yi bu yöndeki örnek ilçelerden biri olarak gösteren Aşa, metrekare başına 20-30 TL’de seyreden fiyatların 300 TL’yi bulabileceğini açıkladı.

Boğaziçi’ne bina izni yok
18 bin 233 hektar arazinin 2B yasasını beklediğini ve bu arazilerin çoğunlukla Sultanbeyli, Ümraniye,Beykoz, Şile, Şişli, Eyüp, Sarıyer ve Çekmeköy’de bulunduğunu belirten Aşa, mesela Beykoz’da 250-400 TL civarında olan metrekare fiyatlarının 1.500 TL’ye yükselebileceğini kaydetti. Boğaziçi öngörünümüne giren araziler hakkında da konuşan Nizameddin Aşa, “Eğer bu 2B arazileri aynı zamanda Boğaziçi öngörünüm bölgesinde bulunuyorsa, üzerinde tescilli bir bina veya ev mevcut değilse hiçbir şekilde yapılaşma, inşaat mümkün değil. Yine su havzaları veya sit alanında bulunuyorsa uygulamalar, imar durumlarına göre yapılabilir” dedi.

İtirazda kesin sonuç Kadastro’dan alınır
Öte yandan, 2B arazilerinin yüzde 90’ının ölçümleri tamamlanmış ve tapuya işlenmiş durumda olduğunu aktaran Nizameddin Aşa, süreci şu sözlerle anlattı. “Uygulamada tapuda iki sayfa açılıyor. Arazi tapuya tescil edildikten sonra yeni malik adına, yani şu anda arazileri kullanan kişi adına tescil yapılıyor ve işlem bu süreçle birlikte sona eriyor. Bu tespit ve ölçümler bir ay askıda kalıyor. İşte, bu süreç sonrasında, yani bir ay sonunda kesinleşme oluyor.”
Tespit ve ölçümlere itiraz için mahkeme adreslerini Kadastro, Asliye Hukuk ve Asliye Ceza mahkemeleri olarak gösteren Aşa, teknik altyapısı ve ihtisas olarak kadastro mahkemelerinden daha hızlı sonuç alındığını vurguladı.

Avrupa gibi yerleşimi şehir dışına taşıyalım
RDS & Reform İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Özbek, Marmara Bölgesi’ni sarsan 1999 depreminin, İstanbul ve belki daha da önemlisi Türkiye’de ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti. Konuyla ilgili tüm tarafların stratejik bir planlamaya yönelmesi gerektiğini vurgulayan Özbek, bir araya gelmesi gereken kurumları ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, şehir planlamacıları ve dönüşümde uzman isimler olarak ifade etti.
Bu isimlerle bir kurul oluşturulması gerektiğinin altını çizen Özbek, “Böyle bir kurul aracılığıyla uzun vadeli bir deprem strateji planını oluşturmalı. Ama ondan önce kısa vadeli olarak binalar için deprem güçlendirme çalışmalarının ivedilikle gerçekleştirilmesi ya da yaşam alanlarının şehrin merkezinden uzaklaştırılması gerekiyor ” diye konuştu.

İki binayla olmaz
Bu konuda Avrupa’dan örnekler veren Özbek, “Avrupa’da yerleşim birimleri şehir merkezine uzak inşa edilmiştir. İstanbul’da da merkezdeki depreme dayanıksız binalar düşünülecek olursa mevcut yapılardan bir an önce uzaklaşılması gerekiyor. Ancak bunun için de yeni yaşam alanları oluşturulmalı ” dedi.
Yeni yerleşim birimlerinde her türlü sosyal yapının da yer alması gerektiğinin altını çizen Özbek, şöyle devam etti: “İnsanlara iki bina dikip buraya yerleş diyemezsiniz. Devlet eğer insanların evlerini alıp yıkıyorsa, onlara tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yeni yaşam alanlarını tahsis etmeli. Bunun da TOKİkonutlarının yanı sıra özel inşaat firmalarıyla da yapılacak işbirlikleriyle gerçekleşebileceğine inanıyorum.”

Dönüşüm reçetesi:

1- Tüm tarafların yer alacağı stratejik bir kurul oluşturulmalı.

2- Dönüşüm için planlamada uzun vadeli bir deprem stratejisi esas alınmalı.

3- Halk, kent dışında her türlü imkânı olan yeni yerleşim birimlerine taşınmalı.

GYO olma yolunda 8 milyon dolara bina
Konut ve ofis inşaatı alanında 37 yıllık bir deneyime sahip olan Propa İnşaat, 2011’de iki yeni projeyi daha harekete geçirerek mayıs ayında lansmana hazırlanırken, GYO olma kararı da aldı.
İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek, Anadolu yakasında inşa edilecek iki projenin toplam yatırım büyüklüğünü 105 milyon TL olarak ifade ederek, “Projelerimizden biri konut, diğeri karma proje” dedi.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) olma kararına dikkat çeken Can Reşit Özçiçek, bu doğrultudaBeşiktaş Ulus’ta 8 milyon dolarlık bina aldıklarını, buraya 17 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti. Özçiçek, Ulus’un en prestijli konut sitelerinin birinde bulunan, 3 bin metrekarelik ve şu an tümü kiracılı olan binayı, merkezi konumu ve kira getirisi sebebiyle satın aldıklarını belirtti.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım