Hazır Giyimci, Ankara'dan vergi indirimi peşinde

Tekstil ve hazır giyim sektörünün patronları, ithal kumaş ve konfeksiyon ürünlerine getirilen ek verginin azaltılması için bugün Bakan Zafer Çağlayan'la görüşecek. Sektör temsilcileri, yüzde 40'a varan ek vergi sebebiyle iç pazarda fiyatların yüzde 20 zamlanabileceğini öne sürüyor. Hızla artan tekstil ithalatı sebebiyle çok sayıda fabrika ve atölye kapanırken, on binlerce kişi de işsiz kaldı.

Hükümet, hızla artan cari açığa önlem kapsamında ithal tekstil ve hazır giyim ürünlerine yüzde 27 ila 40 oranında geçici vergi getirdi. Resmî Gazete'de tebliğ edilen, ancak hâlâ soruşturma sürecinde olan kararın uygulanması durumunda hazır giyim fiyatlarının perakendede yüzde 20 oranında artması bekleniyor. Sektör temsilcileri ise bugün Ankara'ya çıkarma yapacak. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile bir araya gelecek olan tekstil ve hazır giyimin patronları, vergi oranlarının azaltılmasını talep edecek. Bakan Çağlayan'ın işadamlarına, "Basın üzerinden bana mesaj göndermeyin. Sorunlarınızı toplantıda konuşalım." dediği öğrenildi.

Türkiye, 2010'da 183 milyar dolarlık ithalat, 113,7 milyar dolarlık da ihracat yaparak yılı 70 milyar dolar cari açıkla kapattı. Bunun üzerine tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere birçok sektörde ithal ürünlere geçici vergi kararı aldı. Son yıllarda maliyetlerini azaltmak için yatırımlarını Çin, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelere kaydıran Türk hazır giyim markaları, yüzde 27 ile 40 oranındaki ek vergi kararından rahatsız. Son yıllarda fiyatlara zam yapmayan sektör, uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde, etiketleri ortalama yüzde 20 oranında artıracak. Tekstil ve hazır giyim sektörü geçen yıl 19,3 milyar dolarlık ihracat yaparken, 7,4 milyar dolarlık da kumaş ve hazır giyim ürünü ithal etti. Ancak artan ithalat sebebiyle pek çok kumaş fabrikası ve konfeksiyon atölyesi kapısına kilit vururken on binlerce kişi de işsiz kaldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ek vergiye yönelik tepkiler üzerine Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) başta olmak üzere bazı sektör temsilcileriyle bir araya gelme kararı aldı. Bugün Ankara'da bir araya gelecek taraflar, vergi oranlarının aşağıya çekilmesi için görüş alışverişinde bulunacak. Çağlayan'ın, işadamlarına, problemin çözümü konusunda yardımcı olacağı ifade ediliyor. Bundan dolayı da sektör temsilcilerinin açıklama yapmaktan kaçındıkları öğrenildi.

Kararın iç piyasada üretim yapan üreticileri korumak adına önemli bir adım olduğunu vurgulayan işadamları, ancak bunun, yabancı markaların Türkiye yatırımlarını yeniden gözden geçirmesine de yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Süvari Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, kararın zamanlamasını doğru bulmadığını açıkladı. Bu uygulamanın Çin'in piyasaları tehdit ettiği geçmiş yıllarda alınması gerektiğini dile getiren Coşkun, "Bu koruma asıl o zaman gerekiyordu. Çok büyük bedeller ödedik, çok önemli firmalarımızı kaybettik. Ancak şimdi tüketim, üretim gücümüz, verimlilik ve rekabet şartları lehimize gelişti. Bu karar, sektörün gelişimini sekteye uğratır." dedi.

YALÇINTAŞ: EK VERGİ SEKTÖRE ZARAR VERİR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, kumaş ve hazır giyim ithalatına yaklaşık 3'te 1 ek vergi getirilmesinin sektöre zarar vereceğini kaydetti. Gümrük oranlarının yükseltilmesi durumunda maliyetlerin yükseleceğini, ürün fiyatlarının artacağını, bunun da hem sektöre hem de tüketiciye zarar vereceğini öne sürdü. Yalçıntaş, "Türkiye'de üretimi olmayan veya yetersiz olan birçok tekstil ürününü ithal ediyoruz. Şimdi biz buna yüzde 30 ilave vergi koyarsak nihai ürünün fiyatı ister istemez artar. İthalatını engelleyelim derken, hazır giyim ihracatını da baltalarız." diye konuştu.

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım