Karsan Ceo'su Mustafa Selek

Karsan'ın değerli yatırımcıları, değerli işortaklarımız ve çalışanlarımız,

Karsan, sahip olduğu 40 yılı aşkın deneyim ile Türk otomotiv sanayiinde çok özel bir konuma sahip. Tasarım ve mühendislik boyutundan üretime kadar portföyünde bulundurduğu dünyaca ünlü markalara, Bursa'da yer alan esnek kapasiteli modern ve teknolojik tesisinde hizmet vermekte. Bu bağlamda 1966 yılından bu yana iş ortaklarımız, hissedarlarımız, müşterilerimiz, çalışanlarımız ve toplumumuz için katma değer yaratmaya çalışmakta ve bu deneyimimizi fark yaratmak üzere kullanmaktayız. Dört ana faaliyet alanından oluşan iş modelimiz ile global ve Türk otomotiv sanayiinde özel bir konuma sahibiz. Faaliyet alanlarımızın kapsamında; 2002'de hayata geçirdiğimiz "Fason Üretim" ile dünyaca ünlü otomotiv markalarına tasarım, mühendislik desteği veriyor ve bu firmalar için araç üretimi yapıyoruz, "Entegre Stratejik Ortaklık" alanında bölgede faaliyetini geliştirmeyi hedefleyen markalar için üretim ve pazarlama, satış, satış sonrası hizmetler faaliyetlerini sürdürüyoruz, "OEM" alanında da yurtiçi ve yurtdışı pazarlara yönelik Karsan markalı araçları geliştiriyor ve üretiyor, "Diğer İşler"de ise Karsan'ın ilk üretim tesisinde yerli ve yabancı üreticiler için çeşitli hizmetler sunuyoruz.

2008 yılını Karsan için bir milad kabul ettik. Türkiye'nin 2023 yılında otomotiv sektörü için belirlediği 5 milyon araç üretimi ve 100 milyar dolar ihracat geliri vizyonu doğrultusunda kendimizi yeniledik ve bu yükü göğüslenen oyunculardan biri olmak üzere 2008'i "Değişim" yılı ilan ettik. Bu hedef doğrultusunda Karsan'da yeni bir yapılanma oluşturuldu ve yönetim kurulunda uluslararası otomotiv sektöründe üst düzey görevlerde bulunmuş deneyimli yöneticilere yer verildi. Amacımız Karsan'daki bu değişimin orta ve uzun vadede Türkiye'ye önemli bir katma değer yaratması, Türkotomotiv sanayii için önemli bazı gelişmeleri beraberinde getirmesi. Karsan bu vizyon doğrultusunda büyük bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. Son 10 yıldır farklı markaları aynı çatı altında üretme stratejisini benimseyen ve bu stratejiyi başarıyla uygulayan Karsan, otomotiv sektörünün mevcut eğilimlerini geliştirmeyi ve 15 yıl içindeki beklentilerini yerine getirmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda önümüzdeki dönemde mevcut işlerimize ek olarak daha uzun vadeli ve hacimli işlere yönelmeyi planlıyoruz. Mevcut işbirliklerimiz daha büyük çaplı operasyonlar haline gelebilir. Esnek bir yapıya, yüksek mühendislik gücü ve kapasitesine sahip olan Karsan'da bu potansiyel mevcut. Toplu taşıma ürünleri konusunda özgün Türk ürünleri ortaya çıkarmak, ürün tasarımı, pazarlama, satış ve satış sonrasına ağırlık vermek; sadece Türkiye için değil bölgesel bir şirket olarak Avrupa'nın da ihtiyaçlarını gidermek istiyoruz. Hedefimiz en az yarısı ihracata dayalı bir üretim merkezi konumuna gelmek ve 5 yıl içinde 3 kat büyüyerek milyar dolarlık bir şirket olmak. Ancak 2008'de yaşadığımız, 2009 yılında da etkilerini ciddi şekilde hissettiğimiz küresel finansal kriz bilhassa otomotiv sektörüne çok olumsuz yansıdı, global ve Türkiye pazarlarında önemli oranda daralmalara neden oldu. Dünya genelinde talebin azalması, Türkiye'de de sektörün ihracat odaklı olması, sektörü olumsuz etkiledi. Uluslararası ortakları için üretim yapan Karsan da talep azalmasından etkilendiği için üretim adetlerinde belli düzeyde bir kısıntıya gitmek durumunda kaldı.Peugeot Partner'ın %90'ı, Renault Trucks'ın ise %50'den fazlası ihracata yönelik projeler olması sebebiyle Renault Trucks ve PSA ile yaptığımız anlaşmaların ivmesi, boyutu önemli oranda etkilendi. Hem iç pazar hem de dışardaki daralmalar doğal olarak üretim adetlerine olumsuz yansıdı.

Bu durum otomotiv sektöründe faaliyet gösteren özellikle de uluslararası işbirlikleri bulunan kurumlar için kaçınılmazdı. Ancak bütün bu olumsuz koşullara rağmen 2008 ve2009'da Karsan'da olumlu gelişmeler de oldu. 2009 yılında kendi pazarlama ağımızıKarsan Pazarlama altında yapılandırarak şubat ayında J9 Premier Maxi ve Hyundai Truck'ın distribütörlüğünü Karsan Pazarlama'ya devrettik. Bugün 133 hizmet noktası ile müşteri beklenti ve isteklerini daha hızlı ve etkin cevaplandırmak üzere hizmet veriyoruz. İş ortaklarımız ile olan bir diğer önemli gelişme de Temmuz 2007'deRenault Trucks ile imzaladığımız anlaşmamızı, 15 Eylül 2008'de üretime başlayarak devreye sokmamız oldu. Aynı ay Renault Trucks'la olan anlaşma süremizi de 3 yıldan6 yıla uzatma kararı aldık. Altıncı yılın sonunda aramızdaki işbirliğini daha da kuvvetlendirmek üzere bir Joint Venture-Ortak Girişim kurulmasını da ayrıca değerlendireceğiz. Şubat 2008'de Peugeot Citroën Grubu (PSA) ile imzaladığımız anlaşma kapsamında, Aralık 2008'de Peugeot Partner Origin ve Citroën Berlingo First modellerinin üretimine başladık; bu araçların Uzun Şasi versiyonlarının tasarım ve mühendislik çalışmalarını gerçekleştirerek PSA Peugeot Citroën'in ürün geliştirme sistemine entegre olduk, ve 2009'un haziran ayı itibariyle bu araçların Avrupa dışındaki ülkelere ihracatına başladık. Aynı dönemde PSA için ürettiğimiz Peugeot Partner Origin modelinin 1000 kg kapasiteli "Uzun Partner" versiyonuna CNG (Compressed Natural Gas) / SDG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) uygulanması konusunda iş ortağımızPSA ile anlaştık. 2 milyon euronun üzerinde yatırım gerçekleştireceğimiz projenin üretimine 2010 yılında başlayacağız. Eylül 2009'da dünya devi Hyundai Motor Company ile Mart 2007'de imzaladığımız, münhasır üretim ve distribütörlük anlaşmasını ilk aşamada 31 Aralık 2014 tarihine uzatma kararı aldık. Bu anlaşmamız doğrultusunda, Türkiye ve ihraç ülkeleri için Hyundai'nin ticari araç ürün yelpazesindeki diğer ürünlerin münhasır üretimini, dağıtım ve satışını da uygun olduğu takdirde yapabileceğiz. Ayrıca Hyundai'nin ürün yelpazesinde bulunmayan, ancak pazarın ihtiyacı olan ürünlerin de yine Karsan'da geliştirilmesine yönelik işbirliği içerisinde olacağız.

Dünya devi otomotiv firmalarının zorlandığı bu dönemde alanında fark yaratan, rekabetçi firmaların ayakta kalacağı kuşkusuz. Biz de Karsan olarak Türk otomotiv sanayiinde üzerimize düşen görevi layığıyla yerine getirmek, Ar-Ge faaliyetlerimize hız katarak yeni ürün ve hizmetlerimizle sektörde katma değer yaratmak istiyoruz. Bizlere duyduğunuz güven ve bağlılığı koruyarak sizlere kazanç sağlamak için çalışacağız.

2010'un Türkiye ve sanayimiz için başarılı bir yıl olmasını temenni ederim.

Saygılarımla,

Murat Selek
CEO

http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım