Tubitak Desteğiyle, Asfalt Makinesi Yaptı, Dünya'ya Satıyor

Asfalt makinesi üretiminde Türkiye'nin teknoloji ve mühendislik gücünü dünyaya kanıtlayan E-Mak, ürettiği makineleri gelişmiş ülkelere ihraç ediyor. Sanayi devi Almanya'ya asfalt plenti satan firma, Rusya'da gelecek ay yapılacak fuarda Türkiye'yi temsil edecek. Şirket şimdi de şehir içinde kullanılan 14 çeşit asfaltı AB standardında üretebilen makine üzerinde çalışıyor.

Simge Group bünyesindeki E-Mak, 18 yıldır sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sayesinde dünyanın geri dönüşüm stratejilerine örnek olabilecek nitelikte, her biri kazançlı birer fabrika kapasitesinde asfalt makineleri üretmeyi başardı. Firma, asfalt üretiminde kullanılan taşların (agrega) kırılırken toz çıkarmasını önleyen ve yakıt tüketimini nem durumuna göre yüzde 50'ye kadar düşüren 'Simge Challenger'dan sonra şimdi de 'Ratech' ile başarısını pekiştirdi. E-Mak, 'Ratech 3 Angle' adlı geri dönüşüm tesisinin, başka bir benzeri yok. Asfaltı ancak yüzde 40 oranında geri dönüştürebilen diğer sistemlerin aksine, laboratuvar desteğiyle homojen şekilde oluşturulan asfaltı, yüzde 100 geri dönüştürebiliyor.

Asfalt üretiminde yalnızca İstanbul'da her yıl 500 bin ton malzeme atılıyor. Bu da 12 buçuk milyon Euro kayıp anlamına geliyor. Geliştirilmesi sırasında TÜBİTAK'tan da destek alınan Ratech 3 Angle, sadece İstanbul için bu miktarda tasarruf sağlıyor. Teknolojisi uluslararası otoriteler tarafından yakından izlenen E-Mak, şimdi de kent içinde kullanılan 14 çeşit asfaltı CE standardında üretebilen çevre dostu 'Green Type' üzerinde çalışıyor. Almanya AMV Şirketler Grubu sahibi Peter Stamer, E-Mak ürünlerini tercih eden firmalardan birisi. Türk teknolojisine duyduğu güveni dile getiren Stamer, Türk şirketini tercih etme sebebini, "Bu asfalt plentini, imalatında bizim teknik beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleştirilen üstün üretimine duyduğumuz güvenle almaya karar verdik." sözleriyle açıklıyor.

Simge Grup Yönetim Kurulu Başkanı M. Nezir Gencer, dünyaya Türkiye'den teknoloji ve mühendislik bilgisi satmanın eskiden hayal olduğunu söyledi. Almanya başta olmak üzere kendi teknolojilerini üreten ülkelerin Türkiye'ye karşı tavırlı olduğuna dikkat çeken Gencer, "Türkiye'den nitelikli teknoloji gerektiren bir ürün almak asla yapamayacakları şeydi. Fakat ülkemizle ilgili bu algının kırılmasında dünya genelinde olumlu bir etki yaptığımıza inanıyorum." dedi.

Dünyanın ülkemizle ilgili algısının değişmesinin kolay olmadığına işaret eden Gencer, duygularını şöyle ifade etti: "Alman şirketlerinin bizden övgüyle söz etmesi beni çok gururlandırdı. Uzun yıllar biz bu alanda yoktuk. Kimse Türk üreticisini ciddiye almıyordu. Şimdi yabancı şirketler bizim ürünlerimizi tercih ediyor. Bu, bize ve ürünlerimize duyulan güvenin göstergesi. Bizim yaptığımız kaliteyi artık onlar yapamıyor. Artık yerli ve yabancı firmaların hem kârlılık hem de kalite sebebiyle Türk üreticiyi tercih etmesi, kendi paramızın kendi topraklarımızda kalmasını da sağlıyor." Simge Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emre Gencer ise artan ihracat sayesinde ülkemizde yerli üretimlere güvenin arttığına dikkat çekti. Gencer, "Şu an yerli ürünlerle yabancıların ülkemizdeki kullanımı yüzde 50-yüzde 50 diyebiliriz. Hatta ithal ürün biraz daha azalmış olabilir. Artık Türk mühendislerine ve el emeğine olan inanç güçleniyor. Ancak bizim ihracatımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman, yerli firmalar da kendi ülkesinin ürünlerini tereddütsüz tercih edeceklerdir." şeklinde konuştu.

Şirket, 14 Şubat'ta Moskova'da düzenlenecek fuarda Türkiye'yi temsil edecek. Emre Gencer, dünyanın en iyilerinin ve en güçlülerinin buluştuğu Almanya'daki Bauma 2010 fuarına 40 TIR'la katıldıklarına işaret ederek, "Challenger ile Ratech'in özellikleri sayesinde dünyanın teknoloji ve mühendislik devleri ile yarışmıştık. Ancak Rusya'ya makinemizi götürüp kurma imkanımız olmadı. Ruslar izin vermiyor. Ama biz, ekibimizle giderek ürünlerimizi tanıtacağız." bilgisini verdi.


http://ayaklirehber.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım