CocaCola Bursa Fabrikasi Kapanacak mi..?

Bursadaki Cocacola fabrikasının kapanacagı hakkındaki dedikodulara, Sabahın yaptıgı haber son noktayı koydu..

Yunanistan’ı kasıp kavuran ekonomik kriz, ülkenin en büyük uluslararası şirketi Coca-Cola’nın 2 fabrikasını kapatmasına sebep oldu


Son 3 yılda Yunanistan’daki satışları yüzde 23 düşen Coca-Cola; Selanik ve Patra’daki fabrikalarını kapatacağını duyurdu. Coca-Cola, Yunanistan’da 5 fabrikada üretim yapıyordu. Yunanistan’daki ağır ekonomik kriz, ülkede faaliyet yürüten en büyük şirketlerden Coca-Cola’yı da vurdu. Son 3 yılda satışları yüzde 23 düşen şirket, Selanik ve Patra’daki fabrikalarını kapatacağını bildirdi. Grup, yeniden yapılanma programı kapsamında işletme giderlerini azaltmak için böyle bir karara vardığını açıkladı.
Coca-Cola’nın kararında krizle mücadelede hükümetin içecekler için uygulamaya koyduğu yüzde 13’lük KDV oranının yüzde 23’e çıkarılmasının da etkili olduğu belirtilirken, 2011 yılında şirketin satışları yüzde 12 düşmüştü. Coca-Cola’nın bu kararının yatırımcılar için negatif bir mesaj verdiği ifade ediliyor.

Coca-Cola 3E, Yunanistan’daki diğer 3 fabrikada üretime devam edecek. Kapanacak Selanik ve Patra’daki fabrikalar ise depo ve dağıtım merkezi olarak kullanılacak. Ekonomik krizle birlikte alkolsüz içeceklere getirilen ek vergi artışları, sektörde ciddi kayıplara sebep oldu. Yunanistan’da 2010 yılına göre 2011’de gazlı içecek satışlarında yüzde 8,9, meyve sularında yüzde 10,1 ve ambalajlı sularda ise yüzde 5,7’lik düşüş yaşanmıştı.

Yatırımlar 2012’de 5,6 azalacak
Yunanistan’da yatırımlardaki düşüş Coca-Cola ile sınırlı değil. Ekonomi ve Sanayi Araştırma Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre 2010 yılına göre Mart 2011’de yüzde 17,7’lik yatırım artışı yapılacağı öngörülürken, yılsonunda yatırımlar, yüzde 2,9’luk azalma ile sonuçlandı. Elbise-ayakkabı sektöründeki yatırım daralması yüzde 88,5, kimyasallarda ise yüzde 9,9 oldu. Bir kötü haber daha veren Ekonomi ve Sanayi Araştırma Derneği, 2012 yılındaki genel yatırım düşüşünün yüzde 5,6’dan fazla olacağı tahmininde bulundu.

Kaynak: Sabah



Konuyla ilgili görüşlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz..Ayakli Rehber, 2010 yılından bu yana yayınlanır ve iş dünyasindaki gelişmeleri bloga taşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım