Migros ve Bim En hızlı büyüyen perakendecilerimiz
Deloitte tarafından hazırlanan 'İlk 250 Global Perakendeci' sıralamasında bulunan Migros ve BİM, 'En Hızlı Büyüyen İlk 50 Perakendeci' sıralamasında da yer aldı.
Deloitte’den yapılan yazılı açıklamada kuruluşun, “Yeni pazarlara açılmak: Perakendenin Küresel Güçleri 2011” raporunda perakende sektöründeki şirketlerin 2009 mali yılındaki durumve gelişmelerinin incelendiği bildirildi. Raporda, global ekonomik düşüşün sonucu olarak 2009 yılında mevcut kredilerin tükendiği ve tüketicilerin daha dikkatli davranmaya başladığı belirtilerek, buna paralel olarak 2009 mali yılında dünyanın en büyük 250 perakendecisinin satışlarında düşüş gerçekleştiği kaydedildi.
Raporda şirketlerin masraflarını azaltma ve mal stoklarını düzenleme çalışmalarının olumlu sonuçlandığı belirtildi. Raporda, dünyanın en güçlü ilk 250 perakende şirketinin toplam net karının 2008’de yüzde 2.4 iken, 2009’da yüzde 3.1’e yükseldiğini bilgisi verildi. Raporda, yer alan, Dünyanın En Hızlı Büyüyen İlk 50 Perakendeci sıralamasında 3 milyar 691 milyon dolar satışla Migros Ticaret'in 4’üncü sırada, 3 milyar 440 milyon dolar satışla da BİM'in 6’ncı sırada bulunduğu vurgulandı. Raporda, son 20 senedir öngörülen globalleşmenin "gerçekleşmesinin" beklendiği ancak şirketlerin çok iyi bir stratejiyle hareket etmeleri gerektiği kaydedildi.
SATIŞLAR AZALSA DA KARLAR ARTIYOR
Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Danışmanlık Sorumlu Ortağı ve Tüketim Endüstri Lideri Uğur Süel, perakendecilerin, maliyetlerini azaltmak konusunda hızlı davrandığını ve bunun avantajlarından faydalandığını belirterek, “Satışlarda düşüşler olmasına rağmen şirketlerin karının arttığı görülüyor. Gelişmiş pazarlardaki talep yetersiz kalırken, gelişmekte olan pazarlardaki talebin artan nüfusun da etkisiyle giderek arttığı gözlemleniyor. Bu durumun perakendecilik sektöründe globalleşmenin gerçekleşmesinde rol oynayacağını düşünüyorum ancak şirketlerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Tüm bölgelerde perakendecilerin satışların büyümesi konusunda bir düşüş yaşadığı ancak Afrika ve Orta Doğu dışındaki bölgelerde karlılıkta artış olduğu belirtilen Raporda, “En fazla artış görülen Latin Amerika’da kar marjı yüzde 1.4’ten yüzde 3.3’e yükseldi. ABD’deki perakendecilerin karlılığı yüzde 1 civarında artış göstererek 2009 mali yılında yüzde 3.4 olarak gerçekleşti. 2008 yılında yüzde 2.5’lik kar marjı 2009’da yüzde 3.5’e yükselen İngiltere en yüksek kar marjına sahip ülke oldu. Yüzde 7.1 ile de en hızlı büyüme oranına sahip ülkeler arasında yer aldı” ifadeleri kullanıldı. “İlk 250 Global Perakendeci 2009’ listesinin Zirvedeki 10’u şöyle:
“Wal-Mart, Carrefour, Metro, Tesco, Schwarz, Schwarz, The Kroger Co., Costco, Aldi, Home Depot, Target Corp.”
Raporda, listedeki ilk 10 şirketin bir önceki yılınkilerle aynı ancak Carrefour S.A., Metro, Costco ve Home Depot’nun satışlarında düşüş olduğu görüldüğü belirtilerek, “Sadece Tesco ve ucuzluk mağazaları olan Schwarz ile Aldi’nin ‘İlk 250’ şirketin ortalama büyümesinin üstünde satış büyümesi gerçekleştirdiği belirtiliyor” denildi.
GLOBALLEŞEN ŞİRKETLERİN İYİ BİR STRATEJİSİ OLMASI GEREKİYOR
Raporda, ABD, perakende satışlarını iyileştirmeye çalışırken Avrupa’nın kredi piyasasının gergin olduğuna, global ekonomik büyümenin ağırlıklı olarak gelişmekte olan pazarlarda devam ettiğine dikkat çekilerek, şöyle devam edildi:
“Tüketici harcamaları bu pazarların çoğunda hızla artıyor. Gelişmiş ülkelerdeki perakendeciler, kendi pazarları yavaş büyüyeceği için yeni bölgelere geçiş yapmaya çalışıyor. Globalleşmeyi planlayan perakendecilerin etkin ve sonuç odaklı stratejileri olması gerekiyor. Uzun vadeli yatırımlar yapmaya hazır olmaları, yerli satıcılara kendilerini tanıtmaları ve müşteri bağlılığı konusunda dikkatli çalışmalar yapmaları önem vermeleri gereken konular arasında yer alıyor. Perakende satış alanında geçtiğimiz 20 yıl boyunca öngörülen globalleşmenin sonunda gerçekleşmesi bekleniyor.” (ANKA)
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum Yaparken sayfaya nereden geldiğinizi belirterek küfüre yer vermeden, anlaşılır bir dille yazmanızı rica ederiz..