Emlakta büyük Oyuncu, Emlak GYO, Genel müdür murat kurum Röportajı

2010’un son günlerindeki halka arzıyla dikkatleri üzerine çeken Emlak Konut GYO, İstanbul’un kabuk değişiminde önemli bir oyuncu olmak istiyor. Genel Müdür Murat Kurum, yeni yaşam alanları oluşturacaklarını açıkladı

İstanbul için yeni planları var

EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ

Borsaya açılarak Cumhuriyet tarihinin beş büyük halka arzından birisini gerçekleştiren Emlak Konut GYO, gözünü daha büyük hedefleri dikti.
2 Aralık 2010’da başlayan halka arz süreci sonrasında piyasa değeri 5 milyar 750 milyon TL’ye yükselen kurumun 2011’deki en önemli projelerinden biri, İstanbul’da arsa alım satımı yapmak ve banliyölerde gelişim yaratacak çalışmalara imza atmak.
Emlak Konut GYO, bu projelerle İstanbul’un kabuk değişiminde önemli bir oyuncu olarak ön plana çıkmak istiyor.

Konjonktüre göre proje
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2011 planlarını anlattı. İstanbul’un kabuk değişiminde önemli bir oyuncu olmak ana stratejisi paralelinde geliştirecekleri projeleri günün koşullarına ve aldıkları taleplere göre planlayacaklarını ifade eden Kurum, “Projelerimizi gelişim aksları üzerinde ve talebin çok olduğu bölgelerde planlayarak yeni yaşam alanları oluşturmayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.
Diğer yandan öncelikli hedeflerinin büyüme üzerine kurulu olduğunun da altını çizen Kurum, “Siyasi ve ekonomik istikrarın önümüzdeki yıllarda da devam edeceği düşünüldüğünde büyümeyi artan bir ivmeyle sürdüreceğiz” dedi.

Yüzde 75’e değer artışı
Kurum, halka arzda gördükleri ilgiye ve yeni planlarına dikkat çekti. Halka arz sırasında yurtiçi tahsisatın 4.1 katı, yurtdışında 1.5 katı ve toplamda 2.2 katı talep gördüklerini anımsatan Kurum, halka arz sonrası hisselerin yüzde 25’inin borsada işlem görmeye başladığını belirtti. Kurum, yeni planlarının, halka arz edilmeyen yüzde 75’lik bölümde değer artışı yapmak üzerine kurulu olduğunu söyledi.

62 bin konutun rotasını çizdi
Murat Kurum, 2010’u yeni projeler açısından da verimli bir yıl olarak değerlendirdi. Emlak Konut GYO, 62 bin konutun ihalesini gerçekleştirdiği ve 3 milyor 150 milyon TL gelir elde ettiği, 2010’da bunun dışında geliştirdiği başka projelerde yaklaşık 7 bin konutun satarak 1 milyar 944 bin TL gelir elde etti. İşte, Emlak Konut’un arsa ve konut projeleriyle geçen yılki dökümü:

En büyük talep İngiltere’den
Murat Kurum, 2010 halka arz performanslarına da dikkat çekti. Bu girişimle piyasa değerlerini 5 milyar 750 milyon TL’ye taşıdıklarının altını çizen Kurum, İMKB’de işlem gören en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı haline geldiklerini söyledi. Şirketin, geçen yılki halka arzından bazı göstergeler ise şöyle:
- 2.5 haftalık uluslararası roadshow’da 120 yatırımcı grubuyla görüşüldü. 92 yatırımcıdan talep toplandı.
- Yurtiçinde tahsisatın 4.1 katı, yurtdışında 1.5 katı ve toplamda ise 2.2 katı talep gördü.
- 29 bin 119 yurtiçi yatırımcıdan talep geldi.
- Yurtdışı satışında İngiltere’de yüzde 28, Avrupa’da yüzde 26 Amerika’da yüzde 24 ve Ortadoğu’da yüzde 22’lik bir oran yakaladı.

İstinye’deki lüks projede sosyal tesislere artı ücret yok
L'ist İstinye Suites pek çok açıdan etkili bir proje. Öncelikle bulunduğu lokasyon, yani İstinye, istanbul’un en nadide coğrafyalarından biri. Bunun yanına projenin otel konforunda tasarlanmış olması, manzaradan maksimum faydalanabilmek için yapılan mimari öncelikler de göz önüne alındığında projenin artıları da çoğalıyor. Zaten yapımcı firma Krea Gayrimenkul de bu lüks projeyi hayata geçirirken “A ve A+ birçok projeden nasıl sıyrılabilirim” sorusunun cevabını arayarak yola çıkmış. Proje, bunu başarmışa benziyor. Buna bir de sosyal tesislerden aidat haricinde herhangi bir ücret ödemeden faydalanabilecek olması eklenince proje pek çok avantajıyla ön plana çıkıyor.

BİR BAKIŞTA
Lokasyonu: İstinye.
Yapan şirket: Krea Gayrimenkul.
Satış pazarlama sorumlusu: Müge Büyükyılmaz.
İnşaata başlama tarihi: Kasım 2008.
Tamamlanma tarihi: Haziran 2010.
Toplam arsa: 28 bin metrekare.
İnşaat alanı: 58 bin metrekare.
Konut sayısı: 150 suit.
Konut alanları: 131- 383 metrekare arasında.
Konut tipleri: Bahçe dubleksi, çatı dubleksi ve düz daire olarak tasarlanmış 2+1'den 5+1'e kadar pek çok seçenek bulunuyor.
En pahalı ve en ucuz konut: 550.000-1.700.000 euro
Tahminen yaşayacak insan sayısı: 450.

NASIL BİR YAŞAM VAAT EDİYOR?
L'ist İstinye Suites’in yer aldığı lokasyon başlı başına bir çekim noktası oluşturuyor. Ancak, bunun yanı sıra projenin otel konforundaki dizaynı ve manzarayı her noktada gözeten yapısı da eklenince çekim noktaları artıyor. Projede ayrıca bahçe kullanımı bir başka avantaj olarak ön plana çıkıyor. Sosyal tesisler ise oldukça zengin bir şekilde tasarlanmış. 1500 metrekarelik sosyal tesis alanında dinlenme ve arınma amaçlı hamam, sauna, buhar odası, fitnes merkezi, masaj odaları, pilates ve yogastüdyoları bulunuyor. Ayrıca, ikisi açık biri kapalı üç yüzme havuzunun yer aldığı projede okuma ve TV odası, çocuk oyun alanları, basket sahası ve tenis kortu ön plana çıkan diğer sosyal tasarımlar. Bu arada projede 24 saat boyunca güvenlik, concierge ve valet parking hizmetleri de yer alıyor.
Bütün bu olanaklardan aidat haricinde hiçbir ücret ödenmeden faydalanabilecek olması ise bir başka önemli avantaj. Bu arada her suit için iki kapalı otoparkın bulunduğunu da belirtmekte fayda var.

En yakın okullar: Enka Koleji ve Kazım Karabekir İlköğretim Okulu bir, İstinye Lisesi iki kilometre uzaklıkta.
En yakın sağlık kuruluşu: Maslak Acıbadem 3, İstinye Devlet Hastanesi 1.5 kilometre mesafede.
En yakın alışveriş merkezi: İstinye Park 500 metre uzaklıkta.
Havalimanlarına uzaklığı: Atatürk Havalimanı 28, Sabiha Gökcen 31 kilometre mesafede yer alıyor.
Anayollara uzaklığı: TEM 3.5, E5 sekiz kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Deprem karşısında İstanbullu korunmalı
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube eski başkanı ve yüksek şehir plancısı Ahmet Turgut, kentsel dönüşümdeki ana stratejinin deprem karşısında İstanbulluların hayatlarını korumaya yönelik olması gerektiğini açıkladı. Dönüşüm sürecinde hayat standartının yükseltilmesini bir diğer öncelik olarak gösteren Turgut, toplumsal barışın da önemine dikkat çekti. Projelerin toplumsal katılımın en yüksek düzeyde sağlandığı bir platformda hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Turgut, “Hemşehrilerimize rağmen değil, hemşerilerimizle birlikte kentsel ve sosyal dönüşümü sağlamalıyız” dedi.
Öte yandan, dönüşümün hukuki, sosyo-kültürel, ekonomik ve fiziki boyutları olan bir planlamayla gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Turgut, tüm bu süreçlerde planlama disiplininin üzerinde önemle durulması gerektiğini kaydetti. Turgut, şöyle konuştu: “Projeler üst ölçekli planlara uygun olarak kent bütünü için tasarlanmalı. Uygulamalarda kent içinde yaşanan mekânsal ve sosyal ayrışmaya izin verilmemeli. En üst düzeyde sosyal bütünleşme için çaba harcanmalı.”
Ayrıca kentsel dönüşüm projelerinin, İstanbul’un üst ölçekli planlarının doğal bir parçası olarak üretilmesinin önemini vurgulayan Turgut, “Bu doğrultuda kentsel dönüşüm uygulamaları kentin parçalarını birbirinden ayırmamalı, tam tersine bütünleştirmelidir” diye konuştu.

Dönüşüm reçetesi:

1- Dönüşümde esas deprem tehlikesindeki İstanbulluların hayatını korumak olmalı. Ayrıca, yaşam standartları yükseltilmeli.
2- Plan, toplumsal uzlaşmayla birlikte gerçekleştirilmeli.
3- Planlama disiplininden uzaklaşılmamalı, anlayışın içi boşaltılmamalı.

Dumankaya, Tuzla’ya otomotiv plazası kurdu
Gayrimenkul yatırımlarının yanı sıra otomotiv sektörüne de yatırım yapan Dumankaya Grubu,Türkiye’nin en büyük Hyundai Plazası olma özelliği taşıyan Hyundai Dumankaya Plaza Tuzla’nın açılışını gerçekleştirdi. 30 milyon dolarlık yatırımla Tuzla’da inşa edilen 6 katlı yeni tesis 13 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor.
Törende açılış konuşmasını yapan Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya sektörde önemli bir oyuncu olduklarını kaydederek, “Dumankaya Grubu olarak inşaat sektörünün önemli kuruluşlarından birisiyiz. Aynı şekilde otomotiv sektöründe çok önemli yatırım ve işbirliklerimiz var. Bugün açılışını yaptığımız Hyundai Dumankaya Plaza Tuzla ile en az inşaat sektörü kadar otomotivde de güçlü varlığımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım