Alkollü içki üreticileri şoke oldu!

İçki üreticileri Özel Tüketim Vergisi’ne yapılan yüzde 30’luk rekor vergi artışından şoke oldu.

Alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yapılan yüzde 30’luk rekor artışa Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten ilginç bir savunma geldi: “Bizim için gelir değil, vatandaşın sağlığı önemli.”

İçki üreticileri ise vergi artışından şoke oldu. Üretici firmalar, verginin kendilerini yüksek zamma zorladığını vurgulayarak, “Zam oranı % 15’leri bulabilir” dediler.

Vergi artışı alkollü içki üreticilerini ise hem şoke etti hem de kaygılandırdı. Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı Galip Yorgancıoğlu yüksek alkollü içkilerde litre başına yüzde 30 ÖTV artışı getiren uygulamayı, tüketici fiyatlarına yansıtmak zorunda olduklarını söyledi.

Doluca Şarapları’nın Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Kutman da zamların kayıtdışılığı patlatmasından endişeli. “Satışlarımız düşeceği için toplanan vergi de büyük ihtimalle aynı seviyede kalacak” diyen Kutman, kayıtışında büyük bir artış olacağını öngördüklerini vurguladı.

Topkapı Rakı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar, ürünlerinin yüzde 80’ine yakın kısmının vergi olacağını ifade ederken, Corvus Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Soley ise geçen yıl soluk alıp, vergi borçlarını ödediklerini ancak üzerlerine ciddi bir yük binerse yeni bağ ekimlerini durdurmak zorunda kalabileceklerini vurguladı. Soley, “O bağa yapılacak harcamaları ve yatırımları ÖTV ile karşılamamız mümkün olmayabilir. Büyümeyi ikinci plana iteceğiz. Ucuz şarap üretimini ciddi etkiler” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

evlerde yapilacak isler, mandal uretimi

Orjin grup başkanları, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım